Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] ciśnienie oleju

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wjechałem ostatnio w małą dziurę i od razu zapaliła mi się kontrolka ciśnienia oleju (brak wycieku oleju, stan jest a nawet troszkę więcej ale miesiąc temu wymieniałem olej i wlali trochę więcej). Na początku świeciła się tylko na postoju po dodaniu gazu gasła. Po godz zaczęła palić się już cały czas. Odłączyłem przewód od czujnika i kontrolka gasła. Zostaje teraz wymiana czujnika i sprawdzenie ciśnienia oleju. gdzieś na forum wyczytałem że może to być wina jakiegoś syfu - co o tym sądzicie?

Moje pytanie, co można jeszcze sprawdzić przed wymianą pompy aby wykluczyć wszytko przed wydatkiem około 800 zł za pompę (1.7 oplowski).

Z góry dzięki za pomoc. pozdr

Napisano

A po tej wizycie w dziurze, nie podgiąłeś sobie miski olejowej. Wystarczy niewielkie wklęśnięcie, żeby przytkać smok olejowy.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dałem do mechaniora na pomiar ciśnienia i okazało się że w ogóle nie ma smarowania. A do tego jak zapaliła mi się kontrolka to zrobiłem jeszcze z 6 km (jechałem tylko dlatego że powyżej 1000 obrotów kontrolka gasła) i okazało się że górny wałek rozrządu jest już do wymiany bo się zapiekł.

Teraz pytanie, mechanik mówi że do wymiany jest na pewno pompa oraz ten wałek - koszt pompy 1100 zł + wałek + robota frown.gif nowy silnik około 1700 (czy trafi się w dobry egzemplarz?) + robota.

Co się bardziej opłaca i będzie pewne że samochód mi posłuży jeszcze przez jakiś.

Napisano

Rozumiem, że po diagnozie powodem braku ciśnienia okazała się uszkodzona pompa olejowa. A może została uszkodzona w wyniku braku smarowania? spineyes.gif

Czy wiadomo co z resztą silnika (panewki itp)

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że po diagnozie powodem braku ciśnienia okazała się uszkodzona pompa olejowa. A może

> została uszkodzona w wyniku braku smarowania?

> Czy wiadomo co z resztą silnika (panewki itp)

> Pozdr.

Nie wiem co z resztą jeżeli chodzi o panewki itp.

Nie wiem czy pompa popsuła się przez brak smarowania czy ze starości. Diagnoza mechanika taka że nie ma ciśnienia a za tym idzie brak smarowania.

Napisano

> Nie wiem co z resztą jeżeli chodzi o panewki itp.

> Nie wiem czy pompa popsuła się przez brak smarowania czy ze starości. Diagnoza mechanika taka że

> nie ma ciśnienia a za tym idzie brak smarowania.

Co to za mechanik, który kazał ci wymieniać pompe, a nie sprawdził nawet panewek?

Niech odkręca miske i sprawdzi stan panewek, bo jak wał okaże się powycierany, to wtedy tylko szukanie innego silnika pozostanie.

Napisano
  • Autor

> Co to za mechanik, który kazał ci wymieniać pompe, a nie sprawdził nawet panewek?

> Niech odkręca miske i sprawdzi stan panewek, bo jak wał okaże się powycierany, to wtedy tylko

> szukanie innego silnika pozostanie.

A powiedzcie mi czy faktycznie koszt tej pompy jest taki duży czy mnie naciąga. Jeżeli chodzi o te panewki to zadzwonię do mechanika i mu o powiem żeby je sprawdził .

Jeżeli faktycznie ta pompa taka droga to może faktycznie warto wymienić ten silnik bo skoro pompa plus wałek ten górny jest do wymiany to raczej przekroczy to koszt wymiany silnika. Mechanik mówił że ten górny wałek jest ostro wyeksploatowany i nadaje się do wymiany czy mogło to mieć coś wspólnego z wycieraniem się paska rozrządu PASEK

Napisano

> A powiedzcie mi czy faktycznie koszt tej pompy jest taki duży czy mnie naciąga.

Tyle kosztuje pompa w ASO. Ale padnięta pompa oleju to niezbyt częsty widok. Ja - jeśli nie dałoby się jej zregenerować - kupił bym używaną. Koszt ok 300zł. Ale najpierw sprawdzić starą. Może uszkodzeniu uległa tylko rurka ssąca i pompa nie może zassać oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.