Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana silnika 1,4 na 1,5

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich !!

Zajechałem silnik 1,4 a mam za 150zł do kupienia inny tylko 1,5 z roku 1992 . Silnik 1,5 działał na skrzyni z automatem. Mój był 97 jakie przerabianie mnie czeka żeby to działało ? I czy gra jest warta końca ??

Napisano

> Witam wszystkich !!

> Zajechałem silnik 1,4 a mam za 150zł do kupienia inny tylko 1,5 z roku 1992 . Silnik 1,5 działał

> na skrzyni z automatem. Mój był 97 jakie przerabianie mnie czeka żeby to działało ? I czy gra

> jest warta końca ??

Jeśli Twoje 1.4 jest padnięte, bierze olej, dymi, nie ma mocy a tamten jest na bank tip-top to ok, warto. W innym przypadku szkoda się męczyć.

Relację z takiej operacji znajdziesz na www.fiatuno.pl - szukaj swapa Gobela 1.4 na 1.5 w garażu u Glacy cool.gif

Napisano

> tuuuuu jest

Mile się wspomina te akcje i te fotorelacje które jeszcze wtedy chciało mi się tworzyć spineyes.gif

Teraz trochę inaczej, nawet jak się dłubie to już nie ma czasu, ochoty i czystych rąk aby aparatem machać, człowiek tylko nagina tymi kluczami byle szybko wyjechać oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Fajny artykuł !! Szkoda że go wcześniej nie zobaczyłem blush.gif Ja sam wszystko robiłem tak jak w opisie. Też zmieniłem kolektory dolot , wylot . rura od pompy wodnej. Też zostałem przy starym pasku klinowym bo nie mogłem odkręcić nakrętki od koła pasowego. Tylko nie zrobiłem jednego confused.gif

A mianowicie nie spiłowałem bloku i jak przykręcałem czujnik położenia wału to mi się ułamał smile.gif

Wpiłem się więc w czujnik który jest na kole pasowym.

Wczoraj była pierwsza próba odpalenia ale coś nie chce zapalić frown.gif

Strzela kicha i nic.

Nie wiem czy to wina tego że podłączyłam się do czujnika przy kole pasowym i są jakieś przekłamania.

Pomocy !!

Napisano

> Fajny artykuł !! Szkoda że go wcześniej nie zobaczyłem Ja sam wszystko robiłem tak jak w opisie.

> Też zmieniłem kolektory dolot , wylot . rura od pompy wodnej. Też zostałem przy starym pasku

> klinowym bo nie mogłem odkręcić nakrętki od koła pasowego. Tylko nie zrobiłem jednego

> A mianowicie nie spiłowałem bloku i jak przykręcałem czujnik położenia wału to mi się ułamał

> Wpiłem się więc w czujnik który jest na kole pasowym.

> Wczoraj była pierwsza próba odpalenia ale coś nie chce zapalić

> Strzela kicha i nic.

> Nie wiem czy to wina tego że podłączyłam się do czujnika przy kole pasowym i są jakieś

> przekłamania.

> Pomocy !!

Nie pamiętam dokładnie ale możliwe, że w innym miejscu jest impuls i to nie zadziała.

Napisano
  • Autor

> Nie pamiętam dokładnie ale możliwe, że w innym miejscu jest impuls i to nie zadziała.

Nie wiem ale piny na kole pasowym są tak samo rozmieszczone jak na kole zamachowym. Może tu chodzi o czas między impulsami ??

Napisano
  • Autor

zaczynam od nowa. Skrzynia wywalona i będzie próba przymocowania czujnika na kole zamachowym. jakoś skleję dopasuję i wsadzę skrzynkę i rozrusznik. zobaczymy czy zagada smile.gif Nie wiem tylko czy można źle założyć koło zamachowe ? Obrócone o 180 stopni ?? jak to sprawdzić

? Wie kto ??

Napisano

> zaczynam od nowa. Skrzynia wywalona i będzie próba przymocowania czujnika na kole zamachowym. jakoś

> skleję dopasuję i wsadzę skrzynkę i rozrusznik. zobaczymy czy zagada Nie wiem tylko czy

> można źle założyć koło zamachowe ? Obrócone o 180 stopni ?? jak to sprawdzić

> ? Wie kto ??

FIRE ma kołek ustalający ale w 1.4/1.5 chyba można obrócić i chyba dlatego sprawdzaliśmy położenie, jest to opisane w relacji.

Po prostu masz znaki na kole pasowym i na zamachowym. Ustaw to tak, żeby grało ze sobą, zamachowe ma znak na strzałkę w tej blasze między silnikiem a skrzynią. A jeśli nie ma znaku na pasowym to ustaw 1-szy tłok na samej górze. Wykręć świecę, włóż pręt i kręć aż będzie tłok idealnie na samej górze.

Napisano
  • Autor

> FIRE ma kołek ustalający ale w 1.4/1.5 chyba można obrócić i chyba dlatego sprawdzaliśmy położenie,

> jest to opisane w relacji.

> Po prostu masz znaki na kole pasowym i na zamachowym. Ustaw to tak, żeby grało ze sobą, zamachowe

> ma znak na strzałkę w tej blasze między silnikiem a skrzynią. A jeśli nie ma znaku na pasowym

> to ustaw 1-szy tłok na samej górze. Wykręć świecę, włóż pręt i kręć aż będzie tłok idealnie na

> samej górze.

Też jest kołek na kole. Już się stary chyba robię bo to raczej podstawa ustawienia smile.gif Ale jak człowiek siedzi w innej dziedzinie i i jak się zabiera do czegoś co kiedyś było normalną rzeczą to ma jakieś obawy frown.gif. Wolę zapytać cool.gif Muszę to zrobić i wyjechać i pokazać tym co mi mówią że to koniec mojego Uno "GT" i tylko na złomowisko !! grinser006.gif

Napisano

> Też jest kołek na kole. Już się stary chyba robię bo to raczej podstawa ustawienia Ale jak

> człowiek siedzi w innej dziedzinie i i jak się zabiera do czegoś co kiedyś było normalną

> rzeczą to ma jakieś obawy . Wolę zapytać Muszę to zrobić i wyjechać i pokazać tym co mi

> mówią że to koniec mojego Uno "GT" i tylko na złomowisko !!

Następny krok - turbo - i możesz na to złomowisko nawet pofrunąć grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Następny krok - turbo - i możesz na to złomowisko nawet pofrunąć

Już mi sił brakuje do tego złomka smile.gif Czujnik na wale wymieniony i zrobiony jak powinno a dalej nie pali !!

Co ciekawe to po ustawieniu na znakach na kolach pasowym koła rozrządu i koła zamachowego palec rozdzielacza mam według kopułki na czwartym cylindrze confused.gif Nie wiem o co tu chodzi ?? confused.gif Zamiana kabli tylko coś daje ale silnik robi zwrotkę tak jak by miał za wcześnie zapłon W 1,5 chyba są inne czasy otwierania zaworów ?? .

Napisano

> Już mi sił brakuje do tego złomka Czujnik na wale wymieniony i zrobiony jak powinno a dalej nie

> pali !!

> Co ciekawe to po ustawieniu na znakach na kolach pasowym koła rozrządu i koła zamachowego palec

> rozdzielacza mam według kopułki na czwartym cylindrze Nie wiem o co tu chodzi ?? Zamiana

> kabli tylko coś daje ale silnik robi zwrotkę tak jak by miał za wcześnie zapłon W 1,5 chyba

> są inne czasy otwierania zaworów ?? .

Odpaliliśmy 1.5 na całym osprzęcie z 1.4 więc tu nic zawory nie mają do tego. Mas odwrócony zapłon prawdopodobnie o 180 stopni (o ile to tam możliwe). Ja miałem zwrotki jak zamieniłem kable od cewek (mam dwie cewki po 2 gary).

Napisano

> Już mi sił brakuje do tego złomka Czujnik na wale wymieniony i zrobiony jak powinno a dalej nie

> pali !!

> Co ciekawe to po ustawieniu na znakach na kolach pasowym koła rozrządu i koła zamachowego palec

> rozdzielacza mam według kopułki na czwartym cylindrze Nie wiem o co tu chodzi ?? Zamiana

> kabli tylko coś daje ale silnik robi zwrotkę tak jak by miał za wcześnie zapłon W 1,5 chyba

> są inne czasy otwierania zaworów ?? .

A nie założyłeś przypadkiem koła zamachowego odwrotnie? Bo słyszałem o takim przypadku.

Napisano
  • Autor

> A nie założyłeś przypadkiem koła zamachowego odwrotnie? Bo słyszałem o takim przypadku.

DZIAŁA!!!!!!!!!!!!! yay.gifyay.gifyay.gifyay.gif270635636-JUMP2.gif

Wszystko przez ten czujnik na kole zamachowym !!! Był za blisko i głupiał . Oddaliłem go za pomocą małego drewienka grinser006.gif To wystarczyło confused.gif

Teraz tylko skręcanie przewodów do chłodnicy. Montaż półosi i alternatora. I tu mam jeszcze jeszcze jedno pytanko . Od jakiego zastosować kółko ? Bo moje jest jeszcze na pasku wieloklin a muszę

zmienić na zwykły klinowy.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to koło pasowe wkładaliśmy od 1.0 tylko z jakimś dystansem.

Dzięki jutro szukanie koła patrzyłem na fiat cc 900 ma chyba podobne . To już mały pik .. smile.gif Było zabawy z chłodzeniem ale już wszystko gra grinser006.gif Wykorzystałem rury z 1,4 w pewnych miejscach trzeba było je docinać ale weszły cool.gif Małe zagięcia nie powinny mieć wpływu . Zresztą zobaczymy grinser006.gif Masakra była z dorobieniem rurki od termostatu do rury pompy 893goodvibes.gif Jeszcze mnie ręce bolą od tego małego załamania ale też skręcone. smile.gif Na razie woda w układzie chłodzenia na wypadek wycieków prawie nic nie kapie frown.gif To tylko chłodnica jest jakiś mały kapacz ale to pierdoła .

Mam tylko jedno stwierdzenie!!

Jak coś robić to powoli a z głową !! Nie liczy się czas a efekt Końcowy !!

Teraz wiem że zrobiłem jeden głupi podstawowy błąd !! blush.gif

Nie czytałem !!

A w księdze jest napisane że koła ze znakami ustawiają się na czwartym cylindrze a nie na pierwszym cool.gif

I kolejność zapłonu jest 1-3-4-2

A ja miałem 1-2-4-3 nie wiem dla czego nono.gif

Dodam tylko jeszcze że ten czujnik co był złamany to ja go reaktywowałam smile.gif Klej i blaszka i litowanie przewodu . A zły kąt jego . Za blisko był koła zamachowego . Tamten czujnik też na kole pasowym też by raczej dał radę tylko wtedy miałem źle podpinane kable do świec zapłonowych frown.giffrown.giffrown.gif

Napisano

Człowiek się uczy cały czas. Grunt że złożyłeś to sam, wiesz gdzie strzeliłeś babola i że potrafiłeś go wyeliminować. Układem chłodzenia się nie przejmuj on po każdym swapie cieknie. Po tylu garażowych dłubaniach można stwierdzić, że to "musi cieknąć" 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Człowiek się uczy cały czas. Grunt że złożyłeś to sam, wiesz gdzie strzeliłeś babola i że

> potrafiłeś go wyeliminować. Układem chłodzenia się nie przejmuj on po każdym swapie cieknie.

> Po tylu garażowych dłubaniach można stwierdzić, że to "musi cieknąć"

Zrobione nic nie cieknie cool.gif tylko został alternator do zrobienia bo nie mam ładowania crazy.gif Mój stary był ok zmieniłem tylko koło i kicha czerwona kartka z z akumulatorem się świeci cool.gif Jutro znów robota po robocie.

Napisano
  • Autor

Ten czujnik położenia wału co go dorabiałem nie dał rady frown.gif Lutownica cięcie i podłączenia do starego na kole pasowym . Działa !!

Kolejne stwierdzenie nie trzeba zmieniać obudowy simeringu wału z czujnikiem !! Wystarczy przedłużyć kabel . Jak koło pasowe ma cztery wypusty i jeden podwójny to działa smile.gif

Dzisiaj mimo braku ładowania to i tak poleciałem na pierwsze kołowanie . Silnik daję radę zdecydowana różnica od 0-100 cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.