Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima w Cruzie

Featured Replies

Napisano

Już kiedyś pisałem o tym ale napisze raz jeszcze. Wydaje mi się, że klima u mnie żyje własnym życiem alien.gif

W ciepłe i słonecznie dni wsio OK. Jak mi pasi to włączam i wyłączam kiedy mi pasuje. Ale niech tylko pada deszcz i jest wilgotno, to zaczyna się. Klima w deszczowe dni załącza się sama. Czuję to bo leci suche chłodnawe powietrze. Cuda robiłem by to wyłączyć, wyłączyłem wycieraczki z trybu Auto, nawie ustawiłem tylko na pysk, zmieniałem prędkość wentyla i temp.

I Qpa. Widać jest jakieś kryterium, według którego klima załączana jest przez komputer przy określonych warunkach - tu pogodowych.

Przeszkadza mi to zasadniczo z dwóch powodów:

- Szkoda paliwa na klimę, sama dmuchawa na szybę by wystarczyła podczas deszczu.

- jazda w 1.6 z klimą oznacza zabranie tych paru koników i to czuć przy rozpędzaniu auta w mieście od zera.

Pytanie podstawowe - TEŻ TAK MACIE lizak.gif

Napisano

> Już kiedyś pisałem o tym ale napisze raz jeszcze. Wydaje mi się, że klima u mnie żyje własnym

> życiem

> W ciepłe i słonecznie dni wsio OK. Jak mi pasi to włączam i wyłączam kiedy mi pasuje. Ale niech

> tylko pada deszcz i jest wilgotno, to zaczyna się. Klima w deszczowe dni załącza się sama.

> Czuję to bo leci suche chłodnawe powietrze. Cuda robiłem by to wyłączyć, wyłączyłem

> wycieraczki z trybu Auto, nawie ustawiłem tylko na pysk, zmieniałem prędkość wentyla i temp.

> I Qpa. Widać jest jakieś kryterium, według którego klima załączana jest przez komputer przy

> określonych warunkach - tu pogodowych.

> Przeszkadza mi to zasadniczo z dwóch powodów:

> - Szkoda paliwa na klimę, sama dmuchawa na szybę by wystarczyła podczas deszczu.

> - jazda w 1.6 z klimą oznacza zabranie tych paru koników i to czuć przy rozpędzaniu auta w mieście

> od zera.

> Pytanie podstawowe - TEŻ TAK MACIE

W Lacetti tak, załaczała się bardzo czesto sama, szczegolnie podczas deszczu itp, w Cruzie nie zauwazylem bo malo nim jeżdze.

Napisano
  • Autor

> W Lacetti tak, załaczała się bardzo czesto sama, szczegolnie podczas deszczu itp, w Cruzie nie

> zauwazylem bo malo nim jeżdze.

Ty sie nie liczysz masz dizla wpysk.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie

No właśnie. Może se coś poprzestawiałem jak się ustawieniami bawiłem komputera hmm.gif Mam drugi dziewiczy kluczyk, pojeżdżę na nim i zobaczę. Jak będzie tak samo to jadę do ASO klotnia.gif

Napisano

> No właśnie. Może se coś poprzestawiałem jak się ustawieniami bawiłem komputera

Ale przez kompa nie ustawiasz klimy. Może przyciskami przełączyłeś na "półAUTO"?

Napisano
  • Autor

> Ale przez kompa nie ustawiasz klimy. Może przyciskami przełączyłeś na "półAUTO"?

Znowu jakaś nowość zlosnik.gif A jak to stwierdzić? Co trzeba np.wcisnąc by było to półAUTO hmm.giflizak.gif

Napisano

> Znowu jakaś nowość A jak to stwierdzić? Co trzeba np.wcisnąc by było to półAUTO

W trybie AUTO przestaw jedno ustawienie {siła nawiewu, kierunek} i będziesz miał "pół" wink.gif To czego nie ruszysz chodzi dalej na AUTO

Napisano
  • Autor

> W trybie AUTO przestaw jedno ustawienie {siła nawiewu, kierunek} i będziesz miał "pół" To czego

> nie ruszysz chodzi dalej na AUTO

OK, pobawię się i tak.

Dam znać jak testy waytogo.gif

Napisano

> Już kiedyś pisałem o tym ale napisze raz jeszcze. Wydaje mi się, że klima u mnie żyje własnym

> życiem

> W ciepłe i słonecznie dni wsio OK. Jak mi pasi to włączam i wyłączam kiedy mi pasuje. Ale niech

> tylko pada deszcz i jest wilgotno, to zaczyna się. Klima w deszczowe dni załącza się sama.

> Czuję to bo leci suche chłodnawe powietrze. Cuda robiłem by to wyłączyć, wyłączyłem

> wycieraczki z trybu Auto, nawie ustawiłem tylko na pysk, zmieniałem prędkość wentyla i temp.

> I Qpa. Widać jest jakieś kryterium, według którego klima załączana jest przez komputer przy

> określonych warunkach - tu pogodowych.

> Przeszkadza mi to zasadniczo z dwóch powodów:

> - Szkoda paliwa na klimę, sama dmuchawa na szybę by wystarczyła podczas deszczu.

> - jazda w 1.6 z klimą oznacza zabranie tych paru koników i to czuć przy rozpędzaniu auta w mieście

> od zera.

> Pytanie podstawowe - TEŻ TAK MACIE

Tak. Klimatyzacja włącza się w czasie deszczu żeby nie parowały szyby. Moim zdaniem to doskonałe rozwiązanie.

Jeśli chcesz ją wyłączyć to po prostu naciśnij wtedy guzik z gwiazdką. Wyłączy się i już się nie włączy. Reszta parametrów dalej będzie pracowała w trybie automatycznym.

Napisano
  • Autor

> Tak. Klimatyzacja włącza się w czasie deszczu żeby nie parowały szyby. Moim zdaniem to doskonałe

> rozwiązanie.

> Jeśli chcesz ją wyłączyć to po prostu naciśnij wtedy guzik z gwiazdką. Wyłączy się i już się nie

> włączy. Reszta parametrów dalej będzie pracowała w trybie automatycznym.

Raczej źle prawisz. Ten przycisk gwaiazdki z diódką nie zaświeca się wtedy, jak klima się sama włącza. A jak go naciskam, to dopiero się zapala diódka i na komputerze pokładowym mam info że została włączona klima grinser006.gif

Cały układ mogę jedynie wyłączyć przyciskiem od wyłączania wiatraka nawiewu. Wtedy sprężarka stop, wentyl na chłodnicy stop. Inaczej nie da rady.

Napisano

> Raczej źle prawisz. Ten przycisk gwaiazdki z diódką nie zaświeca się wtedy, jak klima się sama

> włącza. A jak go naciskam, to dopiero się zapala diódka i na komputerze pokładowym mam info że

> została włączona klima

No to naciśnij go wtedy jeszcze raz, a się wyłączy.

> Cały układ mogę jedynie wyłączyć przyciskiem od wyłączania wiatraka nawiewu. Wtedy sprężarka stop,

> wentyl na chłodnicy stop. Inaczej nie da rady.

Napisano
  • Autor

> No to naciśnij go wtedy jeszcze raz, a się wyłączy.

> > wentyl na chłodnicy stop. Inaczej nie da rady.

No popróbuje jak poleje deszcz. Na razie sucho. Ale zdaje się że już tak próbowałem, tylko chyba nie miałem cierpliwości czekać aż chłodek przestanie wiać i wyłączałem wiatrakiem.

Tylko czy komputer po chwili nie włączy bez mojej wiedzy klimy znowu, bo pada deszcz spineyes.gif

Napisano

> No popróbuje jak poleje deszcz. Na razie sucho. Ale zdaje się że już tak próbowałem, tylko chyba

> nie miałem cierpliwości czekać aż chłodek przestanie wiać i wyłączałem wiatrakiem.

Spróbuj.

> Tylko czy komputer po chwili nie włączy bez mojej wiedzy klimy znowu, bo pada deszcz

Nie powinien. Jak raz coś sam przestawisz to ten parametr jest zablokowany i komputer już nim nie steruje.

Napisano
  • Autor

> Ale przez kompa nie ustawiasz klimy. Może przyciskami przełączyłeś na "półAUTO"?

Naprawiłem. I chciałem powiedzieć na zaś potomnym, że właśnie w ustawieniach komputera se to skopałem. A dokładnie w Ustawieniach pojazdu --> Klimatyzacja i jakość powietrza -->Automatyczne odraszanie i Automatyczne odraszanie tyłu. Se włączyłem te opcje kiedyś jak się bawiłem po myjni kompem i jak się w końcu zrobiło deszczowo to się zaczęła jazda z klimą alien.gif

Wyłączyłem te opcje, pojechałem dziś w trasę w deszcz i 526.gif

Wniosek - trza studiować instrukcje ze zrozumieniem old.gif

Przy okazji znalazłem inną fają opcje wyłączającą oprócz TCS kontrolę stabilizacji toru jazdy i w końcu se oponami zapiszczałem rotfl.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Naprawiłem. I chciałem powiedzieć na zaś potomnym, że właśnie w ustawieniach komputera se to

> skopałem. A dokładnie w Ustawieniach pojazdu --Wyłączyłem te opcje, pojechałem dziś w trasę w

> deszcz i

A to ja wyłączyłem ją od razu po kupnie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.