Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wymiana szyby czołowej w zakładzie kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam.

2 dni temu pękła mi szyba czołowa, centralnie na samym środku jest pajączek. Ubezpieczyciel pytał się o pasek na górze, jakie są i czy to jakaś różnica ? I lusterko wsteczne, pytali się zaokrąglone czy kanciaste. Były różne ? I czy to znaczy że będzie nowe ? xD

Napisano

ja mam w Astrze szybę atermiczną z takim niebieskim paskiem u góry, a co do lusterka to pewnie są 2 rodzaje zamocować na szybie zlosnik.gif

Napisano

> Witam.

> 2 dni temu pękła mi szyba czołowa, centralnie na samym środku jest pajączek.

Osobiście nie pomogę, ale mam do ciebie pytanie w temacie:

- gdzie wymieniasz i za ile

- czy w twoim zakładzie jest możliwość wycięcia szyby, przyklejenia taśmą i wstawienia nowej po kilku dniach?

Pytam, bo sam muszę wymienić (mały pajączek, rysy i takie ogólne 'zapiaskowanie') a przy okazji chcę obrobić ramę z nalotów i purchli

Dzisiaj znalazłem zakład koło siebie - pilkington za 460 zeta - wycięcie, prowizoryczne przyklejenie, później montaż nowej.

p.s.1. W ofercie była biała (czysta) i zielona (80%) - o pasku nie było mowy.

p.s.2. A starego lusterka nie przekładają??

Napisano

> Osobiście nie pomogę, ale mam do ciebie pytanie w temacie:

> - gdzie wymieniasz i za ile

> - czy w twoim zakładzie jest możliwość wycięcia szyby, przyklejenia taśmą i wstawienia nowej po

> kilku dniach?

> Pytam, bo sam muszę wymienić (mały pajączek, rysy i takie ogólne 'zapiaskowanie') a przy okazji

> chcę obrobić ramę z nalotów i purchli

> Dzisiaj znalazłem zakład koło siebie - pilkington za 460 zeta - wycięcie, prowizoryczne

> przyklejenie, później montaż nowej.

> p.s.1. W ofercie była biała (czysta) i zielona (80%) - o pasku nie było mowy.

> p.s.2. A starego lusterka nie przekładają??

W zeszlym roku wymienialem u siebie szybe.

Cena za wymiane z montazem 350zl, szyba Pilkington z zielonym paskiem.

Mocowanie do lusterka juz fabrycznie przyklejone na szybie.

Ja wycielem sam, obrobilem co musialem a firma dala szybe i tylko wkleija, zaplacilem 250 czy 280zl, nie pamietam dokladnie.

Cena wzrasta za uszczelke, ktora warsztaty koniecznie chca wymieniac.

Wystarczy ja zdjac samemu przed jazda do warsztatu i jesli nie jest porwana oczyscic z brudu, na koniec robiac jej kapiel - zaoszczedzone pare zl.

Napisano

> Ja wycielem sam,

Czym? Struny mi się nie sprawdziły.

Napisano

> Czym? Struny mi się nie sprawdziły.

Nie chcialo mi sie jechac do sklepu po struny.

Mialem drut z migomatu 0,8mm i nim, ze dwa razy pekl ale prawie szpula byla na zapasie grinser006.gif

Napisano

> p.s.1. W ofercie była biała (czysta) i zielona (80%) - o pasku nie było mowy.

są min 3 rodzaje szyb, biała, zielona i zielona z pasem, (pasek przyciemniający szczególnie doceniają ci, którzy wcześniej jeździli autem które go miało, a później takim bez pasa)

przekładają ale zdaje się, że w F-kach przed liftem i po lifcie jest inne mocowanie lusterka,

brat

Napisano

> - czy w twoim zakładzie jest możliwość wycięcia szyby, przyklejenia taśmą i wstawienia nowej po

> kilku dniach?

> Pytam, bo sam muszę wymienić (mały pajączek, rysy i takie ogólne 'zapiaskowanie') a przy okazji

> chcę obrobić ramę z nalotów i purchli

> Dzisiaj znalazłem zakład koło siebie - pilkington za 460 zeta - wycięcie, prowizoryczne

Ja do Astry G płaciłem 320 PLN za oryginał GM, z wymianą oczywiście.

Napisano
  • Autor

> Osobiście nie pomogę, ale mam do ciebie pytanie w temacie:

Ja wymieniam w NordGlass (auto Jaan) bo tam ubezpieczyciel ma podpisaną umowę, nie płacę nic bo leci z ubezpieczenia Auto Szyba PZU.

Chyba przełożą tylko tak jak piszą koledzy uchwyt jest w pakiecie nowy 270751858-jezyk.gif

Ja mam jeszcze taki problem że wymianę mam o 8:00 a o 16 wyjeżdżam do Bułgarii... Dowiedziałem się już, że po prostu mam nie zdejmować taśm trzymających szybę przez 24H i będzie dobrze 270751858-jezyk.gif Już kupiłem sobie nowiutkie wycieraczki mot-gum 270751858-jezyk.gif Jeszcze zapytam się przy okazji wymiany ile kosztują boczne bo moje są strasznie porysowane(piasek na uszczelce). Da się jakoś temu zapobiec ?

Napisano

> W zeszlym roku wymienialem u siebie szybe.

> Cena za wymiane z montazem 350zl, szyba Pilkington z zielonym paskiem.

hhhm, niestety stoliczne ceny zawsze są na + frown.gif

Napisano

> Ja wymieniam w NordGlass (auto Jaan) (...)

a jaką ci zakładają - nord'a czy pilkingtona ??

Bo słyszałem, że te nordglassy strasznie szybko się 'piaskują'

> Dowiedziałem się już, że po prostu mam nie zdejmować taśm trzymających szybę przez 24H i będzie dobrze

Mówi się też, że jak masz poduszki powietrzne, to żeby jechać z uchylonymi/otwartymi bocznymi, coby w razie W ta przednia nie odpadła pod wpływem ciśnienia od otwierającej się poduchy.

Otwierania poduchy oczywiście nie życzę i nie polecam.

Napisano

> Bo słyszałem, że te nordglassy strasznie szybko się 'piaskują'

Potwierdzam. Mam i po ~1.5 roku wyglada gorzej niz oryginalna po tych 16 latach no.gif

Napisano

> Mówi się też, że jak masz poduszki powietrzne, to żeby jechać z uchylonymi/otwartymi bocznymi, coby

> w razie W ta przednia nie odpadła pod wpływem ciśnienia od otwierającej się poduchy.

WTF?

Jakas nowa "urban legend" czy co?

yikes.gif

Napisano

> WTF?

> Jakas nowa "urban legend" czy co?

ja też w ogóle nie rozumiem tej wypowiedzi, tzn rozumiem że gdy jeszcze się klei to żeby jechać z uchylonymi oknami bo w razie wypadku i odpalenia airbagów może wylecieć przednia szyba - tylko że wówczas to wylatująca szyba jest najmniejszym zmartwieniem jak sądzę spineyes.gif

brat

Napisano

> Potwierdzam. Mam i po ~1.5 roku wyglada gorzej niz oryginalna po tych 16 latach

też miałem Nordglassa w Fieście i też było dokładnie to samo - wypiaskowana i wytarta przez wycieraczki po 60kkm gorzej niż oryginał po 200kkm,

brat

Napisano
  • Autor

> też miałem Nordglassa w Fieście i też było dokładnie to samo - wypiaskowana i wytarta przez

> wycieraczki po 60kkm gorzej niż oryginał po 200kkm,

> brat

No cóż najwyżej za rok/dwa się wymieni 270751858-jezyk.gif A może hydrofobizacja coś da ? No i czy macie jakiś sposób na rysujące się szyby boczne ?

Napisano

> Czym? Struny mi się nie sprawdziły.

Tylna szybe z sedana wyciąłem nożem do tapet w kilkanascie minut, z przednia byloby tyle samo pracy...

Pozdrawiam

Napisano

> a jaką ci zakładają - nord'a czy pilkingtona ??

> Bo słyszałem, że te nordglassy strasznie szybko się 'piaskują'

Norglas jest do d...y sciana.gif W AF kumpla była wymienina szyba czołowa 1,5 roku temu, w zime uzywał przeważnie odmrażacza w sprayu, a jest tak porysowana, jak w mojej 18 letniej Astrze...

Pozdrawiam

Napisano

> ja też w ogóle nie rozumiem tej wypowiedzi, tzn rozumiem że gdy jeszcze się klei to żeby jechać z

> uchylonymi oknami bo w razie wypadku i odpalenia airbagów może wylecieć przednia szyba - tylko

> że wówczas to wylatująca szyba jest najmniejszym zmartwieniem jak sądzę

> brat

Chłopaki, przecież nie twierdzę, że ma rok nie zamykać szyb smile.gif

Chodzi mi tylko o ten okres (24h) w którym ma mieć taśmy podtrzymujące.

Nie spodziewam się też, że przez detonację poduchy szyba odleci na 20 metrów.

Może chodzi tylko o możliwość rozszczelnieni?

A czy to najmniejsze zmartwienie to nie wiem, odnoszę wrażenie, że żeby odpalił jasiek to auto nie musi być do połowy zmiażdżone. Więc jak przy stosunkowo małym uszkodzeniu przodu, będzie konieczne jeszcze ponowne wklejanie szyby to ja chyba bym wolał przez ten jeden dzień pojeździć z uchylonymi, choćby tylnymi jak jest zimno.

A czy urban legend to nie wiem, mówili o tym w jakimś programie / reportażu o wymianie szyb - ale wiadomo, telewizja kłamie wink.gif

Napisano

> Ja do Astry G płaciłem 320 PLN za oryginał GM, z wymianą oczywiście.

> hhhm, niestety stoliczne ceny zawsze są na +

Hmmm , szczęściarze smile.gif - 350 pln i jeszcze marudzą.

A ja do Aurisa bedę wymieniał przednią (tir z naprzeciwka wystrzelił kamień który walnął ok. 1,5 cm od krawędzi szyby i poleciała ryska) za co najmniej 2000 PLN.

Auto na gwarancji i w leasingu więc szyba musi być oryginał.

Oczywiście AC w pizetju tego nie kryje (mają tylko umowę z Jaanem) a z kolei toyka nie zgadza się na zamiennik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.