Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

biodegradacja stilona, żalę się :( LONG

Featured Replies

Napisano

Witam. Dziś, a właściwie wczoraj w nocy przekonałem się jak inżynierowie fiata podeszli do tematu ekologii. Ale do rzeczy..

W momencie zakupu auta nieco zastanawiał mnie fakt świecenia się i lepkości dolnej części deski rozdzielczej. Ale myślę sobie, pewnie handlarz zapsiukał na śmierć plastiki jakimś plakiem, aby ukryć rysy itp.

I temat olałem, się zrobi z czasem... jeździć ma, nie wyglądać smile.gif

I tak po roku niemal, z okazji braku zajęcia w pracy się za to zabrałem..

Wygląda to tak.. że cały spód deski ( u mnie w kolorze czarnym) jest pokryty jakąś mazia, jakby smołą, która jest lepka, brudząca i za cholerę nie chce zejść frown.gif.

Dotyczy to schowka pasażera i tej części kokpitu okalającej panel klimy, to tu już jest tragedia, druga strona (czyli schowek kierowcy) jakby lepiej ale też bez rewelacji.

Ta maź wygląda nieco jak ta, którą usuwa się z guzików do panelu podnoszenia szyb w drzwiach, TYLKO jest z 10x bardziej trudna do usunięcia.

Ogólnie wygląda to tak, że plastikowa część dolna deski rozdzielczej została w procesie produkcyjnym "podgumowana- podsmołowana" a teraz po 10 latach ulega to wszystko biodegradacji frown.gif (prawie jak w kawale z trędowatym w autobusie )

No, chyba że ktoś to kiedyś potraktował jakimś środkiem niekoniecznie do tego przeznaczonym?

285154356-SNC00909.jpg

Tyle żali, teraz parę pytań

1) miał ktoś tak?

2) czym to wyczyścić? ( nic nie działa, z chemii samochodowej dostępnej ogólnie i domowej też ... kreta tylko nie próbowałem! wink.gif )

3) jak głęboko wcisnąć 2 pręty (tylko 2?) w otwory koło CD aby navi wypadła? bo się trzyma jak przyklejona..

4) do pkt.3, bez wyjęcia navi nie wyjmę panelu okalającego klimatronic?

pytanie o sposób diagnozy padniętej tylnej wycieraczki chyba sobie daruję smile.gif tym razem ...

a mogłem kupić golfa w tedeiku od dziadka, ech..... facepalm%5B1%5D.gif

żartowałem...

dobra teraz już można wpisywać wszelkie numery, które jeszcze nie brały udziału w losowaniu lotto

post-38677-14352513454877_thumb.jpg

Napisano

> 1) miał ktoś tak?

Ja nie

> 2) czym to wyczyścić? ( nic nie działa, z chemii samochodowej dostępnej ogólnie i domowej też ...

> kreta tylko nie próbowałem! )

niewiem.gif

> 3) jak głęboko wcisnąć 2 pręty (tylko 2?) w otwory koło CD aby navi wypadła? bo się trzyma jak

> przyklejona..

Tylko dwa pręty - musisz mieć je grube (prawie jak otwór) i długie - za nie ciągniesz jak bijesz. Za ramkę bym nie targał CN+ ... mocno siedzi nie tylko u Ciebie zlosnik.gif

> 4) do pkt.3, bez wyjęcia navi nie wyjmę panelu okalającego klimatronic?

Zgadza się

> pytanie o sposób diagnozy padniętej tylnej wycieraczki chyba sobie daruję tym razem ...

uruchom wycieraczki i wbij wsteczny - powinna zadziałać. (bezpieczniki, zatarta ośka = rozbieranie)

> a mogłem kupić golfa w tedeiku od dziadka, ech.....

który zawsze był pierwszy z pod świateł devil.gif

> żartowałem...

> dobra teraz już można wpisywać wszelkie numery, które jeszcze nie brały udziału w losowaniu lotto

p.s.

uważam że ktoś "mądry" czyścił tapicerkę (plastiki) benzyną ekstrakcyjną i rozpuścił plastik oink.gif

Napisano

druty ja naprawdę mocno i głęboko wbijałem dopiero wtedy panel wyszedł. mam gdzieś w garażu, jak chcesz to mogę długość ramiona zmierzyć.

10cm będzie aż nad to.

Napisano
  • Autor

p.s.

uważam że ktoś "mądry" czyścił tapicerkę (plastiki) benzyną ekstrakcyjną i rozpuścił plastik

no, chyba tak było.. ale syf straszny angryfire.gif

znajomy ma mi załatwić nieco tego magicznego środka co to strażacy używają do likwidacji plam po stłuczkach...

najwyżej się stopi do zera smile.gif

a te pręty do wyciągnięcia navi to jakie długie mają być?

wycieraczka kaput, raczej elektrycznie, bezpiecznik ok, nie włącza się ani solo ani w opcji przód+wsteczny, trzpień w normie, mechanizm obrotu też, silnik nie wydziela woni właściwej spaleniźnie... można jakoś miernikiem na kostce to zmierzyć?

bo ja mam uprawnienia ale tylko na 4,5V ( 3 paluszki do pilota tv) więc i miernik obsługuję nie bez trudności smile.gif

Napisano
  • Autor

> 10cm będzie aż nad to.

ok, dzięki smile.gif tyle utnę druta i spróbuję

Napisano

To nie bio, a handlodegradacja....

> Tyle żali, teraz parę pytań

> 1) miał ktoś tak?

nie

> 2) czym to wyczyścić? ( nic nie działa, z chemii samochodowej dostępnej ogólnie i domowej też ...

> kreta tylko nie próbowałem! )

zamiast rozrządu planujesz nowy silnik, może i deskę wymienić? hahaha.gif

> 3) jak głęboko wcisnąć 2 pręty (tylko 2?) w otwory koło CD aby navi wypadła? bo się trzyma jak

> przyklejona..

jeśli podobnie jak w radiu to jakieś 10cm

> 4) do pkt.3, bez wyjęcia navi nie wyjmę panelu okalającego klimatronic?

no niestety, pod ramką są zatrzaski, szukaj podwieszonego manuala - żarówki nawiewu- będzie opisane co i jak

> pytanie o sposób diagnozy padniętej tylnej wycieraczki chyba sobie daruję tym razem ...

w większości zatarta ośka, znowu odsyłam do manula- Kraków_Kult jak dobrze pamiętam robił dokładną fotorelację z reinkarnacji

> a mogłem kupić golfa w tedeiku od dziadka, ech.....

horse.gif

> żartowałem...

uzbroj_zlo.gif

> dobra teraz już można wpisywać wszelkie numery, które jeszcze nie brały udziału w losowaniu lotto

19, 20, 0, 5, 3, 30

ps

może deskę popsuli tym czym ja mam zrobiony próg w wagonie?

link przykładowy

To "maluje" konserwowaną powierzchnię i odpada ( jak zdrapiesz) płatami jak opisujesz.

Może rozwiązaniem jest nowa warstwa, zamiast walka ze starą?

Napisano
  • Autor

> zamiast rozrządu planujesz nowy silnik, może i deskę wymienić?

Odsyłam do postów kolegi "stępień", mnie po lekturze odeszła ochota na wymianę rozrządu smile.gif

silnik... może się źle wyraziłem ostatnio ... ale od abartha bym chętnie przytulił pod maską, 1,8 raczej już nie, chociaż problemów mam z nim zero i te 200 km/h jeszcze daje radę ( na autostradzie, off corse smile.gif ) i nawet cholera oleju 1l między wymianą wsunął O! taki jest smile.gif

więc nie ruszam, jak działa

z deską to inaczej nieco jest..

nowa warstwa nie pomoże bo TO jak się łuszczy to jednak nie równą powierzchnią, na foto widać jak wgniotły się paluchy smile.gif

więc malunek nie pomoże.. w skórę to oblec? bez sensu, przecież to fiat...

a z wycieraczką to bym potrzebował tylko łopatologicznie, na których pinach zmierzyć i czego mam się spodziewać... bo już to raz targałem i nie widać nic na oko więc stawiam na elektrykę

Napisano

1/ kokpity (gorna czesc - ta chropowata ) od 500 na alledrogo.

...

/ wycieraczka / wlacz ja pstryczkiem i na hama pomoz silniczkowi. Moze jest zabity syfem na amen ze nie ma mocy ruszyc . Mnie kiedys udalo sie wyjac kupke mazi/smaru/piachu praktycznie wielkosci piesci doroslego osobnika czy uczciwej kulki sniegu wink.gif Martwy silniczek (rzekomo) smiga jak oszalala nowka sztuka waytogo.gif

Napisano

> 1) miał ktoś tak?

JA mialem dokladnie to samo

Tez probowalem roznych srodkow.Nic nie pomagało.

Aż wreszcie trafilem na takiego PLAKA DO PLASTIKOW

Cały syf zaczal schodzic.Trzeba tylko umiejetnie go czyscic.Ja robilem tak:

-psikalem plakilem i po paru sekundach scigalem maź szorstka szmatka

-nastepnie plukanie szmatki i to samo az do wyczyszczenia.

Musisz uzbroic sie w cierpliwosc az wyczyscisz to cale dziastwo-potem ukaze ci sie twardy plastik

Powodzenia

Napisano

> JA mialem dokladnie to samo

cześć

ja tak właśnie miąłem stilo sprowadzone z Niemczech potraktowałem to cieplą wodą z proszkiem oczywiście cały schowek zdemontowałem i plastik z dolnej części też wszystko ładnie zeszło plastyk został po wymyciu mniej czarny ale po zastosowaniu kosmetyków z sonaxu po paru czyszczeniach wygląda o wiele lepiej przynajmniej nie pozostawia czarnych plam na spodniach jak poprzednio

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no i jest lepiej smile.gif

pomógł specyfik o nazwie GRUNDPUR VC 150

zeżarł tą przytopioną powłokę zostawiając twardy plastik...

przynajmniej ze schowka pasażera, bo reszta jeszcze przedemną smile.gif

teraz tylko jakaś oliwka a potem plak i myślę że będzie jak fabryka

"/ wycieraczka / wlacz ja pstryczkiem i na hama pomoz silniczkowi. Moze jest zabity syfem na amen ze nie ma mocy ruszyc . Mnie kiedys udalo sie wyjac kupke mazi/smaru/piachu praktycznie wielkosci piesci doroslego osobnika czy uczciwej kulki sniegu Martwy silniczek (rzekomo) smiga jak oszalala nowka sztuka.."

no, ale że sam silniczek w środku? czyli ten cylinder taki w kolorze aluminium? co ma zagniatane zaczepy? bo sam mechanizm rozbierałem już i jest jak fabryka smile.gif nawet smar jeszcze w kolorze beżowo-zółtawym smile.gif

Napisano

> no i jest lepiej

> pomógł specyfik o nazwie GRUNDPUR VC 150

> zeżarł tą przytopioną powłokę zostawiając twardy plastik...

> przynajmniej ze schowka pasażera, bo reszta jeszcze przedemną

> teraz tylko jakaś oliwka a potem plak i myślę że będzie jak fabryka

Nie dawaj plaka bo to syf, a konkretne to zrobiony jest w oparciu o silikon i przez to nie każdy plastyk dobrze znosi jego zastowanie. Lepiej zastosuj jakiś preparat bez silikonu typo Sonax Extreme albo wiele innych, tylko bez silikonu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.