Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwarancja na tarczę w Renault?

Featured Replies

Napisano

Otóż w półrocznej renówce po 6k przebiegu porysowała się tarcza hamulcowa.

Usterka została zgłoszona.

Serwis mimo, że stwierdził uszkodzenie i zalecił wymianę to odmówił wykonania tego w ramach gwarancji, bo by musiał się z tym bujać u gwaranta (producenta).

Stwierdził, że to nie wina klocka ani tarczy, że ciało obce dostało się między klocek i tarczę. Obcego nie znaleziono. Uważacie to za prawdopodobną wersję?

Czy rzeczywiście z tarczą jest tak, że można spuścić petenta ot tak sobie czy jednak przerzucanie się reklamacjami spowoduje wymianę tarczy (zużycie klocka określono na 10%, pewnie tarcza ma mniej zużycia) w ramach gwarancji? Z tego co w necie czytałem to inne marki potrafią wymienić tarczę, czy w Renault nie uda się tego wywalczyć?

sick.gif

Napisano

Na poczatek inne ASO. Jak nie da rady pismo do centrali. Jak nie da rady to wymien poza ASO.

Napisano

Tarcze i klocki to elementy eksploatacyjne zazwyczaj nie podlegające gwarancji...poczytaj dokładnie co obejmuje gwarancja w twoim aucie i jesli nie ma przeciwwskazań to niech przyjmują zgłoszenie albo jesli nie chcą to niech dadzą odmowe na piśmie a wtedy z takim papierem i tym co masz w warunkach gwarancji już idź walczyć o swoje "wyżej" ok.gif

Napisano

A z powodu tego "porysowania" to coś się dzieje? Nie hamuje czy jak?

Napisano
  • Autor

> A z powodu tego "porysowania" to coś się dzieje? Nie hamuje czy jak?

Hamuje. Dobrze o tym wiesz, że nie o to tu chodzi.

Może źle nazwałem uszkodzenie. Nie jest to "porysowanie" jakby ktoś kluczami ze złości przejechał, ani wyżłobienia jakie potrafią zrobić twarde klocki a raczej jakby na tokarkę tarczę włożyć i wyżłobić rowek szerokości milimetra. Głębokość ciężko zmierzyć, może 0,3 mm (bardzo na oko). Rowek jest z ostrymi brzegami.

Ja wiem, że ASO chciało by zarobić i dla tego zaleciło wymianę.

Jak mam w swoim aucie "porysowane" tarcze od twardych klocków to wiem, że nic to nie szkodzi. Ale takiego rowka to jeszcze nie widziałem i nie wiem czym to grozi.

Napisano

> Hamuje. Dobrze o tym wiesz, że nie o to tu chodzi.

> Może źle nazwałem uszkodzenie. Nie jest to "porysowanie" jakby ktoś kluczami ze złości przejechał,

> ani wyżłobienia jakie potrafią zrobić twarde klocki a raczej jakby na tokarkę tarczę włożyć i

> wyżłobić rowek szerokości milimetra. Głębokość ciężko zmierzyć, może 0,3 mm (bardzo na oko).

> Rowek jest z ostrymi brzegami.

> Ja wiem, że ASO chciało by zarobić i dla tego zaleciło wymianę.

> Jak mam w swoim aucie "porysowane" tarcze od twardych klocków to wiem, że nic to nie szkodzi. Ale

> takiego rowka to jeszcze nie widziałem i nie wiem czym to grozi.

Wg mnie niczym nie grozi, kiedyś zniknie, gdy tarcza się żużyje

Napisano

U mnie zwykle w ciągu 5 tysięcy km od wymiany tarcz powstaje nawet kilka takich rowków - sądzę, że jest to nieuniknione i nie ma co sobie zawracać głowy. Serio serwis zakwalifikował to jako usterkę?

Napisano
  • Autor

> U mnie zwykle w ciągu 5 tysięcy km od wymiany tarcz powstaje nawet kilka takich rowków - sądzę, że

> jest to nieuniknione i nie ma co sobie zawracać głowy. Serio serwis zakwalifikował to jako

> usterkę?

Tak. Mam "Świadectwo Kontroli".

Jest tam taka rubryka Prace, które należy wykonać jak najszybciej:

- zarysowana tarcza hamulcowa, domysły na temat przyczyny , ponadto ślady przegrzania tarcz (dopiero teraz doczytałem o tym, chyba dupokrytka, bo nie wiem jak można przegrzać tarcze w mieście crazy.gif ). Zalecana wymiana.

Napisano

> Tak. Mam "Świadectwo Kontroli".

> Jest tam taka rubryka Prace, które należy wykonać jak najszybciej:

> - zarysowana tarcza hamulcowa, domysły na temat przyczyny , ponadto ślady przegrzania tarcz

> (dopiero teraz doczytałem o tym, chyba dupokrytka, bo nie wiem jak można przegrzać tarcze w

> mieście ). Zalecana wymiana.

Wiesz co, ja się nie znam, więc nic więcej nie doradzę. Napisałem tylko żeby Cię pocieszyć, że te rysy to nic strasznego. Co do przegrzania to już gorsza sprawa i tym chyba warto byłoby się zainteresować dla własnego dobra - a serwis raczej się uprze, że "spaliłeś" tarcze i klocki sam...

Napisano

> Otóż w półrocznej renówce po 6k przebiegu porysowała się tarcza hamulcowa.

> Usterka została zgłoszona.

> Serwis mimo, że stwierdził uszkodzenie i zalecił wymianę to odmówił wykonania tego w ramach

> gwarancji, bo by musiał się z tym bujać u gwaranta (producenta).

> Stwierdził, że to nie wina klocka ani tarczy, że ciało obce dostało się między klocek i tarczę.

> Obcego nie znaleziono. Uważacie to za prawdopodobną wersję?

> Czy rzeczywiście z tarczą jest tak, że można spuścić petenta ot tak sobie czy jednak przerzucanie

> się reklamacjami spowoduje wymianę tarczy (zużycie klocka określono na 10%, pewnie tarcza ma

> mniej zużycia) w ramach gwarancji? Z tego co w necie czytałem to inne marki potrafią wymienić

> tarczę, czy w Renault nie uda się tego wywalczyć?

Wpisali wymianę, licząc że zdecydujesz się zostawić u nich parę stówek i tyle. Gwarancja nie obejmuje elementów eksploatacyjnych, a wada jaką opisujesz raczej nie jest zbyt poważna i prawdopodobnie mogła powstać od "obcego ciała".

Napisano
  • Autor

> Wpisali wymianę, licząc że zdecydujesz się zostawić u nich parę stówek i tyle. Gwarancja nie

> obejmuje elementów eksploatacyjnych, a wada jaką opisujesz raczej nie jest zbyt poważna i

> prawdopodobnie mogła powstać od "obcego ciała".

Kiedyś miałem akcję z pękającą tarczą i wyrwanym klockiem. Myślę zajadę do sprawdzenia. Sprawdzenie kosztowało stówkę (z nienacka) czerwona.gif .

Wychodzi na to, że ASO chciało naciągnąć na naprawę pad.gif ale jak klient już przyjechał to żal nie skorzystać nono.gif

I jak wyliczył nie na kilka a kilkanaście stówek (pewnie 2 tarcze, klocki i wymiana) uzbroj_zlo.gif

Dałby ktoś namiar, może być na priv na dobry serwis gwarancyjny w Warszawie rotfl.gif

Chociaż na uczciwy niewiem.gif albo na konkretnego człowieka, to może będzie łatwiej grinser006.gif

Napisano

> Kiedyś miałem akcję z pękającą tarczą i wyrwanym klockiem. Myślę zajadę do sprawdzenia. Sprawdzenie

> kosztowało stówkę (z nienacka) .

> Wychodzi na to, że ASO chciało naciągnąć na naprawę ale jak klient już przyjechał to żal nie

> skorzystać

> I jak wyliczył nie na kilka a kilkanaście stówek (pewnie 2 tarcze, klocki i wymiana)

> Dałby ktoś namiar, może być na priv na dobry serwis gwarancyjny w Warszawie

> Chociaż na uczciwy albo na konkretnego człowieka, to może będzie łatwiej

Ja nie znam dobrego ASO w Warszawie. Wszelkie problemy najpierw zgłaszam w Renault Polska, a serwisuję w Decarze gdzie już chyba mnie się boją wink.gif

Napisano

> Stwierdził, że to nie wina klocka ani tarczy, że ciało obce dostało się między klocek i tarczę.

> Obcego nie znaleziono. Uważacie to za prawdopodobną wersję?

owszem, brzmi prawdopodobnie

Napisano

nie można twierdzić, że części eksploatacyjne nie są objęte gwarancją i że nie można ich reklamować. Nie ma sensu ich reklamowac z powodu zużycia się np klocków w w ciągu roku, to żadna wada, zależy wszystko od warunków eksploatacji.

Podobnie z tarcza, od zrobienia sie rys tez nie ma sensu reklamowac bo przeciez to żadna wina tarczy. Co innego gdyby na tarczy pojawiło się pęknięcie albo gdyby klocek się rozkleił.

W takim przypadku najprawdopodobniej sostało się coś między tarcze i klocek i stąd problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.