Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C20NE jakie jest prawidłowe ciśnienie oleju?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie oleju na zimnym i rozgrzanym silniku? (mierzyć tylko na wolnych obrotach czy w pełbym zaresie?)

Napisano

> Witajcie

> Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie oleju na zimnym i rozgrzanym silniku? (mierzyć tylko na

> wolnych obrotach czy w pełbym zaresie?)

zimny obr jałowe >1.5bar

zimny ~3000obr 2-6bar

rozgrzany obr jałowe >1bar

rozgrzany ~3000obr 2-6bar

jakbyś tak miał, to ok.gif

Napisano
  • Autor

> zimny obr jałowe zimny ~3000obr 2-6bar

> rozgrzany obr jałowe rozgrzany ~3000obr 2-6bar

> jakbyś tak miał, to

dziękuje piwo.gifpiwo.gifpiwo.gifpiwo.gifpiwo.gif

Napisano
  • Autor

Wyszło następująco:

zimny: 3,8-3,9

ciepły: 1,7

wszystko sprawdzone na biegu jałowym.

Napisano

> Wyszło następująco:

> zimny: 3,8-3,9

> ciepły: 1,7

> wszystko sprawdzone na biegu jałowym.

no i bardzo dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> no i bardzo dobrze

ale nadal na desce to samo, czyli po rozgrzaniu na wolnych obrotach potrafi się zapalić kontrolka ciśnienia oleju frown.gif Czujnik podmieniłem ale to nie to frown.gif

Napisano

> ale nadal na desce to samo, czyli po rozgrzaniu na wolnych obrotach potrafi się zapalić kontrolka

> ciśnienia oleju Czujnik podmieniłem ale to nie to

A jak go mierzyłeś to był tylko ciepły czy w pełni rozgrzany?

bo to robi kolosalną różnicę.

Napisano
  • Autor

> A jak go mierzyłeś to był tylko ciepły czy w pełni rozgrzany?

> bo to robi kolosalną różnicę.

nie mierzyłem ja tylko mechanik do którego odstawiłem auto bo mój super chiński manometr się rozleciał. Sprawdzał na w pełni rozgrzanym, wentylator już się załączał (znaczy się wiskoza)

Napisano

> nie mierzyłem ja tylko mechanik do którego odstawiłem auto bo mój super chiński manometr się

> rozleciał. Sprawdzał na w pełni rozgrzanym, wentylator już się załączał (znaczy się wiskoza)

no to ciśnienie jak najbardziej ok. Nie mam pojęcia czemu się konrolka zaświecała.

Może zawór przelewowy w pompie się zawiesza/zacina i od czasu do czasu daje słabe cisnienie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Może zawór przelewowy w pompie się zawiesza/zacina i od czasu do czasu daje słabe cisnienie

Masz na myśli tą tulejkę z otworami i sprężynkę? Wyciągałem to, było kila rys wymieniłem na inny i skręciłem ponownie ale nie widziałem żadnej różnicy.

Napisano

> Masz na myśli tą tulejkę z otworami i sprężynkę? Wyciągałem to, było kila rys wymieniłem na inny i

> skręciłem ponownie ale nie widziałem żadnej różnicy.

no o tym myślałem. To nie mam już pomysłów crazy.gif

ps

zagadaj do kolegi tosh. Opisz mu cała sytuację na pw, jak wejdzie na ak to pewnie coś odpisze. To jest jeden z najbardziej kumatych ludzi na forum astry i zwykle chętny do pomocy.

ps2

olej z pewnego źródła? 10w40?

Napisano
  • Autor

> zagadaj do kolegi tosh.

pisałem już do niego wcześniej na prv ale chyba zbyt zabiegany jest smile.gif

> olej z pewnego źródła? 10w40?

tak, mobil 10W40 filtr bosch

Napisano

> mobil 10W40

typowa marketówa. mialem przypadki na mobilu swiecenia sie kontrolki. po wymianie na inny - spokoj.

Napisano
  • Autor

> typowa marketówa. mialem przypadki na mobilu swiecenia sie kontrolki. po wymianie na inny - spokoj.

hmm ten sam olej leje ostatnio do astry i tam jest ok. W zafirze natomiast pełen syntetyk mobila i też nie ma problemu. Generalnie nigdy nie miałem problemów z mobilem, tak zjechał na psy ostatnio?

Napisano

Do wszystkich wozow leje mobila, zero problemow zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cisnienie oleju jak najbardziej prawidlowe (wskazaniami czujnika bym sie nie sugerowal, bo manometr jest bardziej wiarygodny i na tych wskazaniach nalezy sie opierac). Z jakoscia oleju tez bym nie przesadzal, bo ostatnio do silnika swego wozu tez wlalem Mobila 10w40 (po rabatch byl nawet tanszy od Lotosa, ktorego poniekad chcialem do silnika zalac ponownie) i zadnych problemow nie zauwazylem pomimo leciwego juz silnika (co prawda ledwie 227 kkm przebiegu), nawet w najgorszych upalach.

Zatem proponuje wymienic jeszcze raz czujnik cisnienia oleju (czasami nawet nowe moga byc uszkodzone, o czym nie raz sie przekonalem), jesli to nie pomoze, wymienic (jak juz koledzy wspomnieli) zawor zwrotny pompy oleju najlepiej na nowy (nie jest drogi, nawet w ASO).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> jesli to nie pomoze, wymienic (jak juz koledzy

> wspomnieli) zawor zwrotny pompy oleju najlepiej na nowy (nie jest drogi, nawet w ASO).

To wymaga demontażu miski olejowej? Bo jeśli tak to będę musiał silnik wymontować frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.