Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

remont blacharki Cnq

Featured Replies

Napisano

Wziąłem się w końcu za naprawę blacharki ( po zeszłej zimie wiedziałem że nie będzie lajtowo) Jak to wygląda to widać.

Dziura przy nogach kierowcy

285167953-413.JPG

Wyciąłem część zardzewiałą przy nogach kierowcy (czy ciąć szerzej?)

Teraz jak to załatać, na zakładkę? czyli łatka z blachy ma być większą czy spawać na styk? Czym później to zabezpieczyć bo jeśli zaspawam to punktowo to szpary będę czy masa uszczelniająca (tak co się daje na łączenia blach) będzie dobra? Od spódu tylko masa bitumiczna, czy też wstawić łatę?

Sprawa z progiem kierowcy wygląda tak.

285167953-414.JPG

Zdjąłem kawałek żeby zobaczyć jak to wygląda, linia cięcia przy słupku będzie trochę wyżej jak widać, także trochę w prawo w stronę środkowego słupka, tylko piłę muszę pożyczyć, bo kątówką nie ma jak podejść. Próg spawam punktowo co 3cm jak zgrzewy. Trzeba też połączyć próg wewnętrzny z podłogą pójdzie tu prostokątny kawałek blachy spawany punktowo.

Nurtuje mnie sprawa następująca, czy dawać kawałek blachy i połączyć ten element wystający z przedniego słupka z podłogą? bo na logikę te miejsce powinno być wzmocnione ze względu na podnoszenie (np. lewarkiem) a jak rozebrałem to wszystko to tam jest wolna przestrzeń.

post-31436-1435251349393_thumb.jpg

Napisano

warto to ratować ? Rdzy w zakamrkach niedoczyścisz, tak czy siak bedzie dalej gniło.

Napisano
  • Autor

> warto to ratować ? Rdzy w zakamrkach niedoczyścisz, tak czy siak będzie dalej gniło.

długo się nad tym zastanawiałem ale jak na auto warte 1 tyś zł myślę że tak, widziałem tu gorsze przypadki łącznie ze zdjęciami po naprawie. Tam gdzie ocynk jest nie naruszony, nie ma takich zadziorów rudej, jedyne ognisko jest jeszcze na mocowaniu błotnika, sprawdziłem tez mocowania mcphersonów jak mi radzili i tez bez dziur, wiec szkoda by było złomować. Tym bardziej, że sporo nowych części poszło w poprzednim roku. Na co dzień mam Vaga, auto ma jeździć od czasu do czasu. Daje na to 3 lata. Ogólnie wygląda na to że silnik wytrzyma więcej niż blacharka. No ale tak to jest miejsce które było walnięte i naprawiane, to już nie to samo co oryg frown.gif

Napisano

Jakiś czas temu to przerabiałem. U mnie było podobnie.

Jeśli robisz sam, koszta znikome a trochę to wytrzyma. Napewno dłużej niż nieruszane i zostawione na pastwę losu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jakiś czas temu to przerabiałem. U mnie było podobnie.

> Jeśli robisz sam, koszta znikome a trochę to wytrzyma. Napewno dłużej niż nieruszane i zostawione

> na pastwę losu

masz jakieś foty z przebiegu prac? [priv]

Nadal nie wiem co z tym elementem co wychodzi ze słupka przedniego, łączyć go z podłogą?

Napisano

> masz jakieś foty z przebiegu prac? [priv]

> Nadal nie wiem co z tym elementem co wychodzi ze słupka przedniego, łączyć go z podłogą?

u ignaca w podpisie jest link do bloga tam masz foty smile.gif

Napisano

Ignac'sWorkshop - patrz u Ignaca w stopce pod postami wink.gif

Napisano

Dokładnie - link na dole.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą blachą.

Możesz zapodać jakimś rysunkiem? Coś zaznaczyć w paincie?

P.S. Ja to wszystko połapałem punktowo. Blachę w podłodze spawałem na zakładkę zostawiając ok 3-4mm zapasu. Blacha trochę grubsza niż 0,8 bo taką miałem pod ręką. Ocynkowana rzecz jasna.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie - link na dole.

zaraz przejrzę grinser006.gif

Możesz napisać czym ciąłeś blachę, np. przy progu bo kątówką nie podejdzie - piła szablasta?

> Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą blachą.

> Możesz zapodać jakimś rysunkiem? Coś zaznaczyć w paincie?

o tą część mi chodzi czy łączyć to łatą z podłogą?

285173496-1.JPG

> P.S. Ja to wszystko połapałem punktowo. Blachę w podłodze spawałem na zakładkę zostawiając ok 3-4mm

> zapasu. Blacha trochę grubsza niż 0,8 bo taką miałem pod ręką. Ocynkowana rzecz jasna.

Mam duży arkusz blachy ocynkowanej, oraz część odciętą oryginalnego progu, ale został błotnik nada się do łatek przy mocowaniu błotnika POST ?

Potwierdź czy dobrze to rozpisałem:

tam gdzie zostanie trochę ognisk w podłodze, bo wszystkiego nie oczyści to Cortanin

Podłoga wewnątrz oraz mocowanie błotnika

Wspawam łatę

cynk

podkład reaktywny (wash primer)

Podkład epoksydowy

szpachla wykończeniowa

Podkład gruntujący

Lakier

masa uszczelniająca (przed założeniem błotnika)

a od spodu

tak jak wyżej (oprócz szpachli i lakieru) plus

masa uszczelniająca na obrzeżach łaty

masa bitumiczna Boll

post-31436-14352513550467_thumb.jpg

Napisano

panowie! miejsca których nie możecie dosięgnąć oddajcie do wypiaskowania -zapłacicie parę złotych a odrdzewione będzie dokładnie.

Na to podkład farb przemysłowych INTERNATIONAL ze 2-3 warstwy,zaspawać,zakonserwować (dobrze) i macie spokój na długi czas

Napisano

> warto to ratować ? Rdzy w zakamrkach niedoczyścisz, tak czy siak bedzie dalej gniło.

dokładnie, lepiej odpuścić i kupić jakiś normalny samochód.

Napisano

> dokładnie, lepiej odpuścić i kupić jakiś normalny samochód.

Jaki ?? niewiem.gif

Przecież ople rdzewieją na potęgę, fordy gniją na zabój, Francuzy wyjeżdżają z fabryki już zardzewiałe, WV to już w ogóle rdza zżera. hehe.gifhehe.gif

I jaki byś ty na kąciku centomanii zaproponował samochód ? zlosnik.gif

Napisano

> Jaki ??

> Przecież ople rdzewieją na potęgę,

ale nie tak jak cc, stare ople korodują to fakt, ale nowsze już nie mają tego problemu a jak coś wyjdzie to raczej tylko kosmetyka.

fordy gniją na zabój,

tu się zgadzam:)

Francuzy wyjeżdżają z fabryki już

> zardzewiałe

tu się nie zgadzam, jedne z lepszych zabezpieczeń antykorozyjnych ma np peugeot i citroen.

, WV to już w ogóle rdza zżera.

to zacznij oglądać auta bezwypadkowe i nie jakieś golfy II z połowy lat 80tych, ja miałem golfa 2 kiedyś który i tak bił na głowę pod względem braku korozji większość fiatów niestety.

> I jaki byś ty na kąciku centomanii zaproponował samochód ?

mnie się cc osobiście bardzo podoba ale wiem, że to pojazd który nie ma już sensu głównie ze względu na korozję. Ciężko coś proponować nie znając preferencji i wymagań wobec auta.

Ja sobie ustaliłem, żadnych fiatów i tego się trzymam może kiedyś zmienię zdanie jak będzie mnie stać na coś w stylu nowa croma ale nic starszego. Żadne z moich aut z podpisu nie ma korozji, może poza fronterą ale to auto z 93 roku i dopiero będzie kompletnie odbudowywane. Więc jak kolego napisałeś na początku, ople nie korodują na potęgę smile.gif

Napisano

> ale nie tak jak cc, stare ople korodują to fakt, ale nowsze już nie mają tego problemu a jak coś

> wyjdzie to raczej tylko kosmetyka.

> fordy gniją na zabój,

> tu się zgadzam:)

> Francuzy wyjeżdżają z fabryki już

> tu się nie zgadzam, jedne z lepszych zabezpieczeń antykorozyjnych ma np peugeot i citroen.

> , WV to już w ogóle rdza zżera.

> to zacznij oglądać auta bezwypadkowe i nie jakieś golfy II z połowy lat 80tych, ja miałem golfa 2

> kiedyś który i tak bił na głowę pod względem braku korozji większość fiatów niestety.

> mnie się cc osobiście bardzo podoba ale wiem, że to pojazd który nie ma już sensu głównie ze

> względu na korozję. Ciężko coś proponować nie znając preferencji i wymagań wobec auta.

> Ja sobie ustaliłem, żadnych fiatów i tego się trzymam może kiedyś zmienię zdanie jak będzie mnie

> stać na coś w stylu nowa croma ale nic starszego. Żadne z moich aut z podpisu nie ma korozji,

> może poza fronterą ale to auto z 93 roku i dopiero będzie kompletnie odbudowywane. Więc jak

> kolego napisałeś na początku, ople nie korodują na potęgę

Widzę, że nie zrozumiałeś aluzji. To jest kącik miłośników małego fiata i nie oczekujemy tu raczej opinii o innych autkach i do tego od kogoś kto nie jeździ nimi. zlosnik.gif

Napisano

> ale nie tak jak cc, stare ople korodują to fakt, ale nowsze już nie mają tego problemu a jak coś

> wyjdzie to raczej tylko kosmetyka.

> fordy gniją na zabój,

> tu się zgadzam:)

> Francuzy wyjeżdżają z fabryki już

> tu się nie zgadzam, jedne z lepszych zabezpieczeń antykorozyjnych ma np peugeot i citroen.

> , WV to już w ogóle rdza zżera.

> to zacznij oglądać auta bezwypadkowe i nie jakieś golfy II z połowy lat 80tych, ja miałem golfa 2

> kiedyś który i tak bił na głowę pod względem braku korozji większość fiatów niestety.

> mnie się cc osobiście bardzo podoba ale wiem, że to pojazd który nie ma już sensu głównie ze

> względu na korozję. Ciężko coś proponować nie znając preferencji i wymagań wobec auta.

> Ja sobie ustaliłem, żadnych fiatów i tego się trzymam może kiedyś zmienię zdanie jak będzie mnie

> stać na coś w stylu nowa croma ale nic starszego. Żadne z moich aut z podpisu nie ma korozji,

> może poza fronterą ale to auto z 93 roku i dopiero będzie kompletnie odbudowywane. Więc jak

> kolego napisałeś na początku, ople nie korodują na potęgę

"Nowsze już nie będą tego miały" zdziwisz się

Napisano
  • Autor

jeśli nie ma odp. to przyjmuję że wszystko w tej kolejności jak podałem

Pistolet do piaskowania też mam. Więc trochę zmienię koncepcje i spróbuje wypiaskować podłogę zanim zacznę jutro spawać.

Napisano

pewnie że piaskuj jednak po spawaniu wypiaskuj też spawy które są dostępne,zamaluj dobrą farbą(ja podałem international bo na firmie pracujemy z tymi farbami a maszyny które malujemy pracują w ekstremalnych warunkach,-piach,syf,woda,temperatura i nic)na to daj konserwację do profili zamkniętych-jednak przelej do słoika wstaw do garnka z wodą niech ten środek będzie gorący i nawal do tego wazeliny technicznej i mieszaj aż się rozpuści i w tedy do profili...naprawdę polecam te mieszankę bo u siebie tez to mam w progach i nic nigdzie nie wyłazi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.