Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot Partner MK1 po lifcie, kilka pytań o silniki etc.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Noszę się z zamiarem kupna Partnera w dieslu, raczej pierwszej generacji ale po lifcie. Chciałem się zapytać bo może ktoś ma tabelkę z silnikami, mocami etc albo może coś polecić... W poprzedniej pracy jeździłem w trasy czasami Partnerem z silnikiem 1.6 chyba HDI. Do 150 km/h dawał radę smile.gif Jedyne co nie wytrzymało to pedał sprzęgła (połamała się sprężyna pod pedałem przy 110tys km). Osłona turbiny czy jakoś tak (znajomy mówił że tak to nazwali w serwisie) kawałek metalu pod silnikiem został na jakiejś dziurze albo krawężniku... No i w sumie tyle, jak na samochód służbowy to całkiem nieźle smile.gif Szczególnie że wypożyczaliśmy go firmom zewnętrznym(aż wydachowali nim... frown.gif ). Na co zwracać uwagę ? No i jaki silnik ? Powinien być oszczędny ale też musi się jakoś poruszać... Nie żadne 1.1l czy coś takiego xD Z góry dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

poliftowe do konca 2005 roku masz z silnikami 1.9 (DW8) wol roboczy nie do zdarcia ale bez osiagow... oraz 2.0 HDI, ktore da Ci juz jakas przyjemnosc z jazdy smile.gif Jak zdazyles sie zorientowac aerodynamika kiosku znaczaco wplywa na jego osiagi smile.gif...

Polecam ten drugi silnik ze wzgledu na to, ze jest jednak oszczedniejszy od 1.9...

Po 2005 roku pojawily sie silniki 1.6 HDI i chyba 1.4 HDI aczkolwiek za to drugie lba nie dam sobie uciac. Ten wiekszy zastapil 2.0 a ten mniejszy wolnossacego diesla.

Co do silnikow benzynowych o do wyboru masz od dychawicznego 1.1, ktorego w wersji po lifcie nie widzialem... Jakies 1.4 75KM i 1.8. jak kojarze byly tez benzyny o pojemnosci 1.6... te dwa ostatnie silniki sa rzadziej spotykane w PL najwiecej bedzie partnerkow z dieslami i z niestety 1.4 benzyna...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

Czyli tak na zdrowy rozsądek 1.6 HDI lub 2.0 HDI zależnie od rocznika. Jeszcze pytanie jakimi one mocami dysponują ? Jak z momentem ? Jak ze spalaniem i co się psuje ? Co z rdzą ? Ten którym jeździłem jakieś 3 lata po kupnie poszedł na emeryturę więc zardzewieć nie zdążył 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli tak na zdrowy rozsądek 1.6 HDI lub 2.0 HDI zależnie od rocznika. Jeszcze pytanie jakimi one

> mocami dysponują ? Jak z momentem ? Jak ze spalaniem i co się psuje ? Co z rdzą ? Ten którym

> jeździłem jakieś 3 lata po kupnie poszedł na emeryturę więc zardzewieć nie zdążył

Edit:

Przeglądałem sobie właśnie tabelkę z silnikami i ten 2.0 HDI 90KM jest 8V czyli powinien być łatwiejszy w naprawach i trwalszy, tańszy mam racje ? 1.6 HDI są w dwóch odsłonach 75 i 90KM osobiście wolałbym 90KM 270751858-jezyk.gif Zobaczymy co się wybierze jak już uzbieram całą kaskę smile.gif

Napisano

> Edit:

> Przeglądałem sobie właśnie tabelkę z silnikami i ten 2.0 HDI 90KM jest 8V czyli powinien być

> łatwiejszy w naprawach i trwalszy, tańszy mam racje ? 1.6 HDI są w dwóch odsłonach 75 i 90KM

> osobiście wolałbym 90KM Zobaczymy co się wybierze jak już uzbieram całą kaskę

Berlingo zawsze sobie możesz kupić zlosnik.gif

Części w dobrych cenach Ci załatwię ok.gif

Może zacznij od przejrzenia instrukcji obsługi - tam masz wiele danych technicznych:

Peugeot

Citroen

Napisano

> Przeglądałem sobie właśnie tabelkę z silnikami i ten 2.0 HDI 90KM jest 8V czyli powinien być

> łatwiejszy w naprawach i trwalszy, tańszy mam racje ?

Mam takiw picasso po chipie przy przebiegu 3kkm teraz ma grubo ponad 200 i z silnikem sie nic nie dzieje... Podobno przycinaja sie EGR ale ja sie z tym nie spotkalem a jezdze drugim 2.0 hdi i nalatane oba sumarycznie mialy kolo 400 kkm i sie nie przycinal w zadnym...

Jedyny minus to kolo pasowe z tlumikiem drgan, ktore lubi sie rozwarstwic wymiana pare stoweczek... do przezycia obecnie te kola wytrzymuja 150kkm i wiecej...

1.6 HDI są w dwóch odsłonach 75 i 90KM

> osobiście wolałbym 90KM Zobaczymy co się wybierze jak już uzbieram całą kaskę

nie jezdzilem...

Ani berlingo ani partner niewalony nie rdzewieje ocynk... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

Czyli padło na 2.0 HDI, teraz znaleźć odpowiedni egzemplarz smile.gif Tak BTW czy części od Partnera i Berlingo to nie będą te same zamienne części ? (zawieszenie etc.) W końcu to koncern PSA 270751858-jezyk.gif Samochody podobne może nawet silniki te same smile.gif

Napisano

> Czyli padło na 2.0 HDI, teraz znaleźć odpowiedni egzemplarz Tak BTW czy części od Partnera i

> Berlingo to nie będą te same zamienne części ? (zawieszenie etc.) W końcu to koncern PSA

> Samochody podobne może nawet silniki te same

tak będzie to samo , nawet blachy w większości się pokryją ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.