Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1,3 cdti muli na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Muli w sensie ze jest słaby, obroty rosną a autko nie chce się zbierać, jedzie tempem spacerowym smile.gif Trwa to wszystko jakąś chwilę, powiedzmy 500 metrów, o czym wszystko jest ok. Dodam , że czyściłem już zawór EGR, bo czytałem gdzieś, że to może być przyczyna, ale po wyczyszczeniu jest dalej to samo. Więc jak sądzicie co to może być? świece? czy turbina coś świruje, bo już nie mam pojęcia. Asterka jest 2006 rok, ma przejechane 41 tys km

Napisano

> nie mam pojęcia. Asterka jest 2006 rok, ma przejechane 41 tys km

nie no kurna te przebiegi to przechodzi ludzkie pojęcie

Napisano

> nie no kurna te przebiegi to przechodzi ludzkie pojęcie

ale chodzi Ci o nierealność tych przebiegów czy też o problematyczność z silnikami 1.3D bo jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie dla nich stworzyć odpowiedni podwieszony wątek icon_eek.gif

brat

Napisano

Objawy wskazują na ślizgające się sprzęgło. Chyba, że nie chodzi Ci o to, że silnik przyspiesza, a reszta nie, tylko o to, że samochód mimo deptania na gaz nie wykazuje chęci do przyspieszania. Wtedy należałoby przyjrzeć się przepływomierzowi.

Napisano

chodziło mi o fałszywe przebiegi- żeby 4 letni silnik diesla miał 40 tys przebiegu,

corsy c, które miały 1,3 cdti i robiły w znajomej firmie po 130 tysiaków - 160 tys bez żadnych napraw, swoją drogą to żadne osiągnięcie, bo wg mnie silnik serwisowany zgodnie z zasadami powinien przejechać 250-300 tys km.

Napisano

> Więc jak sądzicie co to może być? świece?

Tak , na pewno świece i to zapłonowe hahaha.gif

Może na początek wypedałuj błędy bo tak to sobie można tylko powróżyć

Napisano

> chodziło mi o fałszywe przebiegi- żeby 4 letni silnik diesla miał 40 tys przebiegu,

może mieć, ale to rzadkość umówmy się, a już na pewno nie w aucie sprowadzonym za tanie pieniądze,

> corsy c, które miały 1,3 cdti i robiły w znajomej firmie po 130 tysiaków - 160 tys bez żadnych

> napraw, swoją drogą to żadne osiągnięcie, bo wg mnie silnik serwisowany zgodnie z zasadami

> powinien przejechać 250-300 tys km.

nie wiem na ile to urban legend ale ten silnik ponoć jest przewidziany na 200kkm,

brat

Napisano

> nie wiem na ile to urban legend ale ten silnik ponoć jest przewidziany na 200kkm,

może być jest trochę wysilony w AIII ma 90 km a w Corsie C miał chyba 70 kilka no i corsa lżejsza.

Ja wolałem jeździć AII 1,7 cdti niż AIII 1,3 c dti

Napisano

> może być jest trochę wysilony w AIII ma 90 km a w Corsie C miał chyba 70 kilka no i corsa lżejsza.

nawet nie to, ponoć prócz inżynierów projektowali ten silnik ekonomiści... a info mam od zaprzyjaźnionych sprzedawców z intercarsu - co się ponoć potwierdza ilością i ważkością usterek po przebiegach >200kkm

> Ja wolałem jeździć AII 1,7 cdti niż AIII 1,3 c dti

wcale się nie dziwię, bo umówmy się ale minimum do A-H to właśnie 1.7d z mocą >100KM,

brat

Napisano

> może mieć, ale to rzadkość umówmy się, a już na pewno nie w aucie sprowadzonym za tanie pieniądze,

> nie wiem na ile to urban legend ale ten silnik ponoć jest przewidziany na 200kkm,

> brat

g prawda. znam comba w firmie kolegi ktore maja grubo ponad 400 000 km i jezdza dalej. wymiany oleju co 15 000 km oczywiscie pelen syntetyk

Napisano

> g prawda. znam comba w firmie kolegi ktore maja grubo ponad 400 000 km i jezdza dalej. wymiany

> oleju co 15 000 km oczywiscie pelen syntetyk

no czyli następna urban legend, choć wymiany co 15kkm na pewno wpływają pozytywnie na eksploatację,

brat

Napisano

> g prawda. znam comba w firmie kolegi ktore maja grubo ponad 400 000 km i jezdza dalej. wymiany

Nie porównuj Z13DTJ z Combo do Z13DTH z Astry . Spężarka o zmiennej geometrii robi wielką różnicę w awaryjności. Poza tym wysilenie silnika z Combo jest na poziomie silnika 1.7 100KM wiec nie dziwota ze zrobi 400 tyś tym bardziej że wymiana oleju co 15 kkm.

A ilu userów Astry H Z13DTH tak robi? Może 1 na 100 bo reszta zmienia co 30 kkm co dobija łańcuch rozrządu. Znajomy mechanik z ASO twierdzi że w Astrze silnik 1.3 dla użytkownika to kara boska po okresie gwarancji w porównaniu do 1.7 DTH i gdy byłem na etapie kupna auta to kategorycznie mi odradzał 1.3 z przebiegiem ponad 150 tyś.

Napisano

> Nie porównuj Z13DTJ z Combo do Z13DTH z Astry .

> A ilu userów Astry H Z13DTH tak robi? Może 1 na 100 bo reszta zmienia co 30 kkm co dobija łańcuch

> rozrządu.

> na etapie kupna auta to kategorycznie

> mi odradzał 1.3 z przebiegiem ponad 150 tyś.

czyli coś jest na rzeczy bo ta rozmowa o której wspomniałem była jakiś czas temu, dlatego nie pamiętam konkretów, ale mi z kolei mówili coś o pierścieniach ? których nie ma (nie było?) nadwymiarowych,

brat

Napisano

> Nie porównuj Z13DTJ z Combo do Z13DTH z Astry . Spężarka o zmiennej geometrii robi wielką różnicę w

> awaryjności. Poza tym wysilenie silnika z Combo jest na poziomie silnika 1.7 100KM wiec nie

> dziwota ze zrobi 400 tyś tym bardziej że wymiana oleju co 15 kkm.

> A ilu userów Astry H Z13DTH tak robi? Może 1 na 100 bo reszta zmienia co 30 kkm co dobija łańcuch

> rozrządu. Znajomy mechanik z ASO twierdzi że w Astrze silnik 1.3 dla użytkownika to kara boska

> po okresie gwarancji w porównaniu do 1.7 DTH i gdy byłem na etapie kupna auta to kategorycznie

> mi odradzał 1.3 z przebiegiem ponad 150 tyś.

konstrukcyjnie silnik jest podobny. roznice sa w osprzecie. olej do dosc newralgiczny punkt tych silnikow. wystarczy w pore wymieniac i nie ma z tym problemow. dotyczy to z13dt z13dtj i z13dth.

Napisano

. wymiany

no a co tam lać jak nie pełen syntetyk oliwę z oliwek?

Napisano

> no czyli następna urban legend, choć wymiany co 15kkm na pewno wpływają pozytywnie na eksploatację,

> brat

no i że firma skraca wymiany oleju o połowę

Napisano

> . wymiany

> no a co tam lać jak nie pełen syntetyk oliwę z oliwek?

np polsyntetyk albo mineral bo takie tez wystepuja. a te silniki niezalezne od przebiegu sa przewidziane na syntetyk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.