Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do znawców zmiana przepustnicy 55-63

Featured Replies

Napisano

Witam,

z racji, że wpadł mi pomysł do głowy mam do was pytanie czy to jest w ogóle możliwe. Otóż w moim lanosie 1,6 jest przepustnica 55mm mam zwężkę 32mm. Wymyśliłem, że zmiana przepustnicy na nubiry 2.0 dało by 63mm dolotu i można by zamontować wiekszy mikser. Tylko skoro powietrze bedzie miało większą "powierzchnię do przelotu" to zmniejszy się prędkość i nie wiem czy zaciągnie gaz. Od tak wieczorem mi pomysł wpadł. Proszę o opinie za przeciw itp 20.GIF

Napisano

> Witam,

> z racji, że wpadł mi pomysł do głowy mam do was pytanie czy to jest w ogóle możliwe. Otóż w moim

> lanosie 1,6 jest przepustnica 55mm mam zwężkę 32mm. Wymyśliłem, że zmiana przepustnicy na

> nubiry 2.0 dało by 63mm dolotu i można by zamontować wiekszy mikser. Tylko skoro powietrze

> bedzie miało większą "powierzchnię do przelotu" to zmniejszy się prędkość i nie wiem czy

> zaciągnie gaz. Od tak wieczorem mi pomysł wpadł. Proszę o opinie za przeciw itp

zamiast tego prostszym rozwiązaniem jest mikser rybackiego,lub poszukaj tematu

zamiast blosa do lanosa(czy coś takiego)tam jest sporo informacji kącik lanosa

Napisano

> zaciągnie gaz. Od tak wieczorem mi pomysł wpadł. Proszę o opinie za przeciw itp

Zamiast zmieniać przepustnicę, od razu mógłbyś od razu dać inny mieszalnik, tyle tylko, że faktycznie trzeba się liczyć z problemami z regulacją. Tak czy owak na II generacji cudów nie zrobisz.

P.S. Przepustnica w większych Daewoo ma zupełnie inne mocowanie niż w Lanosie.

Napisano

Średnica przepustnicy nie jest wzięta z sufitu, tylko jest dopasowana do pozostałych elementów silnika. Chociażby do wielkości przelotu otwartego zaworu(zaworów) dolotowego. Samo zwiększenie przepustnicy niekoniecznie poprawi możliwości silnika, bo zawory i tak więcej nie przepuszczą.

Moim zdaniem powinieneś próbować zwiększyć sam mikser. Przy 32mm średnicy przelot twojego miksera to zaledwie 8 cm kwadratowych, a twoja przepustnica, po uwzględnieniu ośki ma przelot rzędu 18-19 cm kwadratowych.

Napisano

> Średnica przepustnicy nie jest wzięta z sufitu, tylko jest dopasowana do pozostałych elementów

> silnika. Chociażby do wielkości przelotu otwartego zaworu(zaworów) dolotowego. Samo

> zwiększenie przepustnicy niekoniecznie poprawi możliwości silnika, bo zawory i tak więcej nie

> przepuszczą.

Bez dłubania w wałkach, zaworach i głowicy faktycznie bez sensu.

> Moim zdaniem powinieneś próbować zwiększyć sam mikser. Przy 32mm średnicy przelot twojego miksera

> to zaledwie 8 cm kwadratowych, a twoja przepustnica, po uwzględnieniu ośki ma przelot rzędu

> 18-19 cm kwadratowych.

Z doświadczenia wiem, że przy tym silniku dla miksera 32 mm jest już nieliniowa charakterystyka układu reduktor-mieszalnik. Silnik krokowy ma co robić.

Napisano
  • Autor

> zamiast tego prostszym rozwiązaniem jest mikser rybackiego,lub poszukaj tematu

> zamiast blosa do lanosa(czy coś takiego)tam jest sporo informacji kącik lanosa

Spokojnie już jakiś czas jestem na IKL i widziałem projekt chłopaków. Mam nadzieje na chwile czasu po egzaminie to może po pracy zrobię sobie taki mikser.

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Pomysł mnie ciekawił więc zapytałem. Wiem, że na 2gen nie zdziałam dużo ale auto już nie warte wkładania w nie kasy co najwyżej jakieś mody domowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.