Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II FL - po przełączeniu na LPG gasnie silnik

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem Punciaka II 1.2 60KM. w wersji sound, do tego przerobionego na gaz.

Gaz jest w nim od samego począcztku czyli roku 2004.

Wszystko ładnie pięknie, silnik pracuje aż miło, cichutko i bez "tyrkotania".Niestety pewnego poranka, po przełączeniu na gaz silnik odmówił pracy.Zapalam na benzynie, czekam aż temperatura trochę wzrosnie i wtedy na luzie przygazuję do 2600 obrotów by przełączyć na gaz.

Sytuacja powtarza się każdego rana po nocy.

Na mocno gorącym silniku się tak nie dzieje.

Dzisiaj zgasł mi podczas jazdy, przełaczył się na gaz i umarł :/

Za drugim razem gdy go przytrzymie na obrotach to złapie i bez problemu jadę.

Ostatnio także zauważyłem że na benzynie, gdy stałem na światłach silnik zaczoł dostawać "hercklekotów".

Obroty skakały z 800 na 600 i tak parę razy na zmianę.

Jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o samochody, tak więc prosiłbym o pomoc co to może być.

Poczytałem troszkę o tym i jedni mówia o silniku krokowym, drudzy o regulatorze i membranie a jeszcze inni o komputerze sterującym frown.gif

Proszę o pomoc bo obawiam się że zamiast cieszyć się z fajnego auta będę musiał błąkać się po serwisach :/

pozdrawiam

Napisano

Będzie problem z postawieniem wirtualnej diagnozy. Najprostszą opcją jest podjechanie do gazowników i podpięcie pod kompa. Najprostszą i najtańszą bo tak to wymienisz połowę instalacji a się okaże że to był np. czujnik temperatury. A Ty wydałeś kasę na kable, świece, regenerację reduktora......

wink.gif

Napisano

< hmm.gif>

według mnie to normalne... gdy jest ciepło silnik fajnie łapie temperaturę i pali. W przypadku gdy jest zimno, większa wilgotność tak się może dziać. Od taki urok gazowni...

sam piszesz, że jak już się trochę nagrzeje to lepiej przeskakuje wink.gif z tym falowanie też nie masz co się obawiać... wink.gif

Mówiąc krótko... smile.gif TTTM - Ten Typ Tak Ma wink.gif

Napisano

<**********>

Jeśli to instalacja sekwencyjna to nawet nie powinien poczuć kiedy się mu na gaz przełączył wink.gif Więc to nie wina TTTM zlosnik.gif

Ewidentnie jest jakiś feler.

Falowanie obrotów to też norma ?

Bez jaj obroty to mogą falować w fso1500 na gaźniku i to rozregulowanym zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli to instalacja sekwencyjna to nawet nie powinien poczuć kiedy się mu na gaz przełączył Więc

> to nie wina TTTM

Powiem Ci, że przy sekwencji,tak odczuwa się przeskok... nie jest to płynne... nie mówimy o szarpnięciu, ale o chwilowym "przmyuleniu:

> Ewidentnie jest jakiś feler.

Fakt faktem... napisałeś o czujniku temperatury. Możliwe, że daje jakieś przekłamanie. Jednak przy padzie czujnika wydaje mi się, że byłby troszkę inny objaw... albo by się nie przełączała, albo by skakała non stop...

> Falowanie obrotów to też norma ?

a na gazie przy deszczu silnik chodzi zawsze równo... ???? bo albo ja mam taki feler... albo okoliczne powietrze jest takie... bo do jakiego auta z LPG nie wsiądę, w trakcie deszczu lub po są jakieś wariacje. W przypadku normalnych temp. jest ok.

> Bez jaj obroty to mogą falować w fso1500 na gaźniku i to rozregulowanym

Napisano

bardzo prawdopodobnym może być tu defekt sondy lambda sick.gif

Obecnie u rodziców w P II z sekwencją BRC walczę z tą przypadłością.

Wczoraj auto poruszające się w korku załapało błędów i potrafiło wywalić gaz i przełączyć się na no Pb - tak jak w sytuacji gdy się kończy LPG.

Na szybko teraz to spróbuj odpiąć klemę na jakiś czas - komp od LPG się wyczyści z błędów. Za jakiś czas raczej na 90% czeka Cie wydatek ok 150-160 zł na markową sondę lambda

Napisano
  • Autor

dziękuję za zainteresowanie ok.gif

zobaczę czy dalej będzie się tak robić, jeśli problem nie zniknie i będzie się nasilał to w następnym tygodniu podjadę do jakiegoś speca.

miłej niedzieli życzę pub2.gif

Napisano

> dziękuję za zainteresowanie

> zobaczę czy dalej będzie się tak robić, jeśli problem nie zniknie i będzie się nasilał to w

> następnym tygodniu podjadę do jakiegoś speca.

> miłej niedzieli życzę

jaki rodzaj instalki tam masz hmm.gif

Jak coś to mogę Ci podać namiar na sprawdzonego elektromechanika i gazownika od Stagów , z BRC trzeba będzie poszukać gdzie indziej. Na Silesia Team też mamy speców od LPG ok.gif

Napisano
  • Autor

> jaki rodzaj instalki tam masz

Tartarini, z tego co pamiętam, sprawdzę wieczorem bo narazie jestem w robocie :/

Prosiłbym na PW info, jak tak dalej będzie gasnoł to bedę musiał coś z tym zrobić

Napisano

> Tartarini, z tego co pamiętam, sprawdzę wieczorem bo narazie jestem w robocie :/

> Prosiłbym na PW info, jak tak dalej będzie gasnoł to bedę musiał coś z tym zrobić

Czy to tartarini Etagas?

Napisano
  • Autor

> Czy to tartarini Etagas?

za ciężkie pytanie wink.gif Gdzie to pisze? na papierach od gazu mam Tartarini Auto Gaz Śląsk

Napisano

> za ciężkie pytanie Gdzie to pisze? na papierach od gazu mam Tartarini Auto Gaz Śląsk

powinien być typ instalki w papierach waytogo.gif

jeśli to Etagas, to bardziej bezstresowo będzie wyrzucić cały ten syf i założyć normalną instalację sekwencyjną ok.gif

Przerabiałem i dalej przerabiam temat w Punto 2fl z 2005r swoim wink.gif

Czekam aż padnie parownik, albo wyjdzie homologacja butli i zakładam coś innego grinser006.gif

Póki co 157kkm zrobione i jeździ, ma skoki obrotów, czasem zgaśnie, ta instalacja ma jakieś kłopoty fabrycznie już sciana.gif

Napisano
  • Autor

Etagas nigdzie nie pisze, STAKO jeśli to to smile.gif

dziękuję za pomoc, będę informował co dalej się dzieje 20.GIF

Napisano

> Etagas nigdzie nie pisze, STAKO jeśli to to

stako, to nazwa zbiornika wink.gif

> dziękuję za pomoc, będę informował co dalej się dzieje

na początek sprawdź kompem parametry pojazdu na benzynie, jeśli wsio ok.gif to jedź na badanie/ustawianie gazu waytogo.gif

Przed badaniami świece/przewody WN i filtr powietrza i 2 filtry gazu powinieneś wymienić ok.gif

Pomoże do tego stopnia, że da się w miarę normalnie jeździć, choć nie będzie dobrze do końca - taki urok tej instalki angryfire.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Powiem Ci, że przy sekwencji,tak odczuwa się przeskok... nie jest to płynne... nie mówimy o szarpnięciu, ale o chwilowym "przmyuleniu:...

Będę musiał się przyjrzeć, ale u mnie czasami wogóle nie zauważam kiedy się przełączył, może dlatego że najczęściej robi to na wolnych obrotach kiedy akurat stanę na światłach ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.