Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd P1403

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów

Wywaliło mi błąd jak w temacie może wie ktoś co to? Żadnych innych objawów ani dolegliwości nie zaobserwowałem. ( Lacetti 1,6)

Pozdrawiam

xyz

Napisano

> Witam Kolegów

> Wywaliło mi błąd jak w temacie może wie ktoś co to? Żadnych innych objawów ani dolegliwości nie

> zaobserwowałem. ( Lacetti 1,6)

> Pozdrawiam

Na początek sprawdz okablowanie EGR-u jeśli jest ok to EGR do wymiany i lepiej tak nie śmigaj bo szkoda silnika - nie widomo w jakiej pozycji się zatarł i ile spalin dostaje silnik. Nawet jesli jest zamkniety to i tak będzie źle - częściowy tryb awaryjny, brak dodatkowego chłodzenia gazów wydechowych - szkoda katalizatora

Napisano

> Na początek sprawdz okablowanie EGR-u jeśli jest ok to EGR do wymiany i lepiej tak nie śmigaj bo

> szkoda silnika - nie widomo w jakiej pozycji się zatarł i ile spalin dostaje silnik.

U mnie wystarczyło wyczyszczenie EGRa.

Po tym już kilka tys. km błędu nie wywala.

Napisano

> U mnie wystarczyło wyczyszczenie EGRa.

> Po tym już kilka tys. km błędu nie wywala.

czasami pomaga ale niestety tylko czasami...

Napisano

> czasami pomaga ale niestety tylko czasami...

Był czas, że zacząłem jeździć oszczędnie na niskich obrotach. Zemściło się usterką EGR i 100zł zostawionymi w warsztacie.

Po oczyszczeniu wróciłem do normalnego traktowania silnika - kręcę go w pełnym zakresie obrotów ok.gif

Napisano

>brak dodatkowego

> chłodzenia gazów wydechowych - szkoda katalizatora

Chodzi Ci o to, że w trybie awaryjnym idzie na zmniejszonym AFR w stosunku do stechiometrycznego 14,6, czy o coś jeszcze innego? hmm.gif

Napisano

> Chodzi Ci o to, że w trybie awaryjnym idzie na zmniejszonym AFR w stosunku do stechiometrycznego

> 14,6, czy o coś jeszcze innego?

NO, NO bez takich mi tu kara.gifzlosnik.gif, wiem tylko tyle, że jak próbnie zaślepiłem EGR i dokładnie obserwowałem wskazania to skład mieszanki się zmienił, inaczej zachowywała się sonda, znacznie wzrosła temp. spalin (test z kropką bitexu na końcowym tłumiku) i więcej palił - wnioski są proste - EGR to zło ale bez EGR i korekty programu to jeszcze większe zło

Napisano

> NO, NO bez takich mi tu , wiem tylko tyle, że jak próbnie zaślepiłem EGR i dokładnie obserwowałem

> wskazania to skład mieszanki się zmienił, inaczej zachowywała się sonda, znacznie wzrosła

> temp. spalin (test z kropką bitexu na końcowym tłumiku) i więcej palił - wnioski są proste.

Aby po zaślepieniu nie powodować skutków ubocznych, trzeba wgrać odpowiednie oprogramowanie do komputera od wtrysku. Mi tak kiedyś zrobili w Astrze, gdzie miałem wgrany program, który nie używał EGRa.

Napisano

> Aby po zaślepieniu nie powodować skutków ubocznych, trzeba wgrać odpowiednie oprogramowanie do

> komputera od wtrysku. Mi tak kiedyś zrobili w Astrze, gdzie miałem wgrany program, który nie

> używał EGRa.

tylko że w Oplu się da, niestety w Chevim nie - ASO nie posiada takowego softu beksa.gif

Napisano

> NO, NO bez takich mi tu , wiem tylko tyle,

Sorry. Zboczenie zawodowe. smile.gif

Problem jest w tym, że po zaślepieniu EGR skład mieszanki będzie siłą rzeczy mocno rozregulowany w stosunku do tego, co wynika z mapy czasu wtrysku benzyny. Pomijam już nawet historie związane z trybem awaryjnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.