Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwne zachowanie CC 700

Featured Replies

Napisano

witam serdecznie.

Pewnego poranka ni z gruchy ni z pietruchy z moim samochodem zaczęło się dziać coś dziwnego. Po przekręceniu kluczyka zaczęło nim trzepać jak traktorem (o wiele bardziej niż zwykle) po czym po chwili ustąpiło, następnie przy ruszaniu aż nie wskoczył na wyższe obroty na jedynce i na każdym kolejnym biegu ( jeżeli obroty są na danym biegu za niskie bądź za wysokie to telepie tym samochodem nie do wytrzymania). Świece zostały wymienione więc to na pewno nie to. Dzień przed tym wjechałem z pełnym impetem w sporą kałużę ale nie wiem czy ma to jakiś związek z dziwnym zachowaniem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam !

Napisano

sprawdz poduszki silnika....

Napisano

> stawiam na to samo

A jesteście panowie pewni? Może to cewka zapłonowa?

Napisano

ja też bym powiedział, że to cewka wink.gif

Napisano

No nawet jakby na to spojrzeć logicznie, gdyby te nieokreślone drgania silnika narastały stopniowo, tj od jakiegoś czasu się wzmacniały to byłabym skłonna uznać, że to poduszki, ale z tego co kolega pisze to stało się nagle, więc jestem niemal pewna, że to cewka... no ale zawsze mogłam się pomylić...

Napisano

Słuchajcie Panowie posiadaczy CC 700, po zrobieniu 100-120 tys km zawory siadają, sprawdzone już na kilkanaście aut. Czyli kolego masz na pewno przejechane na oryginalnych zaworach powyżej 100tys km, zgadza się?

Musi.

Do wymiany nie tylko są popychacze, ale również wałek rozrządu, gdyż on też sie wyciera dość sporo.

Ogólnie nie opłacalne.

Polecam zmienić tylko popychacze i te "długie druty" (zapomniałem jak to sie fachowo nazywa).

Wtedy pojeździsz jeszcze z 20 tys km może więcej, nie testowane, teraz aktualnie mam ten sam problem, lecz do zaworów się ciężko dostać, trzeba albo silnik z budy wyjąć, albo jest słaby dostęp przy kole od kierowcy, roboty jest ale dużo mniej niż wyciągać silnik itp.

Polecam przyjechać do kogoś kto ma narzędzia i popychacze+"druty".

PS: Jakby to był cc900 czy 1,1 to problemu nie ma, gdyż tam ręcznie zawory da sie ustawić, w cc 700 jest to taka wada i plus, że jak coś sie zetrze to trzeba wymienić i nic się nie zrobi.

Kolego może mieszkasz w woj Lubelskim (przy mazowieckim niedaleko lubelskiego)?

Zimo na pewno już auta nie odpalisz, gdyż na początku chodzi jakby na jednej świecy. Są to oznaki zaworów. Już 2 cc i to samo sie zrobiło, ten typ tak ma wink.gif

Napisano

>/.../ lecz do zaworów się ciężko dostać, trzeba albo silnik z budy >wyjąć, albo jest słaby

> dostęp przy kole od kierowcy, /.../

no chyba se jaja robisz ze słabym dostepem

pomijajac fakt ze mylisz pojecia bo jak padna zawory to wymiana popychaczy g.. da

natomiast jesli chodzi o rozrzad

w 700 czesto gesto pwyzej 100 kkm siadała pierwsza krzywka od strony rozrzadu co pociagało rozpieprzenie pierwszego popychacza hydraulicznego

dostep aurat do tego jest w maire spoko o ile da rade odkrecic kolektor wydechowy

samochód na podnosnik i podnosimy lewa strone (zeby oleju za duzo nie uciekło)

odkrecamy kolektor

okrecamy pokrywe zaworów

odkrecamy klawiature

wyciagamy lewa skrajna laske popychacza

za pomaca długiego srubokreta /drutu wyciagamy popychacz

jak chcemy wymienic wałek to wyciagamy wszytkie popychacze

Napisano

> no chyba se jaja robisz ze słabym dostepem

> pomijajac fakt ze mylisz pojecia bo jak padna zawory to wymiana popychaczy g.. da

> natomiast jesli chodzi o rozrzad

> w 700 czesto gesto pwyzej 100 kkm siadała pierwsza krzywka od strony rozrzadu co pociagało

> rozpieprzenie pierwszego popychacza hydraulicznego

> dostep aurat do tego jest w maire spoko o ile da rade odkrecic kolektor wydechowy

> samochód na podnosnik i podnosimy lewa strone (zeby oleju za duzo nie uciekło)

> odkrecamy kolektor

> okrecamy pokrywe zaworów

> odkrecamy klawiature

> wyciagamy lewa skrajna laske popychacza

> za pomaca długiego srubokreta /drutu wyciagamy popychacz

> jak chcemy wymienic wałek to wyciagamy wszytkie popychacze

Słaby dostęp chodziło mi, iż śruby mogą być pordzewiałe i może nie być dostępu dobrego aby ich odkręcić a nie urwać...

Odkręcając rury przy silniku co w większości się nie da, bo są przepalone, bądź pordzewiałe mogą się urwać, trzeba się na to przygotować i mieć dostęp byle jaki do przewiercenia i gwintowania np nawet i wkrętarko-wiertarko, bądź zwykłej wiertarki jak i mieć dostęp prze-gwintować gwintu na taki sam bądź większy.

Napisano

> znaczy sie ja uważam ze dostęp jest spoko

To znaczy twierdzisz, że wymiana popychaczy hydraulicznych nic nie da?

Jeden sie ściera mocniej koło 4mm nawet, a na wałku też koło 2-3mm, więc wydaje mi się, że może by coś dało sama wymiana popychaczy.

Wymieniać wałek rozrządu da się wyjąć jak wyjmie się popychacze (zawory całe), czy trzeba wyjąć z budy? Wydaję mi się, że się nie da, bo już dawno u mnie to bym zrobił.

Inaczej mówiąć chyba po mojemu nie opłacalne, wałek rozrządu chyba coś koło 200stówy, + popychacze niewiem ile chyba 140zeta * 4 bądź min 2 na zsące to wyniesie koło 500zeta, warto? Raczej nie...

j2kyller

Jak uważasz?

Napisano

> To znaczy twierdzisz, że wymiana popychaczy hydraulicznych nic nie da?

> Jeden sie ściera mocniej koło 4mm nawet, a na wałku też koło 2-3mm, więc wydaje mi się, że może by

> coś dało sama wymiana popychaczy.

> Wymieniać wałek rozrządu da się wyjąć jak wyjmie się popychacze (zawory całe), czy trzeba wyjąć z

> budy? Wydaję mi się, że się nie da, bo już dawno u mnie to bym zrobił.

> Inaczej mówiąć chyba po mojemu nie opłacalne, wałek rozrządu chyba coś koło 200stówy, + popychacze

> niewiem ile chyba 140zeta * 4 bądź min 2 na zsące to wyniesie koło 500zeta, warto?

robota jest do wykonania na parkingu bez garażu w jedno popołudnie żadnych komplikacji jedynie jakis duzy klucz tam jest potrzebny do rozebrania i złożenia rozrządu

wałek sobie kup używke ( żeby było smieszniej krzywka pada na wałku fabrycznym rzemieślnicze były lepsze)

popycchacze po 140 ?? kurde ostatnio płąciłem jakos mniej

wymien ten najbardziej starty ( to ten od tej zjedzonej krzywki) chyba ze inne stukaja

Napisano

> To znaczy twierdzisz, że wymiana popychaczy hydraulicznych nic nie da?

> Jeden sie ściera mocniej koło 4mm nawet, a na wałku też koło 2-3mm, więc wydaje mi się, że może by

> coś dało sama wymiana popychaczy.

> Wymieniać wałek rozrządu da się wyjąć jak wyjmie się popychacze (zawory całe), czy trzeba wyjąć z

> budy? Wydaję mi się, że się nie da, bo już dawno u mnie to bym zrobił.

> Inaczej mówiąć chyba po mojemu nie opłacalne, wałek rozrządu chyba coś koło 200stówy, + popychacze

> niewiem ile chyba 140zeta * 4 bądź min 2 na zsące to wyniesie koło 500zeta, warto? Raczej

> nie...

> j2kyller

> Jak uważasz?

Jak chcesz to sprzedam ci silnik 1.1 z osprzętem za 350zł wink.gif.

Napisano

> Jak chcesz to sprzedam ci silnik 1.1 z osprzętem za 350zł .

Jak jesteś z lubelskiego to nawet byłbym zainteresowany... Chyba, że masz jak to wysłać...

Heh, czemu nie, tylko do ramy 700 chyba większe silniki nie pasują bo trzeba mocniejsze mocowania, czy to prawda?

Dzięki j2kyller za odpowiedź i pomoc. A gdzie kupić wałek rozrządu używkę do cc700?

Wymienić to:

http://unto.totu.pl/produkty/529765-popychacz-hydrauliczny-zaworow-do-fiata-cinquecento-700

Od zaworów ssących zapewne bo te 2 najbardziej się wycierają, a na wałku rozrządu tylko jedno właśnie mocno.

Te zawory na śrubach z krzywkami i "bolce" mi sie nie wycierają, tylko wałek rozrządu w 1 z czterech miejsc, i 2 popychacze hydro, szczególnie właśnie jeden co napisałeś.

Dzięki j2kyller za odpowiedź i pomoc. A gdzie kupić wałek rozrządu używkę do cc700? Na allegro zbytnio nie ma, albo są niepewne bądź bardzo drogie...

Pomoże ktoś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.