Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka zwrotnica

Featured Replies

Napisano

Witam

Najprawdopodobniej bede musiał wymienic prawa przednią zwrotnice.Okazuje sie ze w mojej wyrobił sie otwór w który wchodzi sworzeń wahacza. Npisałem najprawdopodobniej bo poza wymiana calej zwrotnicy chyba nic innego nie da sie zrobic?W ogóle to ktos miał cos takiego?I teraz główne pytanko czy zwrotnice sa dedykowane do konkretnego modelu tz benzyna czy jtd 3d, 5d, multiwagon?Mowa jak juz wspomniałęm o przodzie.

Napisano

Tu masz:

http://www.fiat-lancia-alfa.pl/zwrotnica...cd389f87f64125e

Quote:

Element zawieszenia przedniego, zwrotnica, strona prawa do modelu Fiat Stilo, wersja z silnikiem 1.6 16V; 1.8 16V; 1.9 JTD. Numer katalogowy 50701140. (Element numer 2 na schemacie).

Część jest nowa i oryginalna. Dostawca Fiat Auto Poland.

691 zł, ale nie wiem czy z VATem czy +VAT.

Napisano
  • Autor

> Element zawieszenia przedniego, zwrotnica, strona prawa do modelu Fiat Stilo, wersja z silnikiem

> 1.6 16V; 1.8 16V; 1.9 JTD. Numer katalogowy 50701140. (Element numer 2 na schemacie).

Ok ale tam pojawiła sie jakas różnica w rocznikach odnosnie tego otworu(srednica) na sworzeń .Starsze roczniki miały wahacze z grubszym sworzniem a mlodsze z cieńszym - tak mi sie cos o uszy obiło

Napisano

> Ok ale tam pojawiła sie jakas różnica w rocznikach odnosnie tego otworu(srednica) na sworzeń

> .Starsze roczniki miały wahacze z grubszym sworzniem a mlodsze z cieńszym - tak mi sie cos o

> uszy obiło

To by zatem znaczyło, że dostępne są tylko zwrotnice po lifcie,

a za tym idzie otwór 14 mm i jeśli masz np. 12 mm to trzebaby wymienić

obie zwrotnice i dwa wahacze.

Napisano

> To by zatem znaczyło, że dostępne są tylko zwrotnice po lifcie,

> a za tym idzie otwór 14 mm i jeśli masz np. 12 mm to trzebaby wymienić

> obie zwrotnice i dwa wahacze.

Ale to nie o ta dziurkę chodzi. Sworzeń na moją wiedzę jest taki sam przed i po lifcie.

Napisano

50zł+przesyłka, to nie jest element podlegający jakiemuś mega zużyciu, IMO można zamontować używkę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a za tym idzie otwór 14 mm i jeśli masz np. 12 mm

Już było tyle razy, że są różne otwory ale w tuleji wahacza.

Napisano

> Już było tyle razy, że są różne otwory ale w tuleji wachacza.

Wahacz to wahacz/nie myl z wachlarzem/ .Było ze sto razy/poprawnie pisane/.

Napisano
  • Autor

Panowie a czy komus z was udało sie wyciągnąć (wyprasować) lożysko tak by go nie uszkodzic?Kupilem zwrotnice z drugiej reki i tam chciałbym wsadzic lozysko ze swojej z reszta calkiem niedawno wymieniane.Wiec jak da sie czy nie?Udało sie komus czy raczej zamawiac nowe angryfire.gif

Napisano

Da się wymienić tylko trzeba robić to z głową i najlepiej na prasie. Ale i młotkiem jeśli wymieniający ma troche oleju w głowie to wymieni i nic nie uszkodzi.

Napisano

> Panowie a czy komus z was udało sie wyciągnąć (wyprasować) lożysko tak by go nie uszkodzic?Kupilem

> zwrotnice z drugiej reki i tam chciałbym wsadzic lozysko ze swojej z reszta calkiem niedawno

> wymieniane.Wiec jak da sie czy nie?Udało sie komus czy raczej zamawiac nowe

Skocz do warsztatu samochodowego, chłopaki za max. 50 zł powinni Ci to zrobić na prasie. Samemu robić tego nie polecam, ryzyko uszkodzenia duże, dostępność ciężka ( tam jest zabezpieczenie segera rozpychające - ciężko je ściągnąć ). Najpierw trzeba wyprasować piastę z łożyska, potem łożysko ze zwrotnicy.

Potem przykręcić odpowiednio mocno aby ścisnąć łożysko i zniwelować luzy i po kłopocie.

U mnie łożysko przy demontażu ( stare ) się posypało całe. Od strony piasty nie wiem czy jest dojście aby wyjąć łożysko ze zwrotnicy dociskając je do zewnętrznej tulei łożyska. Skoro zabezpieczenie segera jest tylko od wewnętrznej strony, a od zewnętrznej nie ma - znaczy to że jest tam zwężenie materiału samej zwrotnicy tak aby łożysko nie mogło wypaść na zewnątrz. Masło maślane, mam nadzeje że każdy zrozumiał wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.