Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki i tarcze hamulcowe - rozmiar

Featured Replies

Napisano

Hej,

Orientowałem się tylko wstępnie przed wymianą i z tego co widzę, to proponowane są chyba dwa typy hamulców do Pandy 2, chyba typu Bosch i coś tam jeszcze.

Pytanie jest takie, jak rozpoznać jakiego typu zestaw mam kupić.

Pytanie dodatkowe, jakiego producenta tych części polecacie?

Ja w innych samochodach z powodzeniem stosowałem TRW-LUK(as) - dobrze hamowały i nie piszczały.

Napisano

> Hej,

> Orientowałem się tylko wstępnie przed wymianą i z tego co widzę, to proponowane są chyba dwa typy

> hamulców do Pandy 2, chyba typu Bosch i coś tam jeszcze.

> Pytanie jest takie, jak rozpoznać jakiego typu zestaw mam kupić.

> Pytanie dodatkowe, jakiego producenta tych części polecacie?

> Ja w innych samochodach z powodzeniem stosowałem TRW-LUK(as) - dobrze hamowały i nie piszczały.

Jaka wersja silnikowa?

1,1 i 1,2 lite 240mm, 1,3mj i 1,4 16v coś większego.

Polecę od siebie ATE tarcze+klocki, MM zestaw za 95pln lub TRW+TRW wink.gif

Napisano

Panda 1.1 i 1.2 - tarcze lite przód- identyczne jak w CC, SC, Punto II 1.2

Panda 1,3 MJ - tarcze wentylowane przód

Panda 100 HP jw. plus tył - tarcze zamiast bębnów

Panda 4x4 - identycznie jak Panda 100HP

Co do tarcz- polecam Mikody nacinane i nawiercane albo oryginały a z klocków TRW Lucasa. Nie polecam Ferrodo- straszny shit

Jeśli masz zwykłą pandę bez ABS-u to polecam sprawdzenie tylnych szczęk i cylinderków bo może okazać się że tył. nie hamuje wcale.

Dodatkowo w wersji bez ABS jest kłopot z korektorami siły hamowania na tylnej osi

Napisano
  • Autor

> Panda 1.1 i 1.2 - tarcze lite przód- identyczne jak w CC, SC, Punto II 1.2

> Panda 1,3 MJ - tarcze wentylowane przód

> Panda 100 HP jw. plus tył - tarcze zamiast bębnów

> Panda 4x4 - identycznie jak Panda 100HP

> Co do tarcz- polecam Mikody nacinane i nawiercane albo oryginały a z klocków TRW Lucasa. Nie

> polecam Ferrodo- straszny shit

> Jeśli masz zwykłą pandę bez ABS-u to polecam sprawdzenie tylnych szczęk i cylinderków bo może

> okazać się że tył. nie hamuje wcale.

> Dodatkowo w wersji bez ABS jest kłopot z korektorami siły hamowania na tylnej osi

Dzięki za odpowiedź, Panda to wersja 1.2 / 60 KM z 2004 roku z ABS, tył już był w miarę niedawno robiony, bo odkleiła się okleina z jednej szczęki, co powodowało blokowanie się koła.

Napisano

> Hej,

> Orientowałem się tylko wstępnie przed wymianą i z tego co widzę, to proponowane są chyba dwa typy

> hamulców do Pandy 2, chyba typu Bosch i coś tam jeszcze.

> Pytanie jest takie, jak rozpoznać jakiego typu zestaw mam kupić.

> Pytanie dodatkowe, jakiego producenta tych części polecacie?

> Ja w innych samochodach z powodzeniem stosowałem TRW-LUK(as) - dobrze hamowały i nie piszczały.

tarcze polecam z doswiadczenia

mikoda

bosch

tarcze w zaleznosci od wersji sa rozne

podstawowe maja 240 mm srednicy

a producentow jest do za...rania

Napisano

A zakładał koś z Was coś takiego testował na swoim miśku firmy nie pamiętam ale są nawiercane i nacinane 2 w 1 a nie to lub to hmm.gif Jakoś niebawem mnie to czeka a w głowie się ubzdurało coś takie screwy.gif

Napisano

> A zakładał koś z Was coś takiego testował na swoim miśku firmy nie pamiętam ale są nawiercane i

> nacinane 2 w 1 a nie to lub to Jakoś niebawem mnie to czeka a w głowie się ubzdurało coś

> takie

Mikoda ma chyba w swojej ofercie takie hmm.gif

Napisano

> A zakładał koś z Was coś takiego testował na swoim miśku firmy nie pamiętam ale są nawiercane i

> nacinane 2 w 1 a nie to lub to Jakoś niebawem mnie to czeka a w głowie się ubzdurało coś

> takie

mikoda - bardzo chwalilem sobie te tarcze

niestety chyba sa bardziej podatne na wichrowanie w porownaniu do litych

ale poza tym bardzo zacne tarcze - praktycznie nie reaguja na wzrost temperatury wywolany hamowaniem

Napisano

> mikoda - bardzo chwalilem sobie te tarcze

> niestety chyba sa bardziej podatne na wichrowanie w porownaniu do litych

> ale poza tym bardzo zacne tarcze - praktycznie nie reaguja na wzrost temperatury wywolany

> hamowaniem

ale na stronie mikoda są niedostepne hmm.gif

Napisano

> ale na stronie mikoda są niedostepne

chyba sa jako opcja - bierzesz gladkie i dodatkowo zamawiasz nacinanie i wiercenie, ewentualnie malowanie

edti

chorobcia... faktycznie nie sa dostepne tarcze do pandy

mhhh

Napisano

> Ale nie wiem czy w ogole są obecnie w ofercie ...

wiem wiem wlasnie zerknalem i edyte posta zrobilem

Napisano

> wiem wiem wlasnie zerknalem i edyte posta zrobilem

Jutro powiem coś więcej na ten temat cool.gif

Napisano

> zerknijcie czy są do SC lub CC lub Punto II 1.2 - to to samo

Nie ma, wiec moze odpuscili sobie??? hmm.gif

Napisano

> pewnie za dużo reklamacji było

albo reklamacje albo schodza na bieżąco hmm.gif

Napisano

> pewnie za dużo reklamacji było

ja na serio o tym myślę nono.gif jakie reklamacje ooniee.gif na pewno nie było nie szkalujcie zlosnik.gif o to to 2 gie cool.gif

Napisano

> ja na serio o tym myślę jakie reklamacje na pewno nie było nie szkalujcie o to to 2 gie

tez o nich myslalem ale moze faktycznie mieli duzo reklamacji, slyszalem ze mikody lubiły sie falować ok.gifok.gif

Napisano

> tez o nich myslalem ale moze faktycznie mieli duzo reklamacji, slyszalem ze mikody lubiły sie

> falować

ja swoje reklamowałem po ok 3 tkm- dostałem nowe.

Dostawały bicia jak były nagrzane ale hamulce były pierwsza klasa.

aha- prawdopodobnie winne były ich przegrzaniu....... hamulce tylne, ponieważ..... wcale nie hamowały- zapieczone cylinderki

mały szczegół- te tarcze wymagają delikatnego traktowania przez min ok 1000 km

obecnie mam od ok 35 tkm oryginalne plis klocki TRW Lucas i też dają radę

Napisano

> ja swoje reklamowałem po ok 3 tkm- dostałem nowe.

> Dostawały bicia jak były nagrzane ale hamulce były pierwsza klasa.

> aha- prawdopodobnie winne były ich przegrzaniu....... hamulce tylne, ponieważ..... wcale nie

> hamowały- zapieczone cylinderki

> mały szczegół- te tarcze wymagają delikatnego traktowania przez min ok 1000 km

> obecnie mam od ok 35 tkm oryginalne plis klocki TRW Lucas i też dają radę

Ale miałeś nawiercane i nacinane o tych mowa hmm.gif

Napisano

> tak

Dziś rozmawiałem z Panem w sklepie ( mają wszystko klocki / tarcze ) polecal ATR - normalne / brembo / mikody - co do nich powiedział że jego syn lata sejem na nich ( nawiercane i nacinane tracą gwarancje tak powiedział )

nie sportowo i nic się mu nie dzieje przy normaslnej jeździe. I co ja mam sobie kupić chcę górną półkę z tarcz i klocków dobre a nie promocje co mam sobie kupic confused.gif mój miskiek to 1.2 benzin cool.gif jakieś pomysły bo teraz zbaraniałem sciana.gif

Napisano

> Dziś rozmawiałem z Panem w sklepie ( mają wszystko klocki / tarcze ) polecal ATR - normalne /

> brembo / mikody - co do nich powiedział że jego syn lata sejem na nich ( nawiercane i nacinane

> tracą gwarancje tak powiedział )

> nie sportowo i nic się mu nie dzieje przy normaslnej jeździe. I co ja mam sobie kupić chcę górną

> półkę z tarcz i klocków dobre a nie promocje co mam sobie kupic mój miskiek to 1.2 benzin

> jakieś pomysły bo teraz zbaraniałem

Hmmm tzn mikoda nawiercana i nacinana traci gwarancje? Ale niby czemu? Gwarancja nie obejmuje tych tarcz?

Napisano

> Hmmm tzn mikoda nawiercana i nacinana traci gwarancje? Ale niby czemu? Gwarancja nie obejmuje tych

> tarcz?

W tym tygodniu będę zamawiał osobiście tylko jeszcze nie wiem co confused.gif to wypytam bo przez telefon to wiesz jak się gada oslabiony.gif

Napisano

> W tym tygodniu będę zamawiał osobiście tylko jeszcze nie wiem co to wypytam bo przez telefon to

> wiesz jak się gada

Chcesz górna półke kup sobie tarcze ATE plus klocki EBC i bedziesz zadowolony i górna półka ...

Napisano

I co ja mam sobie kupić chcę górną

> półkę z tarcz i klocków dobre a nie promocje co mam sobie kupic mój miskiek to 1.2 benzin

> jakieś pomysły bo teraz zbaraniałem

Pozwól że ci podpowiem. Ja mam w pandzie 1.1 tarcze ferrodo i klocki brembo. trochę piszczą przy delikatnym hamowaniu ale mnie to nie przeszkadza. Tarcze z klockami mam od 20kkm i hamują tak że dęba idzie stanąć. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.