Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzeszczenie/stuki z przedniego kola

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam nastepujacy problem ktorego nie potrafie zdiagnozowac:

1. przy powolnym toczeniu (20kmh lub mniej) po rownym asfalcie slychac ciche rytmiczne trzeszczenie "trrrr ..... trrrrr .... trrrrr" zsynchronizowane z obrotem kola

2. przy bardzo delikatnym hamowaniu z tego samego (chyba) kola dochodza rytmiczne stuki, podobnie zsynchronizowane z obrotami kola ale chyba szybsze niz co obrot i glosniejsze niz pkt 1. Jesli odpuszcze hamulec dzwieki cichna, jesli mocniej docisne - znikaja zupelnie.

Podnioslem wczoraj auto i stwierdzilem ze przy powolnym obracaniu kola faktycznie slychac cichy dzwiek trzeszczenia z okolic kola ale nie umialem stwierdzic skad. Byla jednak wyrazna powtarzalnosc - dzwiek pojawial sie w okreslonym miejscu obwodu kola. Dzis sprobowalem zatrzymac sie w chwili kiedy bylo slychac trzeszczenie - i kolo stanelo w miejscu gdzie pojawial mi sie dzwiek podczas prob na podnosniku.

Niedawno temu czyscilem i smarowalem prowadnice i tloczki hamulcowe, byl tez przy tym kole wymieniony dolny sworzen wahacza. Tarcze maja niewielki rant, klocki sporo miecha. Kola sa dokrecone.

WTF ?? Jak sie do tego zabrac??

Napisano

> Tarcze maja niewielki rant, klocki sporo miecha. Kola sa

> dokrecone.

> WTF ?? Jak sie do tego zabrac??

Może tu tkwi problem.Patrzyłeś, czy opisany rant tarczy nie trze o osłonę?

Napisano
  • Autor

> Patrzyłeś, czy opisany rant tarczy nie trze o osłonę?

raczej nie, rant ma jakies 0.5mm, oslona jest wyraznie dalej, odginalem ja zreszta i efekt zaden.

Czy rant moze trzec o krawedzie klockow? Moze lozysko?

Napisano

> Czy rant moze trzec o krawedzie klockow? Moze lozysko?

Nowy klocek może trzeć o rant ale to trwa raczej krótko (dociera się i jest ok), jak na łożysko to takie dziwne objawy.

To, że dźwięk cichnie po wciśnięciu hamulca, sugerowałoby coś z klockami (może tylko jednym może nie pracuje w zacisku lub przekrzywia się, może ta sprężynko-blaszka coś broi) lub tarcza (rozumiem, że sprawdzałeś i krzywa nie jest) hmm.gif

Napisano

ja mialem dzwiek jakbym po szynach jechal jak mi sie zacisk zepsul icon_rolleyes.gif a dokladniej jeden 'cyngielek' sie zapiekl.. wink.gif

Napisano

> Witam,

> Mam nastepujacy problem ktorego nie potrafie zdiagnozowac:

byl tez przy tym kole wymieniony dolny sworzen wahacza. .

> WTF ?? Jak sie do tego zabrac??

Może nowy sworzeń wahacza jest ciut dłuższy i ociera o pierścień abs, opaske osłony przegubu lub inny element. nie znam technicznego rozwiązania twej bryki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.