Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie AC i korekta zakładanego przebiegu.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanko odnośnie AC a mianowicie przy zawieraniu umowy podaje się zakładany roczny przebieg (powiedzmy 15kkm), co w wypadku jeśli w ciągu roku przekroczy się ten zakładany limit a wystąpi jakaś szkoda?

Czy ktoś z was wnosił o ew. korektę rocznego przebiegu do TU i czy jest to w ogóle możliwe (choć wydaje się że z finansowego punktu widzenia powinno być smile.gif)?

Ubezpieczyciel to LIBERTY DIRECT.

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

> Witam, mam pytanko odnośnie AC a mianowicie przy zawieraniu umowy podaje się zakładany roczny

> przebieg (powiedzmy 15kkm), co w wypadku jeśli w ciągu roku przekroczy się ten zakładany limit

> a wystąpi jakaś szkoda?

> Czy ktoś z was wnosił o ew. korektę rocznego przebiegu do TU i czy jest to w ogóle możliwe (choć

> wydaje się że z finansowego punktu widzenia powinno być )?

> Ubezpieczyciel to LIBERTY DIRECT.

> Pozdrawiam serdecznie.

Jak sama nazwa wskazuje, jest to przebieg zakładany - czyli szacunkowy. Skąd mam wiedzieć dokładnie, ile zrobię km przez rok czasu. Zawsze podaję najmniejszy możliwy przedział. Ubezpieczyciel, jeżeli upomni się o różnicę w składce, to tylko w przypadku wypłaty odszkodowania - o ile przebieg przekroczy moje szacunki. Jeżeli się upomną - to jaki problem dopłacić różnicę w składce??

Napisano
  • Autor

Piszesz że upomni się o różnice w składce; a nie wyjdzie np. że w razie szkody zaniży wypłatę bo "Pan przekroczył zakładaną liczbę kilometrów"? Miałeś już jakieś doświadczenie w tym wypadku? Wydaje się że TU to raczej nie bardzo chcą się pozbywać gotówki jak tylko się pojawi jakaś "wątpliwość".

Napisano

> Witam, mam pytanko odnośnie AC a mianowicie przy zawieraniu umowy podaje się zakładany roczny

> przebieg (powiedzmy 15kkm), co w wypadku jeśli w ciągu roku przekroczy się ten zakładany limit

> a wystąpi jakaś szkoda?

Nie mam doświadczenia z likwidacją szkody w tym zakresie, ale zawsze przy ubezpieczeniu podaję mniej więcej przebieg z ostatnich 12 m-cy - a zwyklę robię rocznie mniej więcej podobne przebiegi. Jeśli podany przebieg nie odbiega od historii, to w jaki sposób ubezpieczyciel może zakwestionować podane wartości? Nawet jak się przekroczy zakładany przebieg?

Problem może być jak ktoś podał roczny przebieg 5 kkm a robi corocznie 50 kkm - ale tu trzeba by zapytac się kogoś kto miał z likwidacją szkody w takim przypadku.

Napisano

> Piszesz że upomni się o różnice w składce; a nie wyjdzie np. że w razie szkody zaniży wypłatę bo

> "Pan przekroczył zakładaną liczbę kilometrów"? Miałeś już jakieś doświadczenie w tym wypadku?

> Wydaje się że TU to raczej nie bardzo chcą się pozbywać gotówki jak tylko się pojawi jakaś

> "wątpliwość".

IMO nie ma podstaw do zaniżenia odszkodowania, chyba, że o część brakującej składki (patrząc w kalkulator na ich stronie różnice w składce przy podaniu najniższego przedziału zakładanego przebiegu jak i najwyższego są symboliczne). Przecież to jest szacunkowa wartość. A co w przypadku, gdy podasz więcej niż zrobisz w ciągu roku? Będziesz jeździł w koło bloku, by dobić przebieg?? zlosnik.gif

Ja bym się tym nie przejmował - mało tego, nie przejmuję się wink.gif. Jeżeli chcesz znać odpowiedź ze źródła - zadzwoń na info TU, ale wydaje mi się, że szukasz niepotrzebnie problemu. Powtarzam - jest to wartość szacunkowa i o ile mogę oszacować, czy zrobię rocznie 5kkm czy 50kkm, to już nie wiem czy zrobię 15kkm czy 21kkm...bo skąd mam wiedzieć?? Bardziej na miejscu było by pytanie o przebieg roczny w poprzednim cyklu ubezpieczeniowym.

Napisano
  • Autor

Nie szukam żadnego problemu, jest to moje pierwsze AC (przy OC nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek podawał przebieg) i PO PROSTU pytam, a ze auto niedawno kupione to i okazało się że więcej się chce jeździć smile.gif.

Chciałbym znać odpowiedź kogoś kto deklarował mniejszy przebieg i przytrafiło mu się, niestety, że po tym przebiegu trafiła się szkoda.

Nie chce słuchać co mi powiedzą na infolinii grinser006.gif wolę to sprawdzić od strony praktycznej, i dlatego tu pytam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.