Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zarabianie przewodów hamulcowych .... rodzaje zakończeń

Featured Replies

Napisano

mam pytanie bo się okazuje że czeka mnie wymiana całej instalacji hamulcowej i paliwowej w samochodzie.

Cała instalacja jest stalowa, z tym że widać kilka rurek było dorabianych na miedziane.

czy to normalne że rurki miedzie w momencie odkręcania kręcą się wraz z nakrętka i ukręcają się czy po prostu były źle zrobione? stalowe dają się odkręcać ok, tyle ze w wielu miejscach już są prawie dziurawe.

większość narzędzi do zarabiania końcówek tych amatorskich, robi na końcu stożek. natomiast to co widzę u siebie to jest jakby baryłka (nissan). czy taka baryłka powstaje po dokręceniu ?

jakiś czas temu potrzebowałem jeden przewód to mi człowiek w warsztacie dorobił, pytał tylko o gwint a nie o kształt końcówki, czy są różne końcówki

teraz ma tyle wężyków do wymiany że opłaca mi się zainwestować ze 100zł w praskę, czy ktoś może jakaś polecić ?

Napisano

Panie liczy się to co na fotce - czyli średnica i gwint nakrętki, na końcu dorabianego przewodu powstaje zgrubienie tak żeby dokręcają nakrętką było wystarczająco duzo materiału do uszczelnienia połączenia - nie wiem czy wyraziłem się jasno.

o tu widać ładnie zgrubienie na końcu przewodów

11_800.jpg

Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzięki, jeśli tak to to upraszcza sprawę,

a może się orientujesz gdzie kupić (poza ASO) spinki do mocowania przewodów hamulcowych - takie listwy zatrzaskowe do mocowania kilku wężyków obok siebie a potem całości do budy

Napisano

hmmm... może spróbuj w InterCars, wiem, że miewają różne takie pierdółki, może się uda,

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> hmmm... może spróbuj w InterCars

oni spinki chyba maj a z romixu a romix nie ma frown.gif

ok już się douczyłem proponuje wszystkim obejrzeć http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=filmi maszynka FTD250 wszystko wyjaśnione jakie są zakończenia i jak się robi, w moim przypadku jest jednak lejek smile.gif

zastanawiam się tylko czy by jednak nie zrobić przewodów stalowych w PVF

Napisano

Jedź do mechanika, niech dorobi z miedzi. Są dwa rodzaje zakończenia przewodu, stożek (większość aut europejskich) i lejek (większość azjatyckich). Wkrętki mają najczęściej gwint 105, czasem 110, trzeba wiedzieć też o długości gwintu, np w Hondach musi być pełny, bo inaczej złapie na dwa zwoje. Stalowe przewody najlepiej kłaść, jak nie ma silnika, elementów zawieszenia i zbiornika paliwa, w innym przypadku życzę powodzenia. Samemu nie kupuj zestawu do zarabiania. Kiedyś kupiłem firmy Jonnesway za jakieś 250 zł i na drugim przewodzie szlak go trafił. Za mało stabilna praska.

Napisano
  • Autor

samochód mam w tej chwili w postaci puzli ... oddzielnie rama kabina silnik itd do wszystkiego jest dostęp,

o narzędziach johnnswaya nie powiem nic złego jeszcze żadnego nie rozwaliłem może jakoś ci się kiepska sztuka trafiła,

105 będą złe co prawda miałem 1 wężyk na takich ale ktoś chyba nie wiedział co robi, właśnie się trzyma na 2 zwojach,

są lejki, i gwint musi być od początku, i na dodatek musi w nakrętce być faza na lejek, tak że jest on prawie na równo z krawędzią nakrętki, niestety nie widzę takich na WP może 116 ale tam faz nie widać na rysunku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.