Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hybryda: silnik 1.1 i osprzęt 1.0 - jak to ugryźć

Featured Replies

Napisano

Witajcie, pisze tutaj, gdyż na ukp raczej na 200% nikt nic nie poradzi.

Od niedawna mam w swoim samochodzie hybrydę, silnik jest 1.1 z fiata cc, natomiast reszta osprzętu (kolektory, przepustnica, komp, wiązka) itp z 1.0 (komp bosch mono-motronic).

Wic polega na tym, iż to pracuje, ale nie do końca poprawnie.

Silnik nie wkręca się na maxymalne obroty, tak jakby już mocno słabł. Do tego jałowe mam na poziomie 700 rpm, a gdy zimny to po odpaleniu łapie ledwo, ledwo obroty tak ze nawet nie wzbudza ładowania.

Dodatkowo silnik grzeje się nieco bardziej niż 1.0 (podejrzewam nieco zacięty termostat lub za małą chłodnicę).

Wygląda mi na to, że silnikowi czegoś brakuje, najprawdopodobniej paliwa.

Więc następnym etapem byłaby wymiana kompa, co radzicie koledzy zrobić, na co zmienić. Rozważam również ekstrema w stylu kompa z 1.2 i wałka 886, ale czy wtedy kolektor dolotowy i przepustnica wyrobią.

Rady w stylu "czemu nie dałeś 1.2" itp proszę schować dla siebie. Tylko merytoryczne wypowiedzi.

A ma być w miarę budżetowo, ale bez przesady

Napisano

> Witajcie, pisze tutaj, gdyż na ukp raczej na 200% nikt nic nie poradzi.

> Od niedawna mam w swoim samochodzie hybrydę, silnik jest 1.1 z fiata cc, natomiast reszta osprzętu

> (kolektory, przepustnica, komp, wiązka) itp z 1.0 (komp bosch mono-motronic).

> Wic polega na tym, iż to pracuje, ale nie do końca poprawnie.

> Silnik nie wkręca się na maxymalne obroty, tak jakby już mocno słabł. Do tego jałowe mam na

> poziomie 700 rpm, a gdy zimny to po odpaleniu łapie ledwo, ledwo obroty tak ze nawet nie

> wzbudza ładowania.

> Dodatkowo silnik grzeje się nieco bardziej niż 1.0 (podejrzewam nieco zacięty termostat lub za małą

> chłodnicę).

> Wygląda mi na to, że silnikowi czegoś brakuje, najprawdopodobniej paliwa.

> Więc następnym etapem byłaby wymiana kompa, co radzicie koledzy zrobić, na co zmienić. Rozważam

> również ekstrema w stylu kompa z 1.2 i wałka 886, ale czy wtedy kolektor dolotowy i

> przepustnica wyrobią.

> Rady w stylu "czemu nie dałeś 1.2" itp proszę schować dla siebie. Tylko merytoryczne wypowiedzi.

> A ma być w miarę budżetowo, ale bez przesady

A jakie jest przeciwwskazanie do montażu kompa od SPi 1.1, który kosztuje, rozkodowany 100zł?

Napisano
  • Autor

> A jakie jest przeciwwskazanie do montażu kompa od SPi 1.1, który kosztuje, rozkodowany 100zł?

nie ma żadnych, na razie było zrobione aby wyjechać, bo na całość było niewiele czasu i kaski, i zrobione było z tego co było pod ręką.

teraz mogę nieco więcej...

ps. przepustnica w 1.0 mocowana jest na 4-rech śrubach, mam w razie czego kolektor z 1.1 na 2 śruby

Napisano

> Witajcie, pisze tutaj, gdyż na ukp raczej na 200% nikt nic nie poradzi.

> Od niedawna mam w swoim samochodzie hybrydę, silnik jest 1.1 z fiata cc, natomiast reszta osprzętu

> (kolektory, przepustnica, komp, wiązka) itp z 1.0 (komp bosch mono-motronic).

> Wic polega na tym, iż to pracuje, ale nie do końca poprawnie.

> Silnik nie wkręca się na maxymalne obroty, tak jakby już mocno słabł. Do tego jałowe mam na

> poziomie 700 rpm, a gdy zimny to po odpaleniu łapie ledwo, ledwo obroty tak ze nawet nie

> wzbudza ładowania.

malo paliwa smile.gif

> Dodatkowo silnik grzeje się nieco bardziej niż 1.0 (podejrzewam nieco zacięty termostat lub za małą

> chłodnicę).

zle Ci sie wydaje...zbyt uboga mieszanka-wyzsza temperatura spalania...mozesz wypalic zawory w glowicy

> Wygląda mi na to, że silnikowi czegoś brakuje, najprawdopodobniej paliwa.

no paliwa brakuje, paliwa

> Więc następnym etapem byłaby wymiana kompa, co radzicie koledzy zrobić, na co zmienić. Rozważam

> również ekstrema w stylu kompa z 1.2 i wałka 886, ale czy wtedy kolektor dolotowy i

> przepustnica wyrobią.

> Rady w stylu "czemu nie dałeś 1.2" itp proszę schować dla siebie. Tylko merytoryczne wypowiedzi.

> A ma być w miarę budżetowo, ale bez przesady

Napisano

Rozkodowany komp 1.1 spi-jak w serii nie będzie ,ale jak by to ująść ,,lepiej''.

Do 866 kolektor dolotowy/przepustnica i luz zaworowy i na kompie 1.1spi,wtedy to już powoli ma ręce i nogi. W skrócie.

Jałowe będą lekko niestabilne,ale góra i moment lepszy.

Silnik jeżeli miał planowaną głowicę może być kolizyjny już-ale zależy to od ustawienia wałka/zaworów i tego czy i ile było zbierane z głowicy. Jak ustawisz rozrząd na znaki luz pod wałek mniejszy niż w serii(zalecane i konieczne) to nie wiem jak z kolizyjnością.

Napisano
  • Autor

silnik dziewica 66 kkm nalotu, nic nie robione, kolektor 1.1 czy 1.2 ?? zależy mi na pozostawieniu bezkolizyjnośći

Napisano

Bardzo podobny setup robiłem w 1.0 na kompie 1.1 kolektor i przepustnica 1.1spi wszysko oczywiście,tylko wałek 176 też spi 1.1.

Ale 866 bez problemu tylko inny luz zaworowy.

Napisano

> silnik dziewica 66 kkm nalotu, nic nie robione, kolektor 1.1 czy 1.2 ?? zależy mi na pozostawieniu

> bezkolizyjnośći

dżisas co tu kombinować

komp z 1.1 kolektor z przepustnica +wiazka i finito

to jakies grosze wyjdzie pewnie ze 250

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i hybryda została rozbudowana (wiem jak to brzmi). obecna konfiguracja to:

- silnik 1.1

- kolektory, przepustnica, wiązka 1.0 uno

- komp mono-motronic polonez 1.6

temperatura silnika nieco spadła, jakieś 10 stopni, jutro pod młotek termostat,

silnikowi nic już nie brakuje, wkręca się jak głupi

jałowe na poziomie 1300 smile.gif i to na ciepło i zimno, maleją jak zapalę wszystkie światła do 800, czyżby tym razem miał za bogato?? co dalej, rozwiert przepustnicy??

przypominam, dalej idziemy budżetowo, kompa od poldka dorwałem za 20 zł ;p

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.