Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Evanda 2004 rok jaki interface się sprawdzi - CHECK ENGINE

Featured Replies

Napisano

Witam,

autko w wersji CDX z 2004r. na manualu w benzynie. Przebieg 97kkm

Zapala mi sie lampa CHECK ENGINE. Po odłączeniu aku na dłuższą chwilę gaśnie a później to już jak się jej spodoba czasem zapali się po 20km a czasem po 100km. Byłem u mechanika, za 50pln sprawdził komputerkiem Auto Boss (czy jakoś tak po OBDII) wyrzuciło że pierwsza sonda na kolektorze zaczyna szwankować, niestety nie dopytałem się o nr błędu. Zasadniczo nie odczuwam typowych objawów tzn. szarpania przy odejmowaniu bądź dodawaniu gazu, spalanie jest w normie czyli jakieś 12,5l w mieście i koło 8-9 w trasie przy spokojnej jeździe.

No i teraz szukam kogoś, kto ma doświadczenie jaki interface się sprawdzi z moim autkiem czy te tanie na allegro ELM327 na procesorach PIC (klony) poradzą sobie z podstawową diagnostyką silnika i kasowaniem typowych błędów? Czy któryś z kolegów ma przetestowany zestaw do obsługi Evandy i może coś konkretnego polecić dla amatora smile.gif

Pozdrawiam,

Soul

Napisano

Wydaje mi sie, ze nalezy sprawdzic przyczyne wystepowania check engine/. Samo kasowanie bledu to jak lykanie tabletek przeciw boólowych na chory zab.

Ja w swojej Evandzie rowniez mialem ten objaw , ale spowodowany byl on padnietym czujnikiem sondy lambda.

Pozdrawiam

Arek Epica LMV 09

Napisano
  • Autor

Jeśli faktycznie problem jest w sondzie to oczywiście, że tak muszę zrobić. Ale mi chodzi głównie o zakup prostego interface do odczytywania parametrów silnika coś takiego jak ELM 327 na allegro które można kupić już za 50pl, po co mam jechać do mechanika i płacić mu za kasowanie błędu po wymianie sondy skoro mógłbym to zrobić sam.

Pytanie jest tylko takie czy ktoś te klony ELM327 z chin testował z Evandą i z jakim softem i czy udało się połączyć z komputerem i taką podstawową diagnostykę wykonać po OBDII.

Nie chcę wydać 50 - 100pln i mieć kawałek bezużytecznego kabla i dalej jechać do elektryka by za 50pln skasował błędy po zlikwidowaniu usterki.

Napisano

> Jeśli faktycznie problem jest w sondzie to oczywiście, że tak muszę zrobić. Ale mi chodzi głównie o

> zakup prostego interface do odczytywania parametrów silnika coś takiego jak ELM 327 na allegro

> które można kupić już za 50pl, po co mam jechać do mechanika i płacić mu za kasowanie błędu po

> wymianie sondy skoro mógłbym to zrobić sam.

> Pytanie jest tylko takie czy ktoś te klony ELM327 z chin testował z Evandą i z jakim softem i czy

> udało się połączyć z komputerem i taką podstawową diagnostykę wykonać po OBDII.

> Nie chcę wydać 50 - 100pln i mieć kawałek bezużytecznego kabla i dalej jechać do elektryka by za

> 50pln skasował błędy po zlikwidowaniu usterki.

Poczytaj mój post o SCAN100 tam jest link do programu po Radziecku do Chevroleta bardzo dobry ten programik nawet wyswietla ile paliwa w baku a ELEMA odpusc sobie nic ciekawego nie pokazuje z parametrow. Z ELEMA zostala wtyczka do wpinania pod auto i kabelek:).

Napisano
  • Autor

czajnik czytałem twojego posta z Lacetti smile.gif OK , więc jeśli nie ELM to co kupić jako interface

Napisano

> czajnik czytałem twojego posta z Lacetti OK , więc jeśli nie ELM to co kupić jako interface

K-line na usb jesli masz port com w kompie to ten na tranzystorach bedzie dobry. Naprawiacze RTV zrobia taki za pare złotych. Na portalu aukcyjnym poszukaj.

Napisano
  • Autor

No dobrze poszukałem trochę w necie i trafiłem na taki kabel firmy viaken smile.gif

prod-1265971460.jpg

Czy odpowiednio podłączając się tymi wtykami w gniazdo OBDII w Evandzie, następnie podłączając się do laptopa z tym ruskim oprogramowaniem będę w stanie diagnozować silnik i monitorować/usuwać pojawiające się błędy?

Napisano

> No dobrze poszukałem trochę w necie i trafiłem na taki kabel firmy viaken

> Czy odpowiednio podłączając się tymi wtykami w gniazdo OBDII w Evandzie, następnie podłączając się

> do laptopa z tym ruskim oprogramowaniem będę w stanie diagnozować silnik i monitorować/usuwać

> pojawiające się błędy?

W innym temacie Nuki_tsw napisał, iż:

> Do tego musisz mieć zwykłego VAG KL. ELM raczej nie zagada.

> Co do krzaków, to częściowo pomaga narzędzie Microsoft

> Applocale. Dalej jest trochę śmieci, ale zasadnicza część

> programu z wartościami rzeczywistymi idzie poprawnie

> (przynajmniej w XP).

Ten VAG KL to jeśli się nie mylę kabel jak ten w aukcji:

http://allegro.pl/vag-com-kkl-obd2-usb-black-vw-audi-seat-skoda-i1747303979.html

Wtyczka pod OBDII, bez kombinacji.

Napisano
  • Autor

Nie to nie jest to samo, na aukcji jest kabel z interfacem czyli z elektroniką we wtyczce a z tego co mi napisał @czajnik23 chodzi o zwykły kabel taki jak pokazałem czyli coś co bez udziału elektroniki przekaże sygnał z gniazda auta do laptopa i dopiero soft to obrobi i wyświetli. Tak przynajmniej to zrozumiałem smile.gif Może się mylę więc proszę o info czy dobrze kombinuję czy też potrzebuję jednak jakiegoś interface'u (jaki najlepszy do Evandy z 2004 roku) aby ten ruski soft i moja Evcia pogadały sobie smile.gif

Napisano

> Nie to nie jest to samo, na aukcji jest kabel z interfacem czyli z elektroniką we wtyczce a z tego

ELM327 ma elektronikę w środku. VAG z tego, co ja kojarzę to jest tylko wtyczka OBDII + dioda, tam raczej nie ma elektroniki. Kojarzę tak dlatego, że miałem takie coś do Fiata bravo jeszcze (kabel VAG + przejściówka na to gniazdo Fiat 3 pin). Bravo właśnie nie rozmawiało z ELMami itd, bo nie miało typowego OBDII - stąd też moje skojarzenie. Niestety kabel ten mam dość daleko od Wrocławia, ale być może w przyszłym tygodniu będę w domu to spróbuję się właśnie pod niego podpiąć to się rozwieje wszelkie wątpliwości smile.gif

Napisano
  • Autor

Będę wdzięczny za przetestowanie i przekazanie informacji czy się udało smile.gif

Napisano

Rysunek k-line to schemat jesli masz port com w kompie 3txd ,2rxd,gnd czyli masa to sa nr. pinow we wtyczce kompa.Z drugiej strony +12 to pin 16 12v w złaczu diagnozy w aucie. Gnd pin 4 i 5 w złaczu diagnozy auta(masa),K-line pin 7 w złaczu w aucie ot i cala technika. Ja uzywam tego do auta i do Radiocode http://shop.martech.pl/pl/akcesoria/21-ftdi-key-interfejs.html z tym http://shop.martech.pl/pl/akcesoria/23-martech-k-line-interface.html

post-113831-14352513782232_thumb.gif

Napisano
  • Autor

@czajnik23 ty mi lepiej byś napisał czy ten kabel co pokazałem viakena się nada. Bo na mój chłopski rozum, jesli mam lapka z portem com a ten przewód ma takowy plus ma luźne 4 kabelki to rozumiem, że wtykając je w prawidłowej kolejności do gniazda auta uda mi się połączyć z autem? Dwa te kable które pokazałeś będą kilka razy droższe niż ten kabel viakena

Napisano
  • Autor

Ehh, czy te techniczne sprawy musza być tak skomplikowane smile.gif ?

Jeszcze kilka pytań do kolegów bardziej technicznych, żebym w końcu zrozumiał o co biega w tych interfejsach, kablach, k-linach itd.

Żeby uporządkować wiedzę:

1. Interface - czyli ogólnie rzecz biorąc puszka/wtyczka z elektroniką która została stworzona tylko po to aby komunikować się z komputerem auta danej marki lub danej grupy aut o podobnej specyfice komunikacji. Czyli jesli VAG stosuje jakąs tam swoja nomenklaturę to mamy interfajsy VAG i soft do niego.

2. Mamy też uniwersalne interfejsy działające na złaczu np. OBDII i tutaj komunikacja między autem a softem najczęściej jest realizowana przez układ ELM327, tak?

3. Wreszcie dochodzimy do magicznego k-line smile.gif Czyli z tego co rozumiem jest to, "natywny" sposób komunikacji między autem a softem diagnostycznym? Czyli już bez udziału elektroniki, tutaj soft musi być dedykowany do danej marki auta czy grupy aut i musi potrafić odpowiednio zrozumieć co mówi do niego komputer auta i jak z nim "gadać"?

Najbardziej interesuje mnie 3 opcja smile.gif więc czy mam rację czy się mylę w tym rozumowaniu???

Napisano

Opisz jakie masz porty com w kompie bedzie prosciej. Wejdz na strone radziecka z linku i pusc sobie ja przez tłumacza Googla bedziesz wiedzial wiecej o transmisji i komunikacji auta z kompem.

Napisano

>Najbardziej interesuje mnie 3 opcja więc czy mam rację czy się mylę w tym rozumowaniu???

Za bardzo kombinujesz. smile.gif

Nie wdając się w jakieś większe dywagacje mogę stwierdzić, że jeśli interesuje Cię komunikacja przez rosyjski program Chevrolet Explorer i masz w laptopie port RS-232, to kup sobie na przykład coś takiego:

http://allegro.pl/obd1-obd2-interfejs-diagnost-vag-kkl-com-rs-232-i1731311931.html

Ja takim czymś łączyłem się z Audi, Skodą, kilkoma różnymi fiatami, Iveco i moją Nubirą III (Lacetti), oczywiście przy użyciu różnego oprogramowania, ale wszystkie te wozy mają komunikację przez tzw. linię K. To jest zwykły interfejs z linią K i L i ma w sobie "elektronikę". Może nieco mniej rozbudowaną od ELM327, ale ma.

Napisano

Z ELEMA zostala wtyczka do wpinania pod auto i kabelek:).

Mam ELM327 czy ruski programik pójdzie na tym?

Napisano

> Z ELEMA zostala wtyczka do wpinania pod auto i kabelek:).

> Mam ELM327 czy ruski programik pójdzie na tym?

Na elmie mialem podstawowe dane raczej to tylko bledy kasuje. Nic w lacettim wielkiego nie wyswietlalo , napiecie sondy lambda,napiecie auta i teperaturę płynu.program pod elema jest inny niz rosjanie wymyslili. Ruski programik nie gada przez elema z autem.

Napisano

> Mam ELM327 czy ruski programik pójdzie na tym?

Nie. Jest potrzebny zwykły VAG KL.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Czy ruskim programem da się adaptacje skasować, potrzebna mi ta informacja...

Nie robiłem, bo nie potrzebowałem, ale jeśli chodzi o sterownik silnika, to piszą o takiej możliwości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.