Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] akumulator, alternator i brak świateł

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakieś 2 tygodnie padł mi akumulator. Kupiłem nową Centrę, jednak po kilku dniach i on się rozładował. Oddałem Asię do elektromechanika, który stwierdził, że coś z alternatorem (nie pamiętam, jakiś bęben czy coś) i trzeba wymienić. Zgodziłem się na regenerowany. Jednak to nie pomogło. Nadal nie ładuje aku prawidłowo. Jeżdżę codziennie do pracy i jakoś to działa. Ale każdy wyjazd na weekend kończy się odpalaniem przez kable po 2 dniach stania Astry. Pojechałem do tego mechanika, on powiedział, że alternator jest ok, bo sprawdzał napięcie i było w normie. Aku też jest ok, ponieważ naładowałem w domu prostownikiem i zapaliło się zielone światełko i przez jakiś czas wszystko było ok.

Dziś kolejna niespodzianka (nie wiem czy powiązana). Przestało działać podświetlenie prędkościomierza. A wraz z nim... przednie światła mijania. Nie działają również długie, ale gdy włączam błysk (drążek do siebie) to się palą.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co się dzieje? Czy jest jakiś moduł pomiędzy alternatorem a aku? A może coś z kablami się dzieje?

Ciekawe jest to, że auto delikatnie świszczy jak przyspieszam, zupełnie jakbym miał turbo.

Silnik to 1.4 8V (60KM). Z góry dziękuję za jakąś wskazówkę. Jutro zamierzam wybrać się ponownie do tego mechanika, ale nie wiem czego się spodziewać...

Napisano

Obstawiam zwarcie (a teraz to pewnie już uszkodzenie) w wyłączniku świateł.

Pozdroofka

Napisano

Elektromechanik powiadasz?

Ech... facepalm%5B1%5D.gif

Każdy kto choć trochę zajmuje się elektryką samochodową po przeczytaniu Twojej wypowiedzi pomyśli: hmm.gif, kupił nowy akumulator i też się rozładował, czyli coś żre prąd.

I podstawa w takim wypadku to pomiar ładowania i prądu upływu. Pierwsze pewnie zmierzył i wykrył coś w alternatorze, ale już po wymianie mu się nie chciało sprawdzić. Masz miernik, zmierz sam.

A te światła wyglądają na problem z włącznikiem.

Napisano
  • Autor

Nie mam miernika, nie znam się kompletnie na technice, hasło "prąd upływu" nic mi nie mówi. Dlatego właśnie napisałem, żebym miał choć cień szansy na wykrycie ewentualnej ściemy ze strony mechanika.

Czy ten problem z włącznikiem świateł to coś poważnego, czy banał? Teraz jak się zastanowiłem, to faktycznie wygląda tak, jakby nie załapał, że włączyłem światło przełącznikiem (stąd ciemne tarcze).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.