Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrotomierz.

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Jeśli temat już był to z góry sorry. Czytałem manuale odnośnie przeróbki obrotka z sieny. I jedna rzecz mnie zastanawia. Dając sygnał z cewki należy wlutować rezonator o innej częstotliwości. A jeśli podłączyłbym go od przekaźnika pompy muszę dokonywać też takiego zabiegu? Z góry dzięki za odpowiedź. Uno 899 2002 r.

Napisano

pompy czego? paliwa? elektrycznej pompy w baku? ona przecież kręci cały czas ze stałą prędkością

Napisano

> Witajcie. Jeśli temat już był to z góry sorry. Czytałem manuale odnośnie przeróbki obrotka z sieny.

> I jedna rzecz mnie zastanawia. Dając sygnał z cewki należy wlutować rezonator o innej

> częstotliwości. A jeśli podłączyłbym go od przekaźnika pompy muszę dokonywać też takiego

> zabiegu? Z góry dzięki za odpowiedź. Uno 899 2002 r.

Przekaźnik pompy podaje stałe napięcie +12V (nominalnie) póki pracuje silnik, więc co ma Ci to dać?

Napisano

> Przekaźnik pompy podaje stałe napięcie +12V (nominalnie) póki pracuje silnik, więc co ma Ci to dać?

no nie do końca - zależy od wersji silnikowej.

ale w np w 900tkach przekaźnik pompy paliwa sterowany jest impulsem prostokątnym o częstotliwości wprost proporcjonalnej do ilości obrotów.

pozdr

Napisano

Ja się ,,podępnę'' pod temat, bo nie chce zakłądać nowego o tym samym

a mianowicie z tego co czytałem to jak sie do Uno 1,0IeS z silnikiem 146D8.000 montuje licznik/ obrotomierz ze Sieny 1.2 to nie trzeba nic przerabiać. Mam tylko pytanie czy prawdą jest że w i.e S jest już pociągnięty przewód do obrotomierza ? gdzieś tak wyczytałem i jestem ciekawy.

Napisano

wyjmij zegary i poszukaj zielono-czarnego kabla w 2-giej od prawej kostce

Napisano

> no nie do końca - zależy od wersji silnikowej.

> ale w np w 900tkach przekaźnik pompy paliwa sterowany jest impulsem prostokątnym o częstotliwości

> wprost proporcjonalnej do ilości obrotów.

> pozdr

Przyznam, że pierwsze słyszę. Miałem 90tkę gaźnikową, ale o tym, nie wiedziałem. Natomiast w 1,4 na bank dostaje stałe "12"V.

Napisano

> Przyznam, że pierwsze słyszę. Miałem 90tkę gaźnikową, ale o tym, nie wiedziałem. Natomiast w 1,4 na

> bank dostaje stałe "12"V.

doprecyzuje - chodziło o 900 na wtrysku jednopunktowym z ostatnich roczników produkcji.

pozd

Napisano

> doprecyzuje - chodziło o 900 na wtrysku jednopunktowym z ostatnich roczników produkcji.

> pozd

OK. Wydaje mi się że mój 900 gaźnikowy miał klasyczną mechaniczną pompkę.

Napisano

> OK. Wydaje mi się że mój 900 gaźnikowy miał klasyczną mechaniczną pompkę.

dobrze Ci się wydaje.

pozdr

Napisano
  • Autor

Dzisiaj mam trochę czasu to będę majstrował. Chodziło mi o przekaźnik pompy paliwa. Jakby coś to będę się pytał smile.gif.

A jeśli chodzi o moje uno to jest z 2002, także jest wtrysk i tak jak wspomniane jest też doszedłem do tego impulsu prostokątnego. Po prostu zastanawiałem się gdzie lepiej się wpiąć. Dzięki za odpowiedzi wink.gif.

Napisano

u mnie obrotek ze sieny pracuje bez zadnych przerobek - uno 1,0 fire 99r. wszystko zalezy jak rozwiazany zaplon, jezeli masz 899 z 2002r tez powinien chodzic bez zmian

Napisano

u mnie byl

Napisano

Faktycznie, znlazłem go : ), ale jeszcze mam pytanie bo podłączyłem wszystkie kostki i tylko obrotomierz dałem we właściwe miejsce żeby sprawdzić czy będzie działał normalnie, i nie działał w ogóle ... Jest możliwe że nie działał bo trzeba wszystkie przewody poprawnie podłaczyć ? a jak nie to czy sie da sprawdzić czy sam obrotomierz w ogóle działa ( czy nie kupiłem uszkodzonego ? )

Jeszcze jedno, co to jest za biała ,,skrzyneczka'' z tyłu licznika z wejściem na kostke ?

Napisano
  • Autor

No i mam drobny problem :/. Świeci mi się ciągle kontrolka ładowania i świateł przeciwmgłowych... Macie jakiś pomysł jak to zlikwidować? Wcześniej nie było żadnego problemu.

Napisano
  • Autor

Sprawa z ładowaniem rozwiązana. Ta kontrolka od świateł przeciwmgłowych mnie tylko martwi :/. Świeci się cały czas, a jak włączę przycisk to gaśnie. Próbowałem różnych konfiguracji z żarówką ale niestety nic nie pomaga...

A jeszcze temat obrotka. Podpinał ktoś do una 899, z tym że na wtrysku? Zabawa z przekaźnikiem nie wchodzi raczej w grę. Jakby mi ktoś wytłumaczył jak z tą cewką zrobić to będę mega wdzięczny smile.gif. Czytałem na forach, ale ja mam w każdej cewce na piny.

Napisano

U mnie po podłączeniu zegarów też się świeciła kontrolka od świateł przeciwmgłowych i również było tak jak u Ciebie to nie podłączałem w ogóle tego pinu wink.gif

Światła przecież działają tylko tyle że kontrolka się nie pali waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.