Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie - Brak pomysłu na przyczyne

Featured Replies

Napisano

Witam.

Po dłuższym nic nie dzianiu sie w stilo, znowu coś jest nie tak. Sprawa wygląda następująco:

Jakiś czas temu zaczęło coś pykać tykać niewiem jak to nazwać... odgłos podobny jak przy uszkodzonym przegubie, tyle tylko że jest on w każdej pozycji kół i najbardziej słyszalny podczas hamowania silnikiem.

Czyli jade sobie z górki na biegi u puszczam gaz i pyka. Weszłem pod autko patrze, aha wiadomo guma na przegubie strzelona. No wiec bez paniki zajechałem do sklepu kupiłem przegub i go wymieniłem. Jazda testowa... Dalej to samo niestety to nie przegub. Ale nie załamałem sie bo jak była strzelona guma to i tak prędzej czy puźniej musiał bym wymienić.

Po dalszych kombinacjach wpadłem na to aby auto umieścić na dwóch klockach z przodu odpalić wbić bieg i słuchać z kąd dobiega odgłos... Tak też zrobilem i ku mojemu załąmaniu odgłos dochodzi z okolic skrzyni biegów. Nie mam pojęcia co to może być.

Teraz jak dodaje gazu to tyka jade bez też tyka chyba że mam luz wtedy słysze ale bardzo cichutko. Na postoju moge gazować i nic wiec to coś chyba z układu napędowego

Próbowałem tez podnosić po jednym kole i dawać na bieg i odgłos ewidentnie gdzieś w skrzyni albo tóż obok.

Gdzie jeszcze moge poszukać co jest nie tak ?? moze podjechać na aso i powiedziec ile kosztuje naprawa, ile taka diagnoza kosztuje ?

Dodam że około rok temu wymieniłem wszystkie poduszki silnika.

Napisano
Volvo S80 2l Turbo, lekko stukało na prostych kołach, częstotliwość stukania wzrastała wraz z prędkością samochodu. Lekko skręcone koła w czasie jazdy, stuk się nasilał. Pomogła wymiana przegubu wewnętrznego wraz z półosią.
Napisano

Miałem to samo - końcówka drążka kierowniczego, z czasem będzie to coraz głośniejsze...

Napisano
  • Autor

swiko- tylko z której strony ?? jak badałem koła to tak jak by z dwóch bo z jednej strony jest to samo i z drugiej też. taki sam odgłos. Koła sprawdzałem osobno.

A co do końcówki drążka to w maju wymieniłem wahacze łączniki stabilizatora i drążki kierownicze. Po wszystkim była geometria.

Napisano

Kolego ciut więcej informacji o aucie-paliwo ,moc ,itp.

Napisano
  • Autor

stilo 1.9 jtd 115 lekko zrobione u cinka rok 2002

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.