Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Takie tam pytanka co do Cruzaka..

Featured Replies

Napisano

Primo - Czy motor 1.6 posiada zawór EGR hmm.gif Jeśli ma coś wspólnego z oplowskim 1.6XER to chyba ni ma niewiem.gif

Drugie Primo grinser006.gif - Pompa wody. Napędzana jest paskiem wielorowkowym, czy tym od rozrządu. Obiło mi się o uszy że ta pierwsza opcja, ale wole zapytać.

Napisano

> Czy motor 1.6 posiada zawór EGR ?

Niestety posiada no.gif

egru.jpg

Można próbować zagłuszyć gada horse.gif,

ale efekt ambiwalentny, zależny od konkretnego egzemplarza.

Napisano
  • Autor

> Niestety posiada

> Można próbować zagłuszyć gada ,

> ale efekt ambiwalentny, zależny od konkretnego egzemplarza.

Nie żebym się czepiał, ale ten rysunek ma się nijak do 1.6 w Cruzie. Tam nie ma cewki jak tu jest pokazane. Tak przykręcona występuje np. w Nubie 2.0, pefnie 1.6 też. Ale Cruzak nie ma takiej. Tam ZTCW jest zespół cewki zalany w kauczuku przykręcony dwoma imbusami bezpośrednio nad świecami. Zamieszczam foto z dziś. Pokaż mnie tam zawór EGR hmm.gif

1c6261569110b5fbmed.jpg

d769c1765de0ccb9med.jpg

cd89e9ae1ec01d81med.jpg

Napisano

> Nie żebym się czepiał, ale ten rysunek ma się nijak do 1.6 w Cruzie. Tam nie ma cewki jak tu jest

> pokazane. Tak przykręcona występuje np. w Nubie 2.0, pefnie 1.6 też. Ale Cruzak nie ma takiej.

> Tam ZTCW jest zespół cewki zalany w kauczuku przykręcony dwoma imbusami bezpośrednio nad

> świecami. Zamieszczam foto z dziś. Pokaż mnie tam zawór EGR

Masz racje. Nigdzie w TIS nie ma mowy przy silniku 1.6 o zaworze EGR. Zaden schemat go nie pokazuje. Kolega musial wziac dane z silnika 1.6 z Lacetti.

Napisano
  • Autor

> Masz racje. Nigdzie w TIS nie ma mowy przy silniku 1.6 o zaworze EGR. Zaden schemat go nie

> pokazuje. Kolega musial wziac dane z silnika 1.6 z Lacetti.

No przecież zlosnik.gif

Napisano

> Nie żebym się czepiał, ale ten rysunek ma się nijak do 1.6 w Cruzie. Tam nie ma cewki jak tu jest

> pokazane. Tak przykręcona występuje np. w Nubie 2.0, pefnie 1.6 też. Ale Cruzak nie ma takiej.

Nie żebym się czepiał, ale skoro tak piszesz to po prostu nie wiesz jakie silniki 1,6 były wcześniej od początku produkcji w Cruzakach,

przed twoim 124-konnym z MY2011.

> Pokaż mnie tam zawór EGR

Proszę bardzo:

egrkruzak.jpg

egra.jpg

Napisano

> Masz racje. Nigdzie w TIS nie ma mowy przy silniku 1.6 o zaworze EGR. Zaden schemat go nie

> pokazuje. Kolega musial wziac dane z silnika 1.6 z Lacetti.

To był właśnie zmodyfikowany silnik 1,6 z Lacetti i on posiada EGR. W wielu krajach nadal można kupić Cruze z tym silnikiem. W europejskiej TIS na MY2011 jego nie znajdziesz bo to już nie ten czas i nie to miejsce, ale na schematach wcześniejszych on występuje, tak jak w katalogu cześć zamiennych nr. GM 96386735.

251821260.jpg

Napisano
  • Autor

> Nie żebym się czepiał, ale skoro tak piszesz to po prostu nie wiesz jakie silniki 1,6 były

> wcześniej od początku produkcji w Cruzakach,

> przed twoim 124-konnym z MY2011.

Zgadza się, bazowałem na moim silniku. Ale moje pytanie było czy posiada, a odpowiedź, że posiada.

Gdybyś wyjaśnił, że starsza wersja posiada a nowsza nie, nie było by tematu. Nie wszyscy muszą wszystko wiedzieć dlatego niektórzy pytają grinser006.gif

Napisano

> Zgadza się, bazowałem na moim silniku. Ale moje pytanie było czy posiada, a odpowiedź, że posiada.

> Gdybyś wyjaśnił, że starsza wersja posiada a nowsza nie, nie było by tematu. Nie wszyscy muszą

> wszystko wiedzieć dlatego niektórzy pytają

To ja się podepnę grinser006.gif

Czy ktoś może powiedzieć, jak to jest z tym 1.6?

Napotkałem się z opiniami mówiącymi o "małej dynamice". Jak to jest? Czy też może po dotarciu jeździ już normalnie?

Napisano

> To ja się podepnę

> Czy ktoś może powiedzieć, jak to jest z tym 1.6?

> Napotkałem się z opiniami mówiącymi o "małej dynamice". Jak to jest? Czy też może po dotarciu

> jeździ już normalnie?

Dynamika jest ok jak bedziesz go krecil wysoko to bedzie jechal ale i wiecej palil. IMO nie odbiega od innych konstrukcji. Jest tu jeden nawiedzony kolega, ktory nam wmawial, ze jazda 1.6 to samobojstwo hehe.gif Nm ma nie za duzo ale spokojnie wystarczy.

Napisano

> Dynamika jest ok jak bedziesz go krecil wysoko to bedzie jechal ale i wiecej palil. IMO nie odbiega

> od innych konstrukcji. Jest tu jeden nawiedzony kolega, ktory nam wmawial, ze jazda 1.6 to

> samobojstwo Nm ma nie za duzo ale spokojnie wystarczy.

Auto ciężkie, a momentu obrotowego mało, więc i o dynamice nie może być mowy.

Lacetti jeździ w miarę dynamicznie z 1,6, gdy jest mało załadowane i nie jest włączona klima.

Do sprawnego wyprzedzania konieczne redukcje biegów i ciągnięcie ponad 5000 obr.

Pewnie podobnie będzie w Cruze.

Napisano

> Auto ciężkie, a momentu obrotowego mało, więc i o dynamice nie może być mowy.

> Lacetti jeździ w miarę dynamicznie z 1,6, gdy jest mało załadowane i nie jest włączona klima.

> Do sprawnego wyprzedzania konieczne redukcje biegów i ciągnięcie ponad 5000 obr.

> Pewnie podobnie będzie w Cruze.

Moc wyjściowa 124 KM/6400 obr./min.@91 kW

Prędkość maksymalna 190 km/h

Przyspieszenie 0-100 km/h 10,9 s

Moment obrotowy 154 Nm@4200 obr./min.

IMO calkiem niezle. Czyli jedzie od 4200 do 6400rpm. Ponizej to sie toczy w praktyce duzo wachlowania biegami zeby trzymac go wysoko. Tak samo jak w przypadku corolli, focusa czy astry. Wiadomo to nie turbo benzyna czy diesel. Niewiele lepszy jest 1.8.

Moc wyjściowa 141 KM/6200 obr./min.@104 kW

Prędkość maksymalna 200 km/h

Przyspieszenie 0-100 km/h 10,2 s

Moment obrotowy 176 Nm@3800 obr./min.

Te 20nm to nieduzo ale max moment ma duzo nizej wiec czuc, ze "ciagnie" od dolu. Jedzilem oby dwoma na jazdach probnych i az takiej roznicy nie czulem. Wieksza roznica pojawia sie przy wyzszych predkosciach. Takie 160km/h szybciej osiagnie 1.8.

Napisano
  • Autor

Powiem tak. Nie mam odniesienia do mocniejszych wersji, bo kupiłem taką na jaką było mnie w danym momencie stać.

Według mnie do normalnej jazdy spokojnie wystarcza. Silnik lubi obroty, ale bez przesady. Jeden z kolegów tutaj negował ten silnik, że nie da się nim bezstresowo wyprzedzać grinser006.gif. Da sie, nawet jak mam na pokładzie żonę i juniora i bagażnik zapchany to da się.

Muła łapie trochę jak mu się klimę włączy, czuć to zwłaszcza jak spod świateł ruszasz. Ale jak już gonisz trasą, to jest OK.

Pewnie 1.8 i ten drugi silnik na gnojówkę lepiej z tym autem sobie radzi, ale 1.6 też daje rade.

Dizla nawet pod uwagę nie brałem, bo raczej po mieście się wożę i to nie dużym, więc DPF łatwego życia by nie miał niestety.

Napisano

> Czy ktoś może powiedzieć, jak to jest z tym 1.6?

> Napotkałem się z opiniami mówiącymi o "małej dynamice".

Opinia była jedna od specjalisty, który nie ma 1.6 grinser006.gif

> Jak to jest? Czy też może po dotarciu

> jeździ już normalnie?

Zależnie od stylu jazdy. Jak lubisz jeździć OD 2000obr to to nie jest silnik dla ciebie. Od 2500 zaczyna ładnie przyspieszać, a od około 4000 łapie "kopa" ładnie dudniąc basem => coś jak Poldorover 1.4 grinser006.gif

edit: mam ok. 5600 km przebiegu i silnik nabiera wigoru ok.gif

Napisano

> Opinia była jedna od specjalisty, który nie ma 1.6

> Zależnie od stylu jazdy. Jak lubisz jeździć OD 2000obr to to nie jest silnik dla ciebie. Od 2500

> zaczyna ładnie przyspieszać, a od około 4000 łapie "kopa" ładnie dudniąc basem =

> edit: mam ok. 5600 km przebiegu i silnik nabiera wigoru

Znaczy się nabiera wigoru i jest tak jak piszesz czy jeszcze lepiej wink.gif ?

Obecnie Lanos 1.5 - tyle, że dużo lżejszy od Cruze.

Napisano

> Znaczy się nabiera wigoru i jest tak jak piszesz czy jeszcze lepiej ?

Czegoś nie łapię w tym pytaniu grinser006.gif Jest dobrze i z każdym kilometrem jeździ lepiej ok.gif Spalanie nie spada

> Obecnie Lanos 1.5 - tyle, że dużo lżejszy od Cruze.

Myślę, że Cruze jest mimo wszystko bardziej dynamiczny. Jeździłem Lankiem 1.5 100KM i kiepsko przyspieszał

Napisano

> Czegoś nie łapię w tym pytaniu Jest dobrze i z każdym kilometrem jeździ lepiej Spalanie nie spada

> Myślę, że Cruze jest mimo wszystko bardziej dynamiczny. Jeździłem Lankiem 1.5 100KM i kiepsko

> przyspieszał

Tzn. nabiera wigoru, jest coraz lepiej i jeździ tak jak opisałeś teraz wink.gif

Kierowcą jestem młodziutkim i niedoświadczonym niewiem.gif, toteż wieloma autami nie jeździłem. Jak dla mnie Lanos źle nie przyśpiesza, gorzej jest powyżej 100km/h, ale co ja tam wiem wpysk.gif

Jednak dobrze wiedzieć, że przyśpiesza lepiej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.