Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine failure - POMOCY HELP POMOCY HELP

Featured Replies

Napisano

Fiat Stilo 1.2 16V 2003r

Nie pierwszy raz wyskakuje mi ENGINE FAILURE. O ile kiedys znikal po chwili obecnie świeci ciagle. Zauwżyłem następujące przyczyny pojawienia sie tego komunikaty:

- stan paliwa w baku bliski rezerwy lub podczas zaświecenia sie rezerwy,

- po zapaleniu samochodu kiedy stał pod górkę

Dodatkowo zauważylem, że podczas zapalenia sie ENGINE FAILURE:

- komputer nie wskazuje spalania średniego ani chwilowego,

- obroty czasem spadaja tak, że na biegu jałowym silnik potrafi sam zgasnąc jakby nie dochodziło paliwo.

Panowie prosze o odpowiedź co może być przyczyną i czy miał ktos podobny przypadek. Skoro komp nie wskazuje spalania to może cos z przepływomierzem? Gdzie on jest umieszczony, jak dokonac diagnostyki tego ustrojstwa jeśli dobrze myśle?

Napisano

kolego - juz raz cie proszono o uzupelnienie profilu ( silnik/miasto) i o korzystanie z szukajki . To tak poza tematem. obok mamy "polke" SSP gdzie mozna sie przywitac z wyjadaczami i wlezc miedzy wrony. waytogo.gif20.GIF

Napisano

Kolejny wątek zgaduj zgadula....

Odpisz w poprzednim o Co Ci z lampami chodziło....

Jak jeździsz na oparach, to pewnie junkersem, jak junkersem to często na oparach, jak często na oparach to dużo możliwości jest, od zajechanej pompy, po puszczające zaworki zwrotne...i syf na dnie w baku.

Ogólnie nie powinno się zawsze na oparach jeździć.

Ale nie pisałeś nic o gazie.....

Całkiem ogólna stilo rada- aku musi być naładowany, bo czarami maści wszelakiej będzie się o to upominał.

Nie mówię, że to ten przypadek... zaczekaj na mądrzejszych, pewnie lepiej podpowiedzą

Napisano
  • Autor

Na oparach nie jeżdże, failure zapala sie przed rezerwą lub tuz po jej zapaleniu. Tak, że to nie przyczyna syfu w baku czy coś podobnego. Gazu również nie posiadam więc odpada. Jeden kolega pisał, że miał dokładnie tak samo ale mnie wpienia ta kontrolka i co gorsza ograniczenie mocy.

Napisano

Jaki przebieg ?

Gdzie kolega tankuje ?

Kiedy ostatnio był zmieniany filtr paliwa ?

Kolega podpinał FESa, jest tam kilka opcji, począwszy od testu pompy paliwa....

Pozdrawiam.

ps. kolega sprawdzi czy jest w normie płyn w zbiorniczku wyrównawczym wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki przebieg ?

> Gdzie kolega tankuje ?

> Kiedy ostatnio był zmieniany filtr paliwa ?

> Kolega podpinał FESa, jest tam kilka opcji, począwszy od testu pompy paliwa....

> Pozdrawiam.

> ps. kolega sprawdzi czy jest w normie płyn w zbiorniczku wyrównawczym

Przebieg 145 000 km

Tankuje do full zawsze na Orlenie (nigdy żadnych problemów z paliwem).

Filtra paliwa nie zmieniałem od momentu zakupu, więc nie wiem czy poprzedni właściciel to robił.

Pompa powinna byc OK skoro zapala na dotyk.

Napisano

> Przebieg 145 000 km

> Tankuje do full zawsze na Orlenie (nigdy żadnych problemów z paliwem).

> Filtra paliwa nie zmieniałem od momentu zakupu, więc nie wiem czy poprzedni właściciel to robił.

Jestem pewien, że poprzedni właściciel nie zmieniał filtra paliwa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja bym zaczął od FESa, może coś mądrego powie wink.gif

Następnie wymiana filtra paliwa, któremu dla pewności powinna towarzyszyć wymiana zawartości baku.

Jeśli to nie pomoże, stawiał bym na problem z pompą.

To że zapala o niczym nie świadczy, po przekręceniu kluczyka pompa ma sporo czasu aby uzyskać ciśnienie.... gorzej w trakcie jazdy, zagrzeje się i nie nadąża wink.gif

No ale tak jak mowie, FES na dobry początek wink.gif

Pozdrawiam.

aaa i uzupełnij w końcu ten profil.... bo raz że masz taki obowiązek, dwa że wstyd kara.gif trzy kto wie czy nie mieszka ktoś z nas z FESem za twoim płotem wink.gif

Napisano
  • Autor

Olac ten profil nie wiem jak to zrobić, nie to mnie teraz martwi, nie mam kompa diagnostycznego.

Napisano

> Olac ten profil nie wiem jak to zrobić, nie to mnie teraz martwi, nie mam kompa diagnostycznego.

Czy ty rozumiesz co się do Ciebie mówi?

Gdybyś się nie wstydził tych Rydułtów to może ktoś z okolicy by Ci pomógł..

Idź na silesia team i zapytaj kto w Twojej okolicy ma FESa i może Ci pomóc.

Tu wróć jak doczytasz i się dowiesz co z profilem zrobić.

Napisano

> Olac ten profil

Nie rozumiesz jednej prostej rzeczy. Jesteśmy dość zwartym środowiskiem, wpadasz zadajesz pytanie, chętnie Ci pomożemy, ale chcemy coś o Tobie wiedzieć.

Olewając profil olewasz nas. Paradoksalnie uparliśmy się, żebyś uzupełnił profil, żebyśmy mogli Ci lepiej pomóc. Jesteśmy rozsiani po całej Polsce, posiadamy sprzęt diagnostyczny, jak będziemy wiedzieć skąd jesteś to może się okazać, że ktoś z nas mieszka w Twojej okolicy i Ci pomoże z diagnostyką za 4-6pak piwa.

Pozdrawiam BAS

ps. Mojego profilu się nie czepiaj.

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiesz jednej prostej rzeczy. Jesteśmy dość zwartym środowiskiem, wpadasz zadajesz pytanie,

> chętnie Ci pomożemy, ale chcemy coś o Tobie wiedzieć.

> Olewając profil olewasz nas. Paradoksalnie uparliśmy się, żebyś uzupełnił profil, żebyśmy mogli Ci

> lepiej pomóc. Jesteśmy rozsiani po całej Polsce, posiadamy sprzęt diagnostyczny, jak będziemy

> wiedzieć skąd jesteś to może się okazać, że ktoś z nas mieszka w Twojej okolicy i Ci pomoże z

> diagnostyką za 4-6pak piwa.

> Pozdrawiam BAS

> ps. Mojego profilu się nie czepiaj.

Profil uzupełniony ale się czepiacie spineyes.gif

Napisano

> Profil uzupełniony ale się czepiacie

czepiamy.. ale teraz wiemy zes slaski chlop i juz sie mocno bajka zaweza waytogo.gif

Napisano

> Profil uzupełniony ale się czepiacie

Witamy smile.gif

Na Śląsku jest dość silna grupa SSP, więc może ktoś z chłopaków znajdzie chwilę to się dogadacie.

Jak masz pod ręką jakiegoś mechanika, który ma manometr do paliwa to niech sprawdzi ciśnienie na listwie wtryskowej(jest "wentylek" do sprawdzania ciśnienia), powinno być ~3,7bar w całym zakresie obrotów, jak jest drastycznie mniej to zacząłbym od sprawdzenia ciśnienia na wyjściu pompy a później pewnie wymiana pompy paliwa.

Sprawdź jeszcze miernikiem napięcie akumulatora po nocy oraz napięcie przy pracującym silniku na jałowych bez obciążenia, z pełnym obciążeniem oraz analogicznie dla 3krpm.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> czepiamy.. ale teraz wiemy zes slaski chlop i juz sie mocno bajka zaweza

Więc co polecacie? Dzisiaj zatankowałem autko do full i zobaczymy jak sie będzie spisywac zanim znów sie Empty Fuel zaświeci. Jeśli bedzie ok to przy najblizszej wymianie olejów i filtrów powiem mechanikowi żeby tez filtr paliwa wymienił. Tylko, że teraz czytam, że stilony benzynowe maja filtr paliwa zintegrowany z pompa i ktos twierdzi, że się ich nie wymienia. Więc o co kaman?

Napisano

> powiem mechanikowi żeby tez filtr paliwa wymienił. Tylko, że teraz czytam, że stilony

> benzynowe maja filtr paliwa zintegrowany z pompa i ktos twierdzi, że się ich nie wymienia.

Napisałem Ci parę postów wcześniej, że na pewno nikt go nie wymieniał bo go nie ma.

Może pomoże czyszczenie pompy, ale na 90% skończy się w takiej sytuacji na wymianie pompy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Napisałem Ci parę postów wcześniej, że na pewno nikt go nie wymieniał bo go nie ma.

> Może pomoże czyszczenie pompy, ale na 90% skończy się w takiej sytuacji na wymianie pompy.

> Pozdrawiam BAS

Jesli sie okaże, że to pompa to luzzzz. Ten komunikat spędzał mi sen z powiek zresztą jest godz. 00:40 a ja nie spie hehe.gif

dzięki za rady zobaczymy jak mnie rano stilon przywita

Napisano
  • Autor

Rano kontrolka się jeszcze zapaliła ale po kilkuset metrach zgasiłem i ponownie załączyłem silnik i ENGINE OK smile.gif Czyli reasumując przy małej ilości benzyny w baku może sie zapowietrzac pompka (jeśli to możliwe) i stąd brak pomiaru zużycia paliwa (przepływomierz dostaje paliwo z powietrzem więc głupnie) oraz zaświecona kontrolka engine failure. Bede teraz tankował zanim sie zapali rezerwa i zobaczymy jaki to da efekt. No chyba, że faktycznie pompa się skończy wówczas wydatek i zakres prac nie będzie wielki.

Napisano
  • Autor

Sprawa rozwiązana smile.gif po podłączeniu stilona do kompa okazało się, że błędy były od przepustnicy po zaniku napięcia zasilania (samochód miał słabszy dzień więc sie pojawiły komunikaty o słabym napięciu zasilania, zaniku napiecia, braku styku ze wtyczki itp). Tylko mi nie mówcie o wymianie aku bo jest OK. Teraz po skasowaniu błędów jest OK. Czyli nie cewki, nie świece, nie pompa.

Napisano

Czyli kolejny raz się okazuje, że rozwiązywanie problemów ze stilo trzeba zaczynać od naładowania AKU.

Jakkolwiek by był dobry i nie miał związku z usterką.

Napisano
Pompa paliwa nie do konca bangla, tj. cisnienia odpowiedniego nie podaje. Walczylem z tym w Mondeo, mialem identyczne objawy, poza engine failure. Nowa pompa rozwiazala sprawe waytogo.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.