Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Z17DTH się "zacina"

Featured Replies

Napisano

Wakacje miałem obfitujące w atrakcje zarówno turystyczne jak i motoryzacyjne. No i się zastanawiam czy te ostatnie nie zostawiły jakiegoś kukułczego jaja. Najpierw "wybuchł" alternator. Austriacki serwis załadował nufkę sztukę i pojechałem dalej. Potem wybuchł (tu już cudzysłów zbędny zlosnik.gif) wąż płynu chłodzącego (taki śmisznie wygięty) i momentalnie zostałem pozbawiony całego płynu, co za tym idzie również chłodzenia i w efekcie silnika (na szczęście nie do końca). Włoski serwis załadował nówkę i pojechałem dalej. No i wróciłem też. Po urlopie samochód odpoczywał ale teraz trochę zaczął jeździć i zauważyłem że od czasu do czasu zdarza mu się "prychnąć". Na gazie w uniaku tak mi się czasem robiło jak kable WN trzeba było wymienić ale to przecież diesel. Zastanawiam się czy to nie jakiś rykoszet po tamtych zabawach za granicą. Co prawda po drugim serwisie zrobiłem bez problemu ponad 3 tys km.

Komp błędy widzi takie:

blady.jpg

Pierwszy i trzeci jest odkąd pamiętam, pewnie jakbym baterię w kluczyku w końcu zmienił to by znikł pierwszy a jakbym się nie szwędał po różnych miejscach gdzie samochód za bardzo nie wie czy ma przyspieszać czy hamować to by w końcu znikł trzeci zlosnik.gif Zauważyłem, że potrafi wyskoczyć nawet jak koło straci chwilowo przyczepność nad jakimś dołkiem czyli w Lublinie bez przerwy grinser006.gif

Ale 2 i 4 to nie wiem od czego. No i czy to może mieć związek z tym poszarpywaniem. Nie jest to jakieś długie szarpanie ale raz na jakiś czas zrobi mi się tak... o... jakby jadąc na rowerze łańcuch przeskoczył o ząbek.

Już się martwić? zlosnik.gif

Napisano

Za atrakcje odpowiada drugi błąd a czwartym to sie nie martw bo pewnie zostal po wymianie altka Skasuj i tyle.

Napisano
  • Autor

> Za atrakcje odpowiada drugi błąd a czwartym to sie nie martw bo pewnie zostal po wymianie altka

> Skasuj i tyle.

Kodu nie mam zlosnik.gif Nieskasowane błędy czemuś wadzą? Myślałem, że tylko sobie są, żeby widzieć co się stało.

A co do winnego. Co może być przyczyną, że się pojawił i jak temu zaradzić? Szukać jakiegoś kabelka przetartego czy jak? niewiem.gif

Napisano

> A co do winnego. Co może być przyczyną, że się pojawił i jak temu zaradzić? Szukać jakiegoś kabelka

> przetartego czy jak?

Może to najprostsza przyczyna czyli po prostu sie czujnik zepsuł.

Ale zawsze moższ popsikać jakimś kontaktem w złącza elektryczne, poszukać przerwanych kabelków itp

Napisano

Auto było na gwarancji? Jeśli nie to ile Cie te "przyjemności " kosztowały?

Napisano
  • Autor

> Może to najprostsza przyczyna czyli po prostu sie czujnik zepsuł.

> Ale zawsze moższ popsikać jakimś kontaktem w złącza elektryczne, poszukać przerwanych kabelków itp

Podydłam tylko najpierw muszę znaleźć gdzie to siedzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Auto było na gwarancji? Jeśli nie to ile Cie te "przyjemności " kosztowały?

Skąd, staroć ma już 6 lat. A koszty... Włosi chłodzenie naprawili "za flaszkę" - nowa rurka, płyn i robocizna - 30 ojro zlosnik.gif. A altek to już inna bajka. Z Austriakiem w aso opla nie było dyskusji żeby coś regenerować czy używkę założyć. Nówka oryginał i koniec. Ale rabat dali i i tak wyszło wszystko trochę taniej niż bym w Polsce za sam oryginalny altek dał. ok.gif

Napisano

> Już się martwić?

Błąd z "can" też u mnie się czasami pojawia - zwłaszcza jak "bawię" się OP-COMem i ustawieniami zlosnik.gif

A "szarpnięcia" mam b.rzadko - 1 na 1500km. Przy czym nie wywala, żadnego błędu który mógłby mieć jakikolwiek związek z czkawką.

Napisano

> Kodu nie mam

Ty, ale ZTCP do odczytu/kasowania błędów SecurityCodu nie potrzebujesz. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ty, ale ZTCP do odczytu/kasowania błędów SecurityCodu nie potrzebujesz.

Do czytania to wiem bo odczytałem a kasować nie próbowałem szczerze pisząc grinser006.gif Założyłem (może błędnie), że każda zmiana w stanie ECU wymaga podania PIN ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli u nas ceny w ASO europejskie

Ano zlosnik.gif

Asterka trzeci raz w te wakacje wylądowała na lawecie. Chyba właśnie przez ten czujnik. Assistance przestanie mi ubezpieczenie sprzedawać rotfl.gif

Przy okazji okazało się, że to cholerstwo może odpowiadać za zwiększone spalanie w ostatnich tygodniach i że najprawdopodobniej dostało w łeb podczas awarii alternatora w Austrii i od tamtej pory kulało aż dziś umarło całkiem.

Dobrze że laweciarz w końcu mówił w jakimś normalnym języku rotfl.gif

Da się jakoś sprawdzić pozostałe czujniki czy też coś im nie zaszkodziło czy trzeba czekać aż same padną?

Napisano

> Da się jakoś sprawdzić pozostałe czujniki czy też coś im nie zaszkodziło czy trzeba czekać aż same

> padną?

Da się. Wystarczy mieć miernik elektryczny i procedurę sprawdzania z TISa biglaugh.gif

IMHO szkoda prądu na takie działania. Nie ma co popadać w skrajności. Przecież nie będziesz sprawdzał wszystkich czujników przed każdym wyjazdem.

Napisano
  • Autor

> Da się. Wystarczy mieć miernik elektryczny i procedurę sprawdzania z TISa

> IMHO szkoda prądu na takie działania. Nie ma co popadać w skrajności. Przecież nie będziesz

> sprawdzał wszystkich czujników przed każdym wyjazdem.

Miałem na myśli operację jednorazową. Wygląda na to, że padający alternator postrzelił czujnik położenia wałka rozrządu i wału korbowego crazy.gif

Reszta po badaniach sprawia wrażenie sprawnych. W sumie mógłbym jeździć i tak bo samochód pali na zimno tylko jak się nagrzeje to pali dużo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.