Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świerszcz po wymianie oleju

Featured Replies

Napisano

Witam,długo się zastanawiałem nad wymianą oleju na rzadszy,ale w koncu wlałem 10w40 opla z minerala opla.Autko po pierwszym odpaleniu poczułem że silnik chodzi lepiej zrobił się taki bardziej żwawy.

Po jakimś czasie może miesiąc słychać świerszcza po nagrzaniu się silnika i jezdzie jakies 60-80 km/g.Zastanawiam się czy silnik się dociera?

Mineralny olej chyba nie dochodził we wszystkie te szczeliny,może z tego powodu słychać te dzwieki?

Co z tym zrobić?

Napisano

Na wstępie jest podwieszony wątek o olejach i sprawach z nim związanych.

>ale w koncu wlałem 10w40 opla z minerala

> opla.

Ja jeździłem przez długi czas na 15W40 Mobil1 i było ok, z samej ciekawości przeszedłem na 10W40 GM i poprawa była, ale pojawił się stukot kompensatora zaworu, przy następnej wymianie oleju przeszedłem na 10W40 Lotosa słynącego ze swoich czyszczących właściwości. Stukot kompensatora minął.

Ogólnie jest wiele osób w tym i ja - nie polecam Olei firmy GM, gdyż dużo na rynku jest podróbek, a te rozlewane w butelki znacznie różnią się swoimi właściwościami od tych w beczkach w serwisach ASO - oczywiście na gorsze.

> Po jakimś czasie może miesiąc słychać świerszcza po nagrzaniu się silnika i jezdzie jakies 60-80

> km/g.

Dokładnie z jakiej okolicy słychać te świerszcze??

>Zastanawiam się czy silnik się dociera?

On już dawno jest dotarty.

> Co z tym zrobić?

Ja bym zmienił olej, ale na wszelki wypadek do tego co masz dodał jakiś środek płuczący, zastosował go według instrukcji i zalał coś lepszego niż olej GM - niekoniecznie Lotos.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Dokładnie z jakiej okolicy słychać te świerszcze??

spod maski,ale nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie gdzie w czasie jazdy bo słychać dość głośno zawory

Napisano

> spod maski,ale nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie gdzie w czasie jazdy bo słychać dość głośno

> zawory

??????????

Zawory slychać??

Jak w dieslu? Czy tylko takie cykanie?

Jak slychać zawory to jest niedobrze.

A ile Ci zużywa oleju między wymianami??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> ??????????

> Zawory slychać??

> Jak w dieslu? Czy tylko takie cykanie?

tak mi powiedział pracownik stacji benzynowej

ale na mineralnym też było słychać crazy.gif

jutro nagram ten hałas wink.gif

> A ile Ci zużywa oleju między wymianami??

> PZDR VEN

na mineralnym nic nie wzioł,po wlaniu pół syntetyka i sprawdzam i narazie nic nie bierze

Napisano

> tak mi powiedział pracownik stacji benzynowej

w sensie wykwalifikowany fachowiec.

> ale na mineralnym też było słychać

Czyli pewnie nic poważnego.

> jutro nagram ten hałas

Nagraj, i podaj linka.

> na mineralnym nic nie wzioł,po wlaniu pół syntetyka i sprawdzam i narazie nic nie bierze

No to bardzo dobrze, tak powinno być.

PZDR VEN

Napisano

> Autko po pierwszym odpaleniu poczułem że silnik chodzi lepiej zrobił się taki bardziej

> żwawy.

> Mineralny olej chyba nie dochodził we wszystkie te szczeliny,może z tego powodu słychać te dzwieki?

> Co z tym zrobić?

Mineralny wbrew pozorom nie różni się wiele od półsyntetyka i szczerze powiem, że nie wierzę aby miał jakikolwiek wpływ na żwawość silnika czy też trudności ze smarowaniem niektórych jego elementów.

Gdyby olej nie docierał gdziekolwiek, to prędzej czy trochę później dany element by się najzwyczajniej w świecie zatarł. Koniec. Kropka.

Napisano
  • Autor

> Mineralny wbrew pozorom nie różni się wiele od półsyntetyka i szczerze powiem, że nie wierzę aby

> miał jakikolwiek wpływ na żwawość silnika czy też trudności ze smarowaniem niektórych jego

> elementów.

> Gdyby olej nie docierał gdziekolwiek, to prędzej czy trochę później dany element by się

> najzwyczajniej w świecie zatarł. Koniec. Kropka.

na mineralnym silnik był trochę mułowaty a po wlaniu 10w40 bardziej....żwawy...no ale szału nie ma,w końcu to c14nz

Napisano

> na mineralnym silnik był trochę mułowaty a po wlaniu 10w40 bardziej....żwawy...no ale szału nie

> ma,w końcu to c14nz

Zgadzam się, ja jak przeszedłem też na półsyntetyk poczułem różnice:

- silnik ciszej zaczął pracować

- miękko chodzi tak jakby bez oporów na mineralnym jednak odczuwalne były jakiegoś rodzaju opory.

Poza tym jeżeli nie byłoby różnicy między 15W40 a 10W40 - to po co by miały być odrębne??

PZDR VEN

Napisano

> Poza tym jeżeli nie byłoby różnicy między 15W40 a 10W40 - to po co by miały być odrębne??

> PZDR VEN

Czy ja napisałem, że nie ma żadnej różnicy? Owszem, jest, ale niewielka. Przede wszystkim w lepkości na zimno. Dlatego możesz mieć wrażenie, że silnik pracuje jakby lżej tuż po opaleniu.

Ale na rozgrzanym silniku nie masz szansy dostrzec żadnych róznic, dlatego ie uwierzę w żadne przyrosty mocy, lepsze zbieranie etc.

Napisano
  • Autor

> Czy ja napisałem, że nie ma żadnej różnicy? Owszem, jest, ale niewielka. Przede wszystkim w

> lepkości na zimno. Dlatego możesz mieć wrażenie, że silnik pracuje jakby lżej tuż po opaleniu.

agadza się

> Ale na rozgrzanym silniku nie masz szansy dostrzec żadnych róznic, dlatego ie uwierzę w żadne

> przyrosty mocy, lepsze zbieranie etc.

na mineralnym po rozgrzaniu było tak samo jak na obecnym oleju

Napisano

> Dlatego możesz mieć wrażenie, że silnik pracuje jakby lżej tuż po opaleniu.

To nie wrażenie to fakt.

> Ale na rozgrzanym silniku nie masz szansy dostrzec żadnych róznic, dlatego ie uwierzę w żadne

> przyrosty mocy, lepsze zbieranie etc.

Nikt nie mówił o przyroście mocy, uwierz mi silniki C14NZ czy X14NZ i ich niebagatelna moc 60 koni mechanicznych, wszelkie zmiany w dynamice czuć odrazu.

PZDR VEN

Napisano

> Nikt nie mówił o przyroście mocy, uwierz mi silniki C14NZ czy X14NZ i ich niebagatelna moc 60 koni

> mechanicznych, wszelkie zmiany w dynamice czuć odrazu.

> PZDR VEN

Potwierdzam na polsyntetyku to szatan nie samochod rotfl.giflizak.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nagraj, i podaj linka.

Przystawiłem telefon przy silniku i słychać świerszcza w silniku...tak mi się wydaje,jestem ciekaw co to może być?

Poniżej nagrania do pobrania spakowane rarem w formacie amr odtwarza to quick time;)

==KLIK==

Napisano

To albo masz wydmuchaną uszczelkę pod kolektorem wylotowym, bądź pod głowicą ale obstawiam to pierwsze.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> To albo masz wydmuchaną uszczelkę pod kolektorem wylotowym, bądź pod głowicą ale obstawiam to

> pierwsze.

> PZDR VEN

pod głowicą jest silikon wysokotemperaturowy

Napisano

> pod głowicą jest silikon wysokotemperaturowy

Zamiast uszczelki pod głowicą masz silikon?

Napisano
  • Autor

> Zamiast uszczelki pod głowicą masz silikon?

jak robiłem remont silnika to mechanik zamiast uszczelki dał silikon wysokotemperaturowy,ale tam nie ma rzadnych wycieków

Napisano

> Zamiast uszczelki pod głowicą masz silikon?

Wątpię, żeby mechanik był aż takim durniem, żeby dawać silikon zamiast upg, albo uszczelki pod kolektor wydechowy wink.gif.

Pewnie kol. halk miał na myśli uszczelkę pod pokrywą zaworów, albo kolektorem dolotowym.

halk, po tych odgłosach też skłaniał bym się do diagnozy kol. vendorra. Warto też sprawdzić uszczelkę między kolektorem i rurą wydechową. Sprawdź jeszcze czy świeca się nie wykręciła.

Napisano

> nie ma rzadnych wycieków

Wycieków nie ma, ale są przedmuchy i silnik brzmi Ci jak diesel.

Skręć kolektor dolotowy na uszczelkę dedykowaną i daj na wszelki wypadek nowe śruby.

PZDR VEN

Napisano

a kolektor jest ciasno przykręcony? próbowałeś dokręcić? Przy odrobinie szczęścia, jeśli uszczelka nie jest przerwana lub wypalona, może to załatwić sprawę.

Napisano
  • Autor

> a kolektor jest ciasno przykręcony? próbowałeś dokręcić? Przy odrobinie szczęścia, jeśli uszczelka

> nie jest przerwana lub wypalona, może to załatwić sprawę.

nie próbowałem go dokręcać,jutro spróbuję,ale po ściągnięciu osłony i odpaleniu silnika zastanawiałem sie czy to może nie jest rozrząd?

dla pewności ze to przy silniku ściągłem pasek z alternatora,ale hałas ten sam!

do wymiany rozrządu zostało mi około 20 000

Napisano

tak pokazałeś ten kolektor, to zrozumiałem, że stamtąd spaliny się ulatniają i powodują ten hałas.

ale teraz już sam nie wiem.

To jest jakaś nieszczelność na tej uszczelce, którą oznaczyłeś czy nie?

Napisano
  • Autor

> tak pokazałeś ten kolektor, to zrozumiałem, że stamtąd spaliny się ulatniają i powodują ten hałas.

> ale teraz już sam nie wiem.

> To jest jakaś nieszczelność na tej uszczelce, którą oznaczyłeś czy nie?

kolektor jest troche zrzygany olejem z uszczelki pokrywy

wydaje mi się że tam nie ma nie szczelności crazy.gifchociaż nie wiem jak to sprawdzić!

Napisano
  • Autor

dzis dokrecilem sruby z kolektora o dziwo byly lekko jakby nie dokrecone,wiec dokrecilem i silnik jakby lepiej zaczol; chodzic!

ale dalej klekocze i świerszcza też słychać crazy.gif

przy okazji przeczyściłem styki przy akumulatorze,alternatorze i rozruszniku a także wyczyściłem krokowca to może dlatego chodzi lepiej.

Coraz bardziej wydaje mi sie ze to wina oleju?

jutro jeszcze wymienie swiece i przewody i zobaczymy wink.gif

Napisano
  • Autor

piszę post pod postem...ale nie wiem czy to tak mozna jeżdzić z tym klekotaniem?

może się cos stac z silnikiem?

olej dopiero wymieniałem,w przyszłym roku dopiero wymienię na coś lepszego..może lotos albo inny

może jest ktoś z byłego woj.katowickiego co by zajrzał pod maskę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.