Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odpala, szarpie budą w czasie jazdy...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Problem w autku wygląda następująco:

1. Silnik nie chce zapalić, gdy go chwilę pomęczę zapali lecz z tyłu idzie chmura dymu. Choć ostatnio nie odpalił w ogóle, a że musiałem wrócić do domu to musiałem na popych (wiem że niezalecany sposób) i złapał (moja ostatnia przejażdżka...:( (Wygląda mi to na zalanie)

2. Hmm... Chyba trochę za słabą ma moc...jakby go dławiło...

3.Bierze olej

4.W czasie jazdy szarpie budą...

5. Gdy stoję na jałowym biegu to chodzi tak jakby zaraz miał zgasnąć...

Wiem, że na forum zapewne będzie ciężko zdiagnozować problem, tylko że kupiłem Uniaka za małe pieniądze i zastanawiam się czy pompować w nie kasę, która przekroczy jego wartość czy się pozbyć... confused.gif

I tu prośba do grupy z Podkarpacia, czy znalazł by ktoś chwilkę na oglądnięcie tego smirk.gif bo mało się znam a nie chcę przepłacać u mechanika, bo wiadomo jak to jest...

Dzięki z góry.

Napisano

> szaro-niebieski

No to olej i paliwo z tego wynika...

Może on już ciśnienia nie trzyma w ogóle?

Napisano
  • Autor

> No to olej i paliwo z tego wynika...

> Może on już ciśnienia nie trzyma w ogóle?

Nie bardzo rozumiem...

Napisano

> Nie bardzo rozumiem...

Pojedź do mechanika i poproś o sprawdzenie ciśnienia sprężania w cylindrach

Napisano
  • Autor

> Pojedź do mechanika i poproś o sprawdzenie ciśnienia sprężania w cylindrach

OK o ile odpali i o ile dojade... beksa.gif

Napisano

> OK o ile odpali i o ile dojade...

Zanim zaczniesz wydawać pieniądze na mechaników,to wykręć świece i zobacz jak wyglądają.Jak jedna z nich lub więcej będzie mokra i czarna,to trzeba wymienić na nowy komplet świec.

Napisano

> Zanim zaczniesz wydawać pieniądze na mechaników,to wykręć świece i zobacz jak wyglądają.Jak jedna z

> nich lub więcej będzie mokra i czarna,to trzeba wymienić na nowy komplet świec.

Ja przed wydaniem pieniędzy na nowe świece sprawdziłbym najpierw ciśnienie sprężania. Uszkodzona świeca nie powoduje ubywania oleju ani niebieskiego dymu za samochodem.

Napisano

> Ja przed wydaniem pieniędzy na nowe świece sprawdziłbym najpierw ciśnienie sprężania. Uszkodzona

> świeca nie powoduje ubywania oleju ani niebieskiego dymu za samochodem.

Właściciel samochodu nic nie pisał o ubytku oleju, bo to były przypuszczenia Glacy.Szarpanie auta podczas jazdy i problemy z jego uruchmieniem,to objawy niesprawności układu zapłonowego lub paliwowego,a nie niskie ciśnienie w cylindrach.

Napisano

> Właściciel samochodu nic nie pisał o ubytku oleju, bo to były przypuszczenia Glacy.

facepalm%5B1%5D.gif Glaca zapytał tylko o kolor dymu. Czy to naprawdę takie trudne, cofnąć się do początku jednostronicowego wątku ? irked.gif

Quote:

> Witam.

> Problem w autku wygląda następująco:

> 1. Silnik nie chce zapalić, gdy go chwilę pomęczę zapali
lecz z tyłu idzie chmura dymu
. Choć

> ostatnio nie odpalił w ogóle, a że musiałem wrócić do domu to musiałem na popych (wiem że

> niezalecany sposób) i złapał (moja ostatnia przejażdżka...
:(
(Wygląda mi to na zalanie)

> 2. Hmm... Chyba trochę za słabą ma moc...jakby go dławiło...

> 3.
Bierze olej

> 4.W czasie jazdy szarpie budą...

> 5. Gdy stoję na jałowym biegu to chodzi tak jakby zaraz miał zgasnąć...

> (...)

Napisano
  • Autor

> Właściciel samochodu nic nie pisał o ubytku oleju, bo to były przypuszczenia Glacy.Szarpanie auta

> podczas jazdy i problemy z jego uruchmieniem,to objawy niesprawności układu zapłonowego lub

> paliwowego,a nie niskie ciśnienie w cylindrach.

Olej bierze także... Tego ciśnienia sam nie sprawdzę bez sprzętu odpowiedniego?

Napisano

> Olej bierze także... Tego ciśnienia sam nie sprawdzę bez sprzętu odpowiedniego?

Taki osprzęt + trzeba wiedzieć jak... ale to podobno trudne nie jest...

Napisano

Muzyk, ja Cię proszę facepalm%5B1%5D.gif

Na wafla Kolega ma wydawac kasę na miernik, którego może raz użyje - taniej będzie podjechać gdzieś do jakiegoś mechaniora i sprawę załatwić za flaszkę grinser006.gif

Napisano

> Muzyk, ja Cię proszę

no ja wiem wiem...

ale zauważ:

Quote:

Tego ciśnienia
sam
nie sprawdzę bez sprzętu odpowiedniego?

Chce sam? no chce...

to mu TYLKO napisałem co mu potrzebne by zrobić to samemu

> Na wafla Kolega ma wydawac kasę na miernik, którego może raz użyje - taniej będzie podjechać gdzieś

> do jakiegoś mechaniora

Dużo taka usługa kosztuje? hmm.gif

Nigdy o to nie pytałem, więc nie mam żadnej orientacji cenowej

>i sprawę załatwić za flaszkę

aaa no to taniej się nie da biglaugh.gif

Jak się znajdzie chętny to niech by mu zrobił za te flaszkę biglaugh.gif

Napisano

> Dużo taka usługa kosztuje?

Tak, jak napisał Hysek, flaszkę lub równowartość (20 - 30 zł).

Trzeba mieć sprawny, dobrze kręcący, akumulator.

Napisano
  • Autor

Muszę się zwierzyć confused.gif po diagnozie mechanika (przez telefon (tj. Chmarzy na niebiesko, niska moc, bierze olej, itp) mówi : Pierścienie na tłokach... 700zł wymiana... ale cios shocked.gif

Co o tym myślicie?

Napisano

lepiej już poszukać "nowego" silnika ok.gif

Napisano

> Muszę się zwierzyć po diagnozie mechanika (przez telefon (tj. Chmarzy na niebiesko, niska moc,

> bierze olej, itp) mówi : Pierścienie na tłokach... 700zł wymiana... ale cios

> Co o tym myślicie?

To właśnie wszyscy podejrzewamy od początku, ale nie chcieliśmy Cię straszyć na zapas. Mogą to być nie tylko pierścienie, ale po prostu zużycie gładzi cylindrowych. Prawdopodobnie lepszym sposobem naprawy będzie znalezienie używanego silnika w dobrym stanie i wymiana całego.

Jeszcze kilka dni temu chwaliłeś się świetnym samochodem za 1000 zł... jakim cudem przy zakupie nie zauważyłeś chmury niebieskiego dymu ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> To właśnie wszyscy podejrzewamy od początku, ale nie chcieliśmy Cię straszyć na zapas. Mogą to być

> nie tylko pierścienie, ale po prostu zużycie gładzi cylindrowych. Prawdopodobnie lepszym

> sposobem naprawy będzie znalezienie używanego silnika w dobrym stanie i wymiana całego.

> Jeszcze kilka dni temu chwaliłeś się świetnym samochodem za 1000 zł... jakim cudem przy zakupie nie

> zauważyłeś chmury niebieskiego dymu ?

Nie nie nie...Auto kupiłem 2 lipca i nie było takiego problemu...

Napisano

> Nie nie nie...Auto kupiłem 2 lipca i nie było takiego problemu...

W takim razie nic nie rozumiem, chyba że go od tego czasu po prostu zatarłeś niewiem.gif Numery z zaspawywaniem przepalonego tłoka "na sprzedaż" robi się raczej w droższych pojazdach, w Uno za 1000 zł to po prostu nieopłacalne hmm.gif

Podjedź lepiej do tego mechanika, niech zobaczy samochód na żywo, nie tylko przez telefon.

Napisano

> lepiej już poszukać "nowego" silnika

Kiedy przeglądałem pod tym kątem Alledrogo i znalazłem całą gamę za od 200 do 500 zł.

Napisano

> lepiej już poszukać "nowego" silnika

a co jesli się okaże, że ten "nowy" silnik po chwili jazdy będzie nie lepszy niż ten co jest? hmm.gif

Napisano

> a co jesli się okaże, że ten "nowy" silnik po chwili jazdy będzie nie lepszy niż ten co jest?

Każdy normalny złomiarz daje gwarancję "uruchomieniową" na tydzień lub dwa.

Napisano
  • Autor

Auto jeździ , nie szarpie tylko ten olej bierze...może to jednak co innego? confused.gif

Napisano

> Auto jeździ , nie szarpie tylko ten olej bierze...może to jednak co innego?

Szarpanie i trudne zapalanie może mieć 1001 powodów, niekoniecznie związanych ze zużyciem silnika. Co innego branie oleju i siwy dym z tyłu. Już mówiłem, ale powtórzę: pokaż to auto mechanikowi.

Napisano

"uruchomieniową"

icon_eek.giffacepalm%5B1%5D.gif Rozruchową waytogo.gif

Napisano

> Auto jeździ , nie szarpie tylko ten olej bierze...może to jednak co innego?

A może po prostu UPG hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.