Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd desmodromiczny

Featured Replies

Napisano

Czy jakiś producent samochodów stosuje rozrząd desmodromiczny ?

Czy on jest droższy w produkcji albo ma jakieś inne wady w stosunku do klasycznego ?

Napisano

Tylko w motocyklach Ducati.

Zalet nie ma żadnych - miał w czasach gdy jeszcze nie rozumiano tego jak zamykają sie zawory.

Napisano

> Czy jakiś producent samochodów stosuje rozrząd desmodromiczny ?

Na chwile obecna nie. Dawniej probowano. Z tego co pamietam byl jakis silnik V8 Desmo - ale nie pomne z czego byl a dokladniej z ktorego motocykla.

> Czy on jest droższy w produkcji albo ma jakieś inne wady w stosunku do klasycznego ?

Jest drozszy, bardziej skomplikowany, powoduje troche wieksze straty.

Napisano

> Tylko w motocyklach Ducati.

Na chwile obecna tak

> Zalet nie ma żadnych - miał w czasach gdy jeszcze nie rozumiano tego jak zamykają sie zawory.

Mowisz? Zapewne dlatego motocykle Ducati ciagle przegrywaja w MotoGP smirk.gif

Rozrzad desmodromiczny ma swoje zalety. Obstawiam, ze rozwiazania konkurencji w koncu go wypra o ile tylko konkurencja wystarczajaco je dopracuje. Desmo w wkonaniu Ducati jest dopracowane i niezawodne.

Napisano

> Desmo w wkonaniu Ducati jest dopracowane i

> niezawodne.

Taaaa, dopuki sie nie spie****** biglaugh.gif

Faktem jest jednak, ze jak na razie to przyjezdzaja na mete, no moze poza zeszlym wyscigiem moto GP gdzie o ile pamietam Duc Hayden'a sie pod koniec wyscigu rozkraczyl. Zobaczymny jak bedzie jutro w Indianapolis.

wink.gif

Napisano

> Taaaa, dopuki sie nie spie******

Mowisz? A widziales juz kiedys Ducato w ktorym posypal sie wlasnie rozrzad? Mowie o Silnika serwisowanym zgodnie z zaleceniami producenta.

Bo co jak co, ale akurat rozrzad sprawia najmniej problemow w tych motocyklach.

> Faktem jest jednak, ze jak na razie to przyjezdzaja na mete, no moze poza zeszlym wyscigiem moto GP

> gdzie o ile pamietam Duc Hayden'a sie pod koniec wyscigu rozkraczyl. Zobaczymny jak bedzie

> jutro w Indianapolis.

Faktem jest, ze konkurencja chce osiagnac taki sam efekt jak Ducati (rezygnacja ze sprezyn zaworowych). Tyle, ze o ile Ducati roizwiazalo ten problem juz dawno to konkurencja ciagle walczy z problemami.

Napisano
  • Autor

> Tylko w motocyklach Ducati.

> Zalet nie ma żadnych - miał w czasach gdy jeszcze nie rozumiano tego jak zamykają sie zawory.

A podstawowy aspekt że silnik taki można kręcić na wyższe obroty to nie zaleta ?

Napisano
  • Autor

> Na chwile obecna nie. Dawniej probowano. Z tego co pamietam byl jakis silnik V8 Desmo - ale nie

> pomne z czego byl a dokladniej z ktorego motocykla.

Znalazłem R8 produkcji mercedesa pojemności 2,5 z 1955 roku o mocy 290KM biglaugh.gif

> Jest drozszy, bardziej skomplikowany, powoduje troche wieksze straty.

A najmądrzejsza wikipedia twierdzi że właśnie eliminuje straty energii.

Napisano

> Znalazłem R8 produkcji mercedesa pojemności 2,5 z 1955 roku o mocy 290KM

Byl chyba tez jakis silnik Moto Guzzi. Google powinno cos wypluc.

> A najmądrzejsza wikipedia twierdzi że właśnie eliminuje straty energii.

tak naprawde najwieksza zaleta jest brak "plywania" zaworow niezaleznie od obrotow.

Napisano

> Mowisz ? A widziales juz kiedys Ducato w ktorym posypal sie wlasnie rozrzad ?

Osobiscie nie widzialem, i podejrzewam, ze nigdy nie zobacze, wiem jednak, ze takie cuda sie zdarzaly, i to wcele nie zadko.

Mowie o Silnika

> serwisowanym zgodnie z zaleceniami producenta.

Tez sie zdazalo, ale tego co slyszalem, to zdecydowanie zadziej, pozostaje rowniez pytenie o cerne service zgodnie z zaleceniami producenta. No coz, chce sie smigac egzotyka trzeba placic.

> Faktem jest, ze konkurencja chce osiagnac taki sam efekt jak Ducati (rezygnacja ze sprezyn

> zaworowych). Tyle, ze o ile Ducati roizwiazalo ten problem juz dawno to konkurencja ciagle

> walczy z problemami.

Nie pamietam ktory z producentow motocykli moto GP uzywa jeszcze sprezyn do zamykania i otwierania zaworow, z tego co sie orientuje to chyby od 2002 lub 2003 wiekszosc ma sterowanie pneumatyczne.

Co do konkurencji w moto GP to miglibysmy dluuuuugo dyskutowac czy Ducati przyjezdzalo by na mete jako pierwsze pod tylkiem Stoner'a gdyby nie przeszedlo do Hondy, czy tez konkurencja poprawila sporzet na tyle, ze 9 krotny mistrz ksztaltuje sie dopiero na 6 – 8 pozycji ?

Mam nadzieje, ze Ducatoi zdozy poprawic osiagi i wlasciwosci jezdne na tyle, aby moj pupil dobyl w prztyszlym roku 10 tytul mistrza swiata !

wink.gif

Napisano

> Osobiscie nie widzialem, i podejrzewam, ze nigdy nie zobacze, wiem jednak, ze takie cuda sie

> zdarzaly, i to wcele nie zadko.

A ja wlasnie odwrotne informacje - w sumie z bardzo pewnego zrodla wink.gif

> Mowie o Silnika

> Tez sie zdazalo, ale tego co slyszalem, to zdecydowanie zadziej, pozostaje rowniez pytenie o cerne

> service zgodnie z zaleceniami producenta. No coz, chce sie smigac egzotyka trzeba placic.

Z drugiej strony jak ktos woli oszczedzac na serwisie to pozniej sam sobie winny wink.gif

> Nie pamietam ktory z producentow motocykli moto GP uzywa jeszcze sprezyn do zamykania i otwierania

> zaworow, z tego co sie orientuje to chyby od 2002 lub 2003 wiekszosc ma sterowanie

> pneumatyczne.

Nie jestem pewien, ale z tego co pamietam to desmo jest opatentowane. W kazdym razie pneumatyka ma dokladnie to samo zadanie co desmo - eliminacja sprezyn a tym samym brak plywania zaworow.

> Co do konkurencji w moto GP to miglibysmy dluuuuugo dyskutowac czy Ducati przyjezdzalo by na mete

> jako pierwsze pod tylkiem Stoner'a gdyby nie przeszedlo do Hondy, czy tez konkurencja

> poprawila sporzet na tyle, ze 9 krotny mistrz ksztaltuje sie dopiero na 6 – 8

> pozycji ?

Obstawiam, ze konkuercja poprawila sprzet. Desmosedici jest juz dosc dlugo na rynku.

W kazdym razie speiral sie nie bede bo nie sledze motoGP ani nowinek ze srodowiska wink.gif

> Mam nadzieje, ze Ducatoi zdozy poprawic osiagi i wlasciwosci jezdne na tyle, aby moj pupil dobyl w

> prztyszlym roku 10 tytul mistrza swiata !

trzymam kciuki wink.gif

Napisano

> A ja wlasnie odwrotne informacje - w sumie z bardzo pewnego zrodla

Obydwoje wiemy jak to jest z tymi zrodlami, z jednego jest woda, z drogiego wimo, a z rzeciego spiritus.

> Z drugiej strony jak ktos woli oszczedzac na serwisie to pozniej sam sobie winny

Tu zgadzam sie z Toba calkowicie !

> Obstawiam, ze konkuercja poprawila sprzet. Desmosedici jest juz dosc dlugo na rynku.

I nalezy sie update to today biglaugh.gif

> W kazdym razie speiral sie nie bede bo nie sledze motoGP ani nowinek ze srodowiska

w sumie to ja tez nie.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.