Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wysokie obroty

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam Nissan Micra 1,0 97r.

Na zimnym silniku falują mi obroty a na ciepłym mam stale wysokie obroty .Co to może być przyczyna?

Napisano

Ssanie...

Napisano

A ja mam tak, ze jak zapale na zimnym silniku, to auto wskakuje odrazu na 2000rpm.

W ciagu okolo 10 sekund spada na 1500rpm.

A potem w ciagu nastepnych 50 sekund spada do 1000rpm, by po kolejnej minucie lub dwoch, spasc juz do docelowych obrotow w granicach 750 - 800 rpm.

Jak sie rozgrzeje - wszystko jest OK.

Jak sie go zdasi i zapali jak jest jeszcze cieply - wszystko OK.

A jak postoi, wystygnie i zapali sie, to on nowa to samo.

To czy auto stoi na luzie z wlaczonym silnikiem, czy sie jedzie, nic nie zmienia.

Tzn np jesli uruchomie i odrazu rusze, a po 30 sekundach dam na luz, to obroty nadal beda na okolo 1500rpm.

Pacjent - Mazda 6 2.0 beznynowy.

Co to moze byc?

Napisano

ssanie??

Jak juz chcesz sie pogrzebac to wyczysc zawor bocznikowy, map sensor i przepustnice, zrob tez samoadaptacje.

Powoli mozesz tez przygotowywac sie na falowanie obrotow przy dojezdzaniu do skrzyzowania. ok.gif

Napisano

> A ja mam tak, ze jak zapale na zimnym silniku, to auto wskakuje odrazu na 2000rpm.

> W ciagu okolo 10 sekund spada na 1500rpm.

> A potem w ciagu nastepnych 50 sekund spada do 1000rpm, by po kolejnej minucie lub dwoch, spasc juz

> do docelowych obrotow w granicach 750 - 800 rpm.

> Jak sie rozgrzeje - wszystko jest OK.

> Jak sie go zdasi i zapali jak jest jeszcze cieply - wszystko OK.

> A jak postoi, wystygnie i zapali sie, to on nowa to samo.

> To czy auto stoi na luzie z wlaczonym silnikiem, czy sie jedzie, nic nie zmienia.

> Tzn np jesli uruchomie i odrazu rusze, a po 30 sekundach dam na luz, to obroty nadal beda na okolo

> 1500rpm.

> Pacjent - Mazda 6 2.0 beznynowy.

> Co to moze byc?

japonce tak maja

powaznie toyota rav-4 1.8 ktora dosc dlugo uzytkowalem bardzo podobnie sie zachowywala.

mazda 323 1.6 (ostatnia buda) to samo

subaru tez, tyle ze zaczyna od 1500obr

powazsze ma zastosowanie TYLKO jak po odpaleniu auta nie dotkiemy gazu lub oczywiscie ie ruszymy

Napisano

> japonce tak maja

szczegolnie jak silnik jest z niemiec ok.gif

Napisano

> Witam

> Posiadam Nissan Micra 1,0 97r.

> Na zimnym silniku falują mi obroty a na ciepłym mam stale wysokie obroty .Co to może być przyczyna?

W Audi przez lata miałem lekko tętniące wolne obroty. Nikt włącznie z ASO nie umiał z tym nic zrobić. A pomogła prosta sprawa, którą zalecił mi znajomy wtryskowiec - zdemontowanie "gardzieli" z przepustnicami, wymoczenie w acetonie, przedmuchanie wszystkich kanalików i od tamtej pory obroty stoją jak drut. Po prostu nagromadził się tam nagar.

Napisano

> szczegolnie jak silnik jest z niemiec

Silnik Forda to i owszem, ale uklad sterowania silnikiem juz jest Mitsubishi.

A to od tego ukladu zaleza obroty.

Napisano

> Silnik Forda to i owszem, ale uklad sterowania silnikiem juz jest Mitsubishi.

> A to od tego ukladu zaleza obroty.

tylko ten uklad odpowiada za obroty?? yikes.gif

Napisano

wg niego wygląda, że tak,

imo wina leży po stronie silnika krokowego i tyle, sama adaptacja da niewiele jeśli porusza się samochodem regularnie, można pomyśleć o map sensorze i przepustnicy ale moim zdaniem nie wiele to zmieni, odbijanie obrotów przy dojeździe do świateł to wina najczęściej krokowca, z tymi obrotami to wina czujnika temperatury płynu chłodzącego, zresztą ssanie włącza sie gdy silnik jest zimny tak?

Napisano

> tylko ten uklad odpowiada za obroty??

Nie tylko. Jeszcze od kierowcy w zaleznosci ile mu depnie ;P

Napisano

> Nie tylko. Jeszcze od kierowcy w zaleznosci ile mu depnie ;P

Ale co? Bedziesz gnebil mitsubishi telefonami czy po prostu wyczyscisz bocznikowca (btw nie zniszcz uszczelki)

Napisano

> wg niego wygląda, że tak,

> imo wina leży po stronie silnika krokowego i tyle, sama adaptacja da niewiele jeśli porusza się

> samochodem regularnie, można pomyśleć o map sensorze i przepustnicy ale moim zdaniem nie wiele

> to zmieni, odbijanie obrotów przy dojeździe do świateł to wina najczęściej krokowca, z tymi

> obrotami to wina czujnika temperatury płynu chłodzącego, zresztą ssanie włącza sie gdy silnik

> jest zimny tak?

No to mi teraz namieszales.

Krokowiec, czy czujnik temperatury?

Wsumie z czujnikiem temperatury to by mialo sens, bo obroty sa utrzymywane na zbyt wysokim poziomie tylko wtedy, gdy silnik jest zimny. Gdy sie rozgrzeje, wszystko juz jest OK.

Moze wiec czujnik temperatury mu daje duzo nizsza temperature gdy jest zimny (np -10) mimo ze naprawde ma +15.

A moze rzeczywiscie cos z krokowcem, ale niby co?

Napisano

> A moze rzeczywiscie cos z krokowcem, ale niby co?

Jak go odkrecisz ten zawor to zobaczysz dlaczego przepuszcza lewe powietrze.

Plyn do czyszczenia hamulcy bedzie ok

Napisano

> Ale co? Bedziesz gnebil mitsubishi telefonami czy po prostu wyczyscisz bocznikowca (btw nie zniszcz

> uszczelki)

bocznikowca - krokowca ????

o to chodzi, bo dzisiaj jakos nie za zbyt rozgarniety jestem.

Napisano

> Jak go odkrecisz ten zawor to zobaczysz dlaczego przepuszcza lewe powietrze.

> Plyn do czyszczenia hamulcy bedzie ok

Plyn do czyszczenia hamulcy????????/

Napisano

> Plyn do czyszczenia hamulcy????????/

To nie jest zwykly krokowiec jak w wiekszosci aut. Zamontowany jest z przody silnika, gdzies pod kolektorem.

291646.jpg

Plyn do czyszcenia hamulcy - raczej benzyna ekstrakcyjnej nie kupisz w uk i bedziesz musial zadowolic sie sprayem do czyszczenia ham.

Poza tym ja bym sie tymi obrotami nie przejmowal dopoki nie zaczna falowac.

Napisano

> No to mi teraz namieszales.

> Krokowiec, czy czujnik temperatury?

> Wsumie z czujnikiem temperatury to by mialo sens, bo obroty sa utrzymywane na zbyt wysokim poziomie

> tylko wtedy, gdy silnik jest zimny. Gdy sie rozgrzeje, wszystko juz jest OK.

> Moze wiec czujnik temperatury mu daje duzo nizsza temperature gdy jest zimny (np -10) mimo ze

> naprawde ma +15.

> A moze rzeczywiscie cos z krokowcem, ale niby co?

mea culpa,

zawór bocznikowy (tak nazywa się silnik krokowy w tym silniku) możesz sobie wyczyścić bo na pewno nie zaszkodzi, ten skubaniec jest odpowiedzialny za np. wahnięcie obrotów przy dojeździe do świateł, albo np. brak ssania na zimnym silniku bądź też za wysokie obroty na biegu jałowym, ja używam do tego heavy coś tam degreaser z halfordsa w piance - daje rade ok.gif

jeśli po krótkiej jeździe i krótkim postoju auto przez kilka sekund nie daje się odpalić to winny jest czujnik temepratuy płynu chłodzącego...

Pozdrawiam

Napisano

ja bym przeczyścił przepustnice , zbiera się tam czasem syf i nie domyka się idealnie , u mnie po czyszczeniu było zdecydowanie lepiej i ew jak możesz podmień przepływomierz 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jeśli po krótkiej jeździe i krótkim postoju auto przez kilka sekund nie daje się odpalić to winny

> jest czujnik temepratuy płynu chłodzącego...

> Pozdrawiam

A jak wytlumaczysz fakt, ze wcisniecie pedalu gazu zaraz po zgaszeniu likwiduje ten efekt ?

Napisano

> A jak wytlumaczysz fakt, ze wcisniecie pedalu gazu zaraz po zgaszeniu likwiduje ten efekt ?

Mialem tak kiedys w mondeo 1.8.

I wlasnie ten gaz po zgaszeniu pomagal.

Napisano

> mea culpa,

> zawór bocznikowy (tak nazywa się silnik krokowy w tym silniku) możesz sobie wyczyścić bo na pewno

> nie zaszkodzi, ten skubaniec jest odpowiedzialny za np. wahnięcie obrotów przy dojeździe do

> świateł, albo np. brak ssania na zimnym silniku bądź też za wysokie obroty na biegu jałowym,

> ja używam do tego heavy coś tam degreaser z halfordsa w piance - daje rade

> jeśli po krótkiej jeździe i krótkim postoju auto przez kilka sekund nie daje się odpalić to winny

> jest czujnik temepratuy płynu chłodzącego...

> Pozdrawiam

Dzieki.

Z miesiac temu patrzylem na przepustnice i wyglada OK.

Wyczyszcze wiec tego krokowca i zobacze - chociaz u mnie zadnego wahniecia obrotow przez skrzyzownaiem nie ma. Tylko i wylacznie zbyt wysokie obroty po odpaleniu na zimnym.

PS. Czy po wyjeciu krokowca, nie trzeba wymienic uszczelki? Jesli tak to da rade taka dokupic?

Napisano

niestety w tym silniku nie ma przepływomierza, a co do przepustnicy - moja po przebiegu 100 kkm była czyściutka jak łezka, nie było czego czyścic ok.gif

Napisano

> A jak wytlumaczysz fakt, ze wcisniecie pedalu gazu zaraz po zgaszeniu likwiduje ten efekt ?

nie wytłumaczę, nie wiem, czytałem, że pomaga wymiana czujnika temperatury... co daje wciśnięcie pdału gazu po zgaszeniu?

Otwieramy przepustnicę i co ? I wyrównoważa się ciśnienie w kolektorze ssącym i ew. jednym może dwóch cylindrach czy tak?

Napisano

>

> PS. Czy po wyjeciu krokowca, nie trzeba wymienic uszczelki? Jesli tak to da rade taka dokupic?

ja nie wymieniałem, są ładne, mięciutkie i dają sie dobrze umyć więc nie ma potrzeby ich wymiany ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.