Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Coś buczy po przejechaniu przez głęboką kałużę.

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio miałem wątpliwą przyjemność przejechania przez głęboką kałużę. Woda sięgała pewnie do połowy koła i tak przez jakieś 50 metrów toczyłem się na jedyneczce.

Później, po ok. 50 km jazdy po mieście słyszałem lekkie popiskiwanie przy uchylonej szybie. Jak wyjechałem za miasto (prędkości przepisowe smile.gif ) zacząłem słyszeć buczenie. Obstawiam że stało się coś z łożyskami kół, bo ton hałasu nie zależy od obrotów silnika, wciśniętego sprzęgła czy wybranego biegu.

I chciałbym się poradzić, jak zlokalizować które łożysko padło, może wszystkie cztery, a może w skrzyni (oby nie). Po praktycznie swobodnym wyhamowaniu, obie felgi z przodu były dość gorące, raczej nie utrzymałbym dłużej na nich palców. No ale nie wiem czy taka metoda pozwoli na stwierdzenie że oba łożyska padają. Czy w ogóle możliwe jest żeby po przejechaniu przez wodę one padły w ciągu kilkudziesięciu kilometrów? Wcześniej nie słyszałem tych odgłosów.

Klawo

Napisano

metoda pogladowa sprawdzenia łozyska:

unosisz auto, energicznym ruchem kręcisz kołem i liczysz obroty - sprawne lożysko powino pozwolic na swobodne wykonanie ok 9,10 obrotów koła

druga sprawa, jestes pewien, że to w kołach buczy, może to alternator ideia.gif

Napisano
  • Autor

Podniosłem rano auto z przodu i jedyne co słyszałem to ciche obcieranie IMHO klocków o tarczę, ale zrobię to jeszcze raz i zakręcę energiczniej. Zobaczę czy wyjdzie tyle obrotów kołem.

Co do podejrzenia o pad alternatora, to buczenie zdecydowanie nie zależy od obrotów silnika.

Poza miastem przejechałem ok. 15 km, zatrzymałem się na kontrolę palcową temp. felg i później ok. 10 km. Po ruszeniu było cicho, a po paru kilometrach buczenie znów powoli narastało.

Tak sobie teraz pomyślałem jak by ją klepnąć z otwartej i troskliwie powiedzieć: No! Malutka, przestań marudzić bo nie dostaniesz wachy. smile.gif

Napisano

mnie tak buczał tłumik, jak wjechałem w wodę to w okolicy katalizatora mi się gdzieś rozszczelniał a później się układał, więc może coś z układem wydechowym?

Napisano
  • Autor

No dobra, chyba się wyjaśniło: piasta z przodu.

Podniosłem auto, wrzuciłem czwórkę i usłyszałem.

irked.gif

Klawo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.