Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zwykłe sprzęgł zamiast dwumasowego

Featured Replies

Napisano

witam smile.gif kolegow z kącika obok bo też na "F" smile.gif

tata ma focusa 18 TDCi 100KM 2004 rok

i bedzie musiał wymienić sprzęgło w najbliższym czasie bo już słychać jak na tzw półsprzęgle dwumasa "wali" (charczy zwal jak zwał) i słyszał gdzieś kiedyś od kogoś ze można zamiast dwumasowego sprzęgła założyć normalne. procz kompletnego sprzęgła (docisk, tarcza i łożysko) co jeszcze bedzie potrzebne. czy sie to opłaca

zaznacze ze tata jeździ na taksówce wiec przebiegu troche bije. jezeli taki temat lub podobny juz byl to prosilbym o nie usuwanie lecz zlinkowanie bo szukajka mnie nie lubi frown.gif

Napisano

nie opłaca się, bo auto nie jest zaprojektowane do tego żeby mieć jednomase. Coś takiego nie wytłumi drgań generowanych przez silnik i wszystko przeniesie się na resztę auta - bedzie buda drżała, no i zaraz pewnie szlag trafi na przykład poduszki silnika i skrzyni.

Wymieniać jak należy, a nie kombinować - w końcu te dwumasy nie padają co wymianę oleju tylko co 150-200kkm...

Napisano

> nie opłaca się, bo auto nie jest zaprojektowane do tego żeby mieć jednomase. Coś takiego nie

> wytłumi drgań generowanych przez silnik i wszystko przeniesie się na resztę auta - bedzie buda

> drżała,

Do tego miejsca - racja.

> no i zaraz pewnie szlag trafi na przykład poduszki silnika i skrzyni.

Bez przesady. Nic się nie stanie, ale dyskomfort wyczuwalny.

> Wymieniać jak należy, a nie kombinować - w końcu te dwumasy nie padają co wymianę oleju tylko co

> 150-200kkm...

Popieram. IMO, jeżdżąc dużo po mieście, bez koła dwumasowego, jeszcze bardziej będzie to męczące, bo co chwilę jest gaz w dół, to w górę. Z dwumasą przechodzi to bardzo łagodnie, bez żadnego szarpania.

Moje koło daje oznaki zużycia po 210 kkm (tragedii nie ma), ale zaczyna leciutko pukac przy zdejmowaniu nogi z gazu, no i przy wyłączaniu silnika. Właśnie jestem po zakupie kompletu Sachs. Za dwumasę, kompletne sprzęgło + wysprzęglik, zapłaciłem coś ok. 1.700 zeta.

Napisano

> Bez przesady. Nic się nie stanie, ale dyskomfort wyczuwalny.

Czy tak nic sie nie stanie to nie wiem, teraz skrzynie biegow to prawie z plasteliny robia. A ludzie styl jazdy rozny maja.

Napisano

podobnie jak przedmówcy ja założyłbym to co było, czyli dwumasę,

mogę powiedzieć tylko, że w jednej firmie, w której pracowałem mobilni serwisanci ciężkiego sprzętu budowlanego poruszali się transitami, jak popadały w nich dwumasy to szeryf kazał pomynieniać na zwykłe sprzęgła czego i dokonaliśmy, auta jeździły dalej, kierowcy tylko coś tam mówili, że sprzęgła pracują z większym oporem i odczuwają więcej szarpnięć przekazywanych od zespołu napędowego na nadwozie...

Pozdrawiam

Napisano

> witam kolegow z kącika obok bo też na "F"

> tata ma focusa 18 TDCi 100KM 2004 rok

> i bedzie musiał wymienić sprzęgło w najbliższym czasie bo już słychać jak na tzw półsprzęgle

> dwumasa "wali" (charczy zwal jak zwał) i słyszał gdzieś kiedyś od kogoś ze można zamiast

> dwumasowego sprzęgła założyć normalne. procz kompletnego sprzęgła (docisk, tarcza i łożysko)

> co jeszcze bedzie potrzebne. czy sie to opłaca

> zaznacze ze tata jeździ na taksówce wiec przebiegu troche bije. jezeli taki temat lub podobny juz

> byl to prosilbym o nie usuwanie lecz zlinkowanie bo szukajka mnie nie lubi

Nie wiem czy do Fordów występują zestawy konwersji z dwumasu na zwykłe koło zamachowe. W VAG-ach ten numer bez problemu da się zrobić i nic złego z autem się nie dzieje.

Napisano

> Nie wiem czy do Fordów występują zestawy konwersji z dwumasu na zwykłe koło zamachowe. W VAG-ach

> ten numer bez problemu da się zrobić i nic złego z autem się nie dzieje.

Są takie, oczywiście. Produkowane przez VALEO. Ot, choćby tutaj KLIK >>

Czy dla niespełna czterystu zł. warto tracić komfort jazdy? IMO - nie.

Napisano

> Są takie, oczywiście. Produkowane przez VALEO. Ot, choćby tutaj KLIK

> Czy dla niespełna czterystu zł. warto tracić komfort jazdy? IMO - nie.

A do FF2 niestety nie ma. Ja bym zmienił z innego względu. Spokojnie wtedy zrobiłbym program i podniósł moc zlosnik.gif O sprzęgłach z dwumasem w 1.8 TDCi naczytałem i nasłuchałem się, że są "maślane" i program im szkodzi.

Napisano

> O sprzęgłach z dwumasem w 1.8 TDCi naczytałem i nasłuchałem się, że są

> "maślane" i program im szkodzi.

Racja. W sam raz dla takich "tatusiów" jak ja grinser006.gif

Napisano
  • Autor

dziekuje bardzo za odpowiedzi smile.gif kupujemy dwumasowe smile.gif

pozdrawiam Andre z CM smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.