Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana silnika w moim Focusie :(

Featured Replies

Napisano

Witam

W związku z uszkodzeniem wału, panewek i korbowodów zmuszony jestem wymienić silnik w swoim Focusie frown.gif

Czy musi to być silnik z tego samego rocznika co moje auto (2005) czy rok produkcji nie ma znaczenia? Czy w Focusach Mk II był stosowany tylko jeden wariant silnika 1.6 TDCI 109KM? Czy kupować silnik bez osprzętu czy kompletny? Ten pierwszy jest oczywiście tańszy pytanie czy wszystko będzie banglać jak trzeba? rotfl.gif

Zakup planuję wyłącznie pod warunkiem dania przez sprzedawcę min 30 dni gwarancji rozruchowej i pisemnego potwierdzenia przebiegu.

Na co ewentualnie jeszcze zwrócić uwagę?

Napisano

> znaczenia? Czy w Focusach Mk II był stosowany tylko jeden wariant silnika 1.6 TDCI 109KM?

byl jeszcze 90KM

tylko, ze pewnie wiekszosc roznic sprowadza sie do osprzetu (turbosprezarka, wtryski, intercooloer, itp), a silniki same w sobie sa pewnie takie same (ale glowy, a nawet palca, za to nie dam zlosnik.gif )

Napisano

> byl jeszcze 90KM

> tylko, ze pewnie wiekszosc roznic sprowadza sie do osprzetu (turbosprezarka, wtryski, intercooloer,

> itp), a silniki same w sobie sa pewnie takie same (ale glowy, a nawet palca, za to nie dam )

podejrzewam ,że czasem wystarczy zmienić centralkę silnika i moc będzie inna

Napisano

> podejrzewam ,że czasem wystarczy zmienić centralkę silnika i moc będzie inna

a ja podejrzewam, ze nie wiesz co mowisz

w przypadku 1.6 (90 vs 109KM) turbosprezarka jest zupelnie inna (nie wiem jak reszta osprzetu)

Napisano

> Witam

> W związku z uszkodzeniem wału, panewek i korbowodów zmuszony jestem wymienić silnik w swoim Focusie

> Czy musi to być silnik z tego samego rocznika co moje auto (2005) czy rok produkcji nie ma

> znaczenia? Czy w Focusach Mk II był stosowany tylko jeden wariant silnika 1.6 TDCI 109KM? Czy

> kupować silnik bez osprzętu czy kompletny? Ten pierwszy jest oczywiście tańszy pytanie czy

> wszystko będzie banglać jak trzeba?

> Zakup planuję wyłącznie pod warunkiem dania przez sprzedawcę min 30 dni gwarancji rozruchowej i

> pisemnego potwierdzenia przebiegu.

> Na co ewentualnie jeszcze zwrócić uwagę?

Nie będzie to hulać. z 90KM 109 nie dało się zrobić - turbosprężąrka, tak jak ktoś pisał zupełnie inna.

Napisano
  • Autor

> Nie będzie to hulać. z 90KM 109 nie dało się zrobić - turbosprężąrka, tak jak ktoś pisał zupełnie

> inna.

O tym wiem ale mogę ją przełożyć z zepsutego silnika. Pytanie czy to będzie działać niewiem.gif

Napisano

> Witam

> W związku z uszkodzeniem wału, panewek i korbowodów zmuszony jestem wymienić silnik w swoim Focusie

> Czy musi to być silnik z tego samego rocznika co moje auto (2005) czy rok produkcji nie ma

> znaczenia?

Nie musi byc z tego samego (nie ma znaczenia), ALE miloby bylo zeby byl lub np. +/- rok roznicy, bo jak w przyszlosci bedziesz kupowal czesci i podawal rok produkcji to podasz rok auta czy silnika? Oczywiscie zalezy jakie czesci, ale miej to wtedy na uwadze smile.gif

> Czy w Focusach Mk II był stosowany tylko jeden wariant silnika 1.6 TDCI 109KM? Czy

> kupować silnik bez osprzętu czy kompletny?

Ja zmienialem silnik w poprzednim aucie i powiem jedno, jesli masz pewnosc, ze silnik i osprzet przyjechaly jako komplet to bralbym komplet.

> Ten pierwszy jest oczywiście tańszy pytanie czy

> wszystko będzie banglać jak trzeba?

> Zakup planuję wyłącznie pod warunkiem dania przez sprzedawcę min 30 dni gwarancji rozruchowej i

> pisemnego potwierdzenia przebiegu.

> Na co ewentualnie jeszcze zwrócić uwagę?

Na co zwrocic uwage: np. co ze starym silnikiem, czy sam go musisz zabrac na zlom, a jesli tak to czy chcesz ubabrac sobie auto no i czy ktos bedzie tak mily pomoc Ci to zaladowac i wyladowac smile.gif

Mimo wszystko, powodzenia!

Napisano

> Nie musi byc z tego samego (nie ma znaczenia), ALE miloby bylo zeby byl lub np. +/- rok roznicy, bo

> jak w przyszlosci bedziesz kupowal czesci i podawal rok produkcji to podasz rok auta czy

> silnika?

Akurat z Fordem jest tak że cokolwiek chcesz kupić to wołają nr VIN więc ja bym na wszelki wypadek spisał sobie nr VIN dawcy silnika.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odgrzebuję temat - pacjent ciągle niestety ciągle czeka na przeszczep. angryfire.gif

Fabrycznie w aucie był/jest zamontowany silnik o kodzie G8DA i nie ma filtra DPF. Czy można bez problemu zamontować wersję o kodzie G8DB? Z tego co widzę to na papierze jedyna różnica między nimi to norma spalin jaką spełniają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.