Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka hamulca ręcznego (!)

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów.

Wczoraj w moim Asteriksie zaczęła zapalać się czerwona kontrolka od hamulca ręcznego. Wszystko dzieje się na zakrętach, przy hamowaniu a także podczas jazdy po dziurach. Po chwili kontrolka gaśnie. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to za niski poziom płynu hamulcowego, którego nie wymieniałem od 3 lat. Myślałem, że czujka poziomu płynu w zbiorniczku jest podpięta pod kontrolkę i podczas np. skrętu odkrywając się podaje sygnał. Sprawdziłem poziom płynu i wydaje się być ok jest kilka mm powyżej minimum zaznaczonego za zbiorniczku. Co jeszcze mogę sprawdzić? Czy może sam czujnik od ręcznego ma zwarkę albo wariuje? Proszę o krótką instrukcję jak do niego dotrzeć. Jeśli ktoś miał podobną przygodę a jej przyczyny były jeszcze inne to proszę o podpowiedzi. Dziękuje z góry.

Napisano

Masz osobne kontrolki od ręcznego i od poziomu płynu? Tzn taką: (P) i taką: (!) czy wspólną?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Masz osobne kontrolki od ręcznego i od poziomu płynu? Tzn taką: (P) i taką: (!) czy wspólną?

> Pozdroofka

Kontrolka jest wspólna

Napisano

Jeżeli przyczyną byłby wyłącznik pod dźwignią ręcznego i skoro wystarczy przechył auta czy wstrząs, to pewnie wystarczy lekko ruszyć dźwignią aby zapalić kontrolkę. Sprawdzałeś?

Na 99% to niski poziom płynu.

Aby dostać się do wyłącznika trzeba zdjąć tunel środkowy: dwa wkręty z przodu (obok prawej nogi kierowcy i lewej pasażera), dwa wkręty z tyłu (pod popielniczką) i jeden wkręt pod tą "szufladką" między wajchą od biegów a wajchą od ręcznego.

Pozdroofka

Napisano

wg powyższego to dolałbym płyn i pewnie bedzie po problemie bo skoro jest blisko minimum a kontrolka świeci sie w momentach gdy płyn zmienia swoje położenie to naturalnym jest, że wowczas pływak może spadać do minimum i kontrolka zostaje włączona ideia.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.