Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padła Lambda? Jak zdiagnozować bez komputera?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj samochód zaczął mi się bardzo dziwnie zachowywać. Przy przyspieszaniu zaczyna się dusić .. ale dzieje się tak w zakresie obrotów 1000-2500 podczas przyspiesznia. Samochód traci moc, zapala się kontrolka silnika i ENGINE FAULT. Mam LPG (wtrysk), ale dzieje się tak samo na benzynie - chociaż na gazie chyba bardziej odczuwalnie.

Nie mam jak podłączyć komputera i sprawdzić błędów, ale rozmawiając z mechanikiem stwierdził że bardzo możliwe jest uszkodzenie lambdy. Mieliście może podobne objawy? Da rade jakoś to zweryfikować bez komputera? Samochód jest mi dosyć potrzebny, a mechanik prawdopodobnie dopiero w poniedziałek się tym zajmie. Co się stanie jak odepnę w ogóle lambdę?

Napisano

> Wczoraj samochód zaczął mi się bardzo dziwnie zachowywać. Przy przyspieszaniu zaczyna się dusić ..

> ale dzieje się tak w zakresie obrotów 1000-2500 podczas przyspiesznia. Samochód traci moc,

> zapala się kontrolka silnika i ENGINE FAULT. Mam LPG (wtrysk), ale dzieje się tak samo na

> benzynie - chociaż na gazie chyba bardziej odczuwalnie.

> Nie mam jak podłączyć komputera i sprawdzić błędów, ale rozmawiając z mechanikiem stwierdził że

> bardzo możliwe jest uszkodzenie lambdy. Mieliście może podobne objawy? Da rade jakoś to

> zweryfikować bez komputera? Samochód jest mi dosyć potrzebny, a mechanik prawdopodobnie

> dopiero w poniedziałek się tym zajmie. Co się stanie jak odepnę w ogóle lambdę?

bez kompa to można jedynie wróżyć z fusów

Napisano
  • Autor

> bez kompa to można jedynie wróżyć z fusów

generalnie wiem, dlatego pytam czy możne są jakieś inne sposoby - podobno odpięcia lambdy w niektórych samochodach wprowadza silnik w tryb "awaryjny" i można nim normalnie jeździć (oczywiście jest błąd i samochód przestaje być eko) - to jednak jakiś sposób diagnozy

Napisano

Odepnik aku na kilka minut i bląd zniknie. Nastepnie obserwuj przy jakich okolicznościach znów sie zapali Engine Failure.

Napisano

Jak sonda padła to z 10l spalanie skoczyło na 20l lpg/100km.

Pzd

Napisano
  • Autor

Ok, sprawa rozwiązana u mechanika - błędem był brak zapłonu na 1 i 2 cylindrze. Wymiana świec + kasowanie błędów u mechanika i stilo jak nowe.

Swoją drogą jakieś felerne świece mi się trafiły, bo padły po 40kkm. Ani nie były usmolone, ani upalone, ładne czyste świece, a poszły do piekła.

Chyba czas kupić jakiś interfejs, żeby móc samemu zobaczyć o co chodzi na takie okoliczności i usunąć błędy

Napisano

> Swoją drogą jakieś felerne świece mi się trafiły, bo padły po 40kkm. Ani nie były usmolone, ani

> upalone, ładne czyste świece, a poszły do piekła.

Świece pracujące na gazie mają być czyściutkie i ładniutkie.

Przebieg 40 kkm całkiem przyzwoity.

Napisano
  • Autor

> Świece pracujące na gazie mają być czyściutkie i ładniutkie.

> Przebieg 40 kkm całkiem przyzwoity.

przyzwoity? do tej pory wymieniałem z przyzwoitości po 60-80kkm ...

Napisano

ja wymieniam co 30tys---uszkodzenie swiecy moze pociagnac za soba cewke

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.