Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - rozrząd

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam Astrę 97r z silnikiem x16szr. Na dniach muszę wymienić rozrząd. Mam więc parę pytań:

1) Czy w przypadku gdy nie wymieniam pompy wodnej to i tak muszę ją poluzować aby napiąć pasek

2) Czy do zdjęcia koła zębatego na wale korbowym potrzebny jest ściągacz

3) Czy do zdemontowania uszczelnienia z wału wystarczy taki ściągacz jak YATO 0642. Czy zda on egzamin. I czy wogóle jest sens wymiany uszczelnienia jak nie ma żadnych wycieków.

dzieki i pozdrawiam.

Napisano

> 1) Czy w przypadku gdy nie wymieniam pompy wodnej to i tak muszę ją poluzować aby napiąć pasek

Tak, poprawne napiecie nowego paska rozrzadu wymaga pokrecenia pompa cieczy, oczywiscie trzeba ja wyjac, dokladnie oczyscic gniazdo i pompe, zalozyc ponownie stosujac dodatkowo srodki uszczelniajace, np Dirko...

Jesli wirnik pompy cieczy obraca sie bardzo lekko, wkrotce pompa dokona zywota ...

> 2) Czy do zdjęcia koła zębatego na wale korbowym potrzebny jest ściągacz

Jesli koło nie schodzi bez uzycia siły, nalezy stosowac sodki specjalne, dokladnie opisywalem w jednym z watkow, jak nalezy to wykonac w prosty sposob, musisz poszukac...

> 3) Czy do zdemontowania uszczelnienia z wału

Nie jest potrzebny zaden sciagacz (choc do wymiany uszczelniaczy sa stosowane specjalne przyrzady w postaci-jak to okreslil Orochimaru pogrzebacze, bo i tak wygladaja -wystarczy dobry srubokret i umiejetne poslugiwanie sie nim (spojrz na moj manual z wymiany rozrzadu w X14XEL), aby nie pokaleczyc powierzchni czopa walu korbowego...

> I czy wogóle jest sens wymiany uszczelnienia jak nie ma żadnych wycieków

Jesli nie cieknie, zostaw. W przypadku pozniejszych wyciekow, gdy wymiane rozrzadu przeprowadzasz sam, zawsze mozesz pozniej wymienic...

Pozdrawiam

Napisano

To ja dorzucę 3 grosze, obligatoryjnie wymień termostat i pompę wody. Termostat jest pod rozrządem, więc jak padnie....

a co do pompy to nie kosztuje kto wie ile, a już 2 razy mi się zdarzyło "panie, pompa wytrzymuje 2 rozrządy" no i po wymianie samego paska i napinacza 15tys i wymiana od nowa, tym razem z pompą

Napisano

jestem jak najbardziej za wymianą pompy i termostatu przy jednej robocie masz wymieniony komplet bez obawy że coś padnie między wymianami rozrządu a co do wymiany uszczelniaczy też wymień na nowe wink.gif

Napisano

Zgadzam sie z Wami, jezeli kolega johnopel bedzie chcial wzbogacic mechanika o kilka PLN, jesli zrobi to sam, moze niektore sprawy pominac, jesli nie wymagaja interwencji...najwyzej pozniej spedzi kilka milych godzin w garazu na pracy przy samochodzie.

Przy ostatniej operacji przy glowicy silnika mojego wozu chcialem rowniez wymienic kompletny rozrzad, ale ze uzbieralo sie "nieco" i przekroczylbym budzet, wymienilem tylko pasek, bedacy w stanie agonalnym (choc stan rolki napinajacej i pompy cieczy rowniez wskazuja na wymiane...), zostawiam na pozniej, i tak malo jezdze...A termostaty wymienilem juz 3 na jednym rozrzadzie, to niestety jest loteria...Nie pochwalam takiego stanu rzeczy, ale w kazdej chwili wolnej gotowki moge rzeczone czesci wymienic....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie odnośnie odkręcania koła wałka rozrządu. Wiem, że jest na to parę patentów, ale który jest najbezpieczniejszy. I co robić, jak po zdjęciu paska niechcący obróci się kołem wałka rozrządu.

Napisano

> ale który jest najbezpieczniejszy.

Najlepiej jest zdjac pokywe wałka rozrzadu, wałek przytrzymac kluczem 24 (jest odpowiednie wyciecie na wałku) i wtedy odkrecic śrubę przytrzymującą koło pasowe wałka.

> I co robić, jak po zdjęciu paska niechcący obróci się kołem wałka rozrządu.

Po prostu obracasz wałek w prawidłowe położenie ( koło wałka rozrzadu musi być założone na wałek), odpowiedni znacznik jest na wewnętrznej obudowie rozrządu. Gdy podczas obracania wałekiem rozrzadu napotkasz zdecydowany, sztywny opór, nie ciągnij na siłę, tylko przekręć nieco wał korbowy i wtedy ustaw wałek rozrządu we właściwe położenie. Następnie ustaw prawidłowo wał korbowy.

Można również odkręcić koło pasowe wałka rozrządu bez zdejmowania pokrywy: używając klucza pneumatycznego lub stosując bardzo prosty przyrząd specjalny (patrz moj manual z wymiany rozrządu w 1.4 16 V).

Ważne: przed demontażem rozrządu rozłącz akumulator ! (aby uniknąć przypadkowego uruchomienia rozrusznika, gdy rozrząd jest zdemontowany).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.