Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auris 1.6 NoPb - jaki olej ?

Featured Replies

Napisano

Koledzy

Mam pytanie do użytkowników (być może są też na forum pracownicy ASO) jaki powinien być zastosowany olej do Aurisa 1.6 Valvematic 132 KM (2010r) na pierwszej wymianie (po 15.000 km lub 1 roku użytkowania) ?

Tzn. chodzi mi o producenta , klasę lepkościową i resztę parametrów (czyli wynikające stąd kody).

Dziasiaj w ASO powiedzieli mi, że zalewają oleje :

- Toyotowski 0W/20 (ok. 68 PLN/l)

- Castrol 0W/30 C2 (ok. 99 PLN/l)

Jak zadzwoniłem później do paru ASO to powiedzieli, że leją Castrola SLX 5W/30 a nie jakiegoś tam 0W/30 C2)

Te ceny są moim zdaniem lekko za wysokie smile.gif dlatego za zgodą ASO postanowiłem przyjechać ze swoim olejem (mam taką możliwość, że mogę kupić trochę taniej).

Tylko pytanie : co powinienem kupić ?

Ten Castrol , to jaka seria ? (Edge ?)

Internet nic nie mówi na temat Castrola 0W/30 C2.

Jeżeli wiecie co to za Castrol powinien być, to będę wdzięczny za podpowiedzi.

Napisano

Fabryka leje zdaje się 0W-20, więc jak cenowo odpowiada, to lać.

Ale też można bez problemów alternatywę (jest ich mnóstwo) 5W-30 i parę innych (patrz: instrukcja).

Napisano

> Tylko pytanie : co powinienem kupić ?

Może być i z bidronki - i tak zalewając samochód swoim olejem W PRAKTYCE nie będziesz miał już gwarancji, więc co za różnica?

Napisano
  • Autor

> Może być i z bidronki - i tak zalewając samochód swoim olejem W PRAKTYCE nie będziesz miał już

> gwarancji, więc co za różnica?

Pewny jesteś ?

Co to znaczy "W PRAKTYCE" ?

Na co twoim zdaniem nie będę miał gwarancji ?

Jeżeli mój olej (dajmy na to Castrol Edge 5w-30) ma takie same parametry lepkościowe/jakościowe i spełnia te same normy jak Castrol SLX 5W-30 (taki alternatywnie leje ASO) to dlaczego miałbym utracić gwarancję ?

Tym bardziej, że w instrukcji jest napisane, że zamiennie można lać inne oleje (podane są parametry lepkościowe)

(SLX z aso jest longlife , a zwykły EDGE tylko na 1 rok lub do 15 tkm , ale po co mi przepłacać za longlife jak i tak za rok lub 15 tkm będę musiał w ramach przeglądu gwarancyjnego znowu jechać na przegląd i wymianę oleju).

Napisano

> Może być i z bidronki - i tak zalewając samochód swoim olejem W PRAKTYCE nie będziesz miał już

bzdura .... ZAWSZE przywozilem na przeglady swoj olej w bance, oczywiscie oryginalnie zamknietej, robilem kilka rzeczy na gwarancji w ASO i NIGDY TMPL nie zakwestionowala prawa do skorzystania z gwarancji .... warunek byly dwa: olej spelnial normy lepkosciowe oraz opakowanie bylo fabrycznie zamkniete. ok.gif

Napisano

No... zlosnik.gif A świstak siedzi i zawija je w te sreberka.... grinser006.gif

Kolego - to że ktoś Ci tak powiedział i w to wierzysz, to nie znaczy od razu, że tak jest i że jest to prawda smile.gif

Napisano

To nie prawda.

A co do oleju, to daj sobie spokój z wszelkimi 0WXX (zwłaszcza Castrol SLX 0W30)

Ostatnio pojawił się 5W30 w.w. firmy, koloru zielonego niewiem.gif ja bym tego nie wlał do silnika.

Kup 5W40 jakiejś renomowanej firmy, daj to w serwisowi żeby ci wlali i jeździj.

A tak na marginesie to chyba weszła ustawa że nie musisz robić przeglądów w ASO i nie tracisz gwarancji (ale to trzeba doczytać).

Napisano

> bzdura ....

Potwierdzam. Od 2002 już 3 Toyota zalewana własnym olejem (fakt - sprawdzają parametry i oryginalność opakowania). Żadnych problemów z gwarancją, a na dodatek w dwóch pierwszych (Corolla 1.4VVTi, Avensis 1.8VVTi) wymiana shorta po gwarancji za free.

Napisano

> A co to ten short dokładnie?

Kompletny blok cylindrów bez osprzętu.

Napisano

> Kompletny blok cylindrów bez osprzętu.

yikes.gif

A co to się porobiło: jaka przyczyna i jakie objawy?

Pytam, bo moje CVT jest właśnie 1,8 icon_eek.gif

Napisano

> A co to się porobiło: jaka przyczyna i jakie objawy?

> Pytam, bo moje CVT jest właśnie 1,8

mowa o troszeczke starszym 1,8 VVTi a nie Valvematic

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A co to się porobiło: jaka przyczyna i jakie objawy?

> Pytam, bo moje CVT jest właśnie 1,8

Sprawa dotyczy(ł) ZZ-ów (1.4, 1.6, 1.8).

Objawy: silnik zużywa ilości oleju porównywalne ze zużyciem benzyny zlosnik.gif

Jak lany był Castrol SLX (standardowo lany przez ASO) to wada uwidaczniala się błyskawicznie (nawet przy 30-40 tys. przebiegu). Mobil 1 nieco wydłużał przebieg, ale raczej nie eliminował wystąpienia wady. Wadę miała wyeliminować wymiana pierścieni, ale w praktyce to tylko przedłużało agonię. Problem całkowicie eliminowała wymiana shorta.

Ja załapałem się na Corollę 1.4 i Avensisa 1.8 (ostatnia partia z wadliwymi silnikami).

Co ciekawe Toyota nigdy nie ogłosiła oficjanie kampanii naprawczej, ale nie robiła też wiekszych problemow gdy klient zgłaszał się z problemem nawet po gwarancji (warunek: wszystkie przeglady w ASO).

Po 2004 roku problem nie występuje.

Napisano
  • Autor

> (Corolla 1.4VVTi, Avensis 1.8VVTi) wymiana shorta po gwarancji za free.

Tak z ciekawości :

To w którym z tych dwóch był wymieniany "short" ?

I dlaczego ?

I przy jakim przebiegu ?

I jak rozumiem wymieniony w ASO ?

I czy w związku z tym miałeś z nimi "przepychanki" czy sami wymienili w ramach dobrej woli ?

I czy był salonowy czy kupiony od dziadka z RFN-u ?

Napisano

tomery - albo ja źle widzę, albo Ty nie czytasz: chyba odpowiedział przecież confused.gifoink.gif

Napisano

> Tak z ciekawości :

> To w którym z tych dwóch był wymieniany "short" ?

przecież napisane wyraźnie ze w obu idea.gif na pozostałe pytania też już jest odpowiedź w tym wątku

Napisano
  • Autor

> tomery - albo ja źle widzę, albo Ty nie czytasz: chyba odpowiedział przecież

Spoko Koledzy , wszystko jest pod kontrolą smile.gif.

Jak wczoraj zadawałem moje pytania , to jeszcze nie widziałem "opowieści" o awariach.

Napisano

> Spoko Koledzy , wszystko jest pod kontrolą .

> Jak wczoraj zadawałem moje pytania , to jeszcze nie widziałem "opowieści" o awariach.

ale one wtedy już były grinser006.gif

Napisano

> To nie prawda.

Bo?

Producent ma pełną rację, że wypnie się na samochód zalany wynalazkiem klienta - to klient będzie musiał udowodnić, że olej który dostarczył, to faktycznie był olej zgodny z wymogami producenta, a nie "Kujawski z pierwszego tłoczenia" zalany do jakiejś bańki.

Napisano

> bzdura .... ZAWSZE przywozilem na przeglady swoj olej w bance, oczywiscie oryginalnie zamknietej,

> robilem kilka rzeczy na gwarancji w ASO i NIGDY TMPL nie zakwestionowala prawa do skorzystania

> z gwarancji .... warunek byly dwa: olej spelnial normy lepkosciowe oraz opakowanie bylo

> fabrycznie zamkniete.

Ile razy reklamowałeś coś, co mogłoby powstać w wyniku uzywania niewłaściwego oleju?

Napisano

> Po 2004 roku problem nie występuje.

Dokładnie to chyba jakoś marzec 2005.

Napisano

> Pewny jesteś ?

> Co to znaczy "W PRAKTYCE" ?

> Na co twoim zdaniem nie będę miał gwarancji ?

Jeżeli nastąpi problem, który związany będzie z jakością oleju, to gwarant będzie mógł się na Ciebie wypiąć zadkiem, bo "nie odpowiadamy za jakość oleju dostarczonego przez klienta".

Dlatego też lepiej "zapłacić kosmiczne pieniądze" i zalać olejem kupionym w ASO. Z tzw ostrożności procesowej.

> Jeżeli mój olej (dajmy na to Castrol Edge 5w-30) ma takie same parametry lepkościowe/jakościowe i

> spełnia te same normy jak Castrol SLX 5W-30 (taki alternatywnie leje ASO) to dlaczego miałbym

> utracić gwarancję ?

Bo gwarant może powiedzieć, że to jednak nie był taki olej - bańka kastrola zawartości nie czyni :-)

> Tym bardziej, że w instrukcji jest napisane, że zamiennie można lać inne oleje (podane są

> parametry lepkościowe)

> (SLX z aso jest longlife , a zwykły EDGE tylko na 1 rok lub do 15 tkm , ale po co mi przepłacać za

> longlife jak i tak za rok lub 15 tkm będę musiał w ramach przeglądu gwarancyjnego znowu

> jechać na przegląd i wymianę oleju).

To weź zwykły TGMO.

Mam parę znajomych flot, które jeżdżą na MINERALNYM TGMO i jakoś nikt nie ma problemów.

Zaufania do produktów Castrola to ja akurat prywatnie nie mam za grosz.

Napisano
  • Autor

> ale one wtedy już były

No to widocznie trafiłem w dziurę w czasoprzestrzeni lub miałem inną pomroczność jasną 20.GIF

Napisano
  • Autor

Dla potomności.

Silnik zalany EDGEM 0W-30.

Centrala Toyoty tylko taki dopuściła do zastosowania bez ryzyka utraty gwarancji (EDGE 5W-30 nie ma badań wg API więc odpadł).

PS

Co ciekawe, wszystkie ASO (razem 2 sztuki smile.gif ) do których dzwoniłem nie widziały problemu w zastosowaniu mojego EDGA 5W-30 (wolałem nie ryzykować z jego użyciem po odpowiedzi centrali Toyoty).

Z rozmów z ASO wynika, że ten 0W-20 (lany jako GTMO) to jakiś produkt Mobila.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.