Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak swiateł STOP

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie brak świateł stop tylko 3ci na szybie działa ,żarówki dobre,gdzie szukać usterki niewiem.gif,podpowie ktoś

A pacjent Bravo SX

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy prąd do lamp dochodzi.

facepalm%5B1%5D.gif kierunki,postojowe,wsteczne,przeciwmgielne waytogo.gif

Brak tylko STOP waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Bezpieczniki sprawdzone ?

przeczytaj od początku temat waytogo.gif

PS. bezpieczniki dobre

Napisano

> kierunki,postojowe,wsteczne,przeciwmgielne

> Brak tylko STOP

Czyli tak jak kolega napisal, Sprawdz czy prad dochodzi do zarowki STOP, to ze masz inne swiatla, to nie znaczy, ze w drucie od STOP jest prad, jesli go tam nie ma, szukaj rozgalezienia na lampy i trzeci STOP

Napisano

> Witam jak w temacie brak świateł stop tylko 3ci na szybie działa ,żarówki dobre,gdzie szukać

> usterki ,podpowie ktoś

> A pacjent Bravo SX

Dobra ja już Ci odpowiem bo jak patrze na te wasze wypociny to sciana.gifzlosnik.gif

Musisz zajrzeć tzw. control unit czyli skrzynka bezpieczników pod dechą wink.gif Jest tam takie złącze E w którym wychodzi prąd do stpu w pinie 12(lewa lampa) 13(prawa lampa) i 14(stop na klapie). Bierzesz miernik w dłoń i mierzysz napięcia na tych pinach. Jeżeli jest tylko na 14 to w skrzynce sie spaliły scieżki i musisz zrobić zworę z 14piny na 13 i 12pin. Jeżeli prąd po naciśnięciu pedału hamulca jest na ww. pinach to oznacza że prąd ginie gdzieś na przewodach ponieważ miedzy lampą a skrzynką bezpieczników nie ma żadnych kostek. Na koniec życzę powodzenia i podsyłam screeny schematu i skrzynki bezpieczników aby zlokalizawać złącze E wink.gif Pzdr wink.gif

post-143430-14352514054581_thumb.jpg

Napisano
  • Autor
claps.gifO i jedna konkretna odpowiedź waytogo.gif wielkie dzięki i piwo.gif
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Przepraszam, że podpinam się pod temat, ale w ostatnią niedzielę dostrzegłem (w karoserii stojącego za mną autobusu), że mam tylko stop w klapie. Niemożliwe, żeby jednocześnie spaliły się cztery żarówki, zresztą wtedy powinny się świecić w zegarach na piktogramie dwie lampki STOP informujące o awarii tych świateł. Na wszelki wypadek sprawdziłem jednak żarówki w lampach - są dobre. Skorzystałem z porady kol. mati16v i zajrzałem do control unit. Niestety, na wszystkich pinach (12, 13, 14) po naciśnięciu hamulca pojawia się napięcie (jest też między nimi przejście). Tylko, że moja wtyczka wykorzystuje tylko pin 14 i ma jeden przewód idący do stopów (złącza wtyczki 12 i 13 są puste). To może są jakieś kostki lub rozwidlenia pomiędzy bezpiecznikami a lampami? Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi, skoro od skrzynki odchodzi tylko jeden kabelek, to skąd w przeszłości moja padaka wiedziała, że spaliła się żarówka lewego stopu? - świeciła się lewa kontrolka STOP na piktogramie, a są dwie osobne: dla lewej i dla prawej lampy (zresztą piktogram wie też które drzwi są niedomknięte). Może ktoś zna odpowiedzi na moje "niedorzeczne" pytania.

Napisano

>Niestety, na wszystkich pinach (12, 13, 14) po naciśnięciu hamulca pojawia się napięcie (jest też między nimi przejście). Tylko, że moja wtyczka wykorzystuje tylko pin 14 i ma jeden przewód idący do stopów (złącza wtyczki 12 i 13 są puste). To może są jakieś kostki lub rozwidlenia pomiędzy bezpiecznikami a lampami?

Witaj. Ja podałem przypadek dla fiata Bravo to tak na początku. wink.gif Schematy marysiowe a b/b się różnią szczególnie przed liftem ponieważ wszystkie Maree od początku miały 'control unit' czyli takie sprytne pudełko sterujące np. elektrycznymi szybami, podświetleniem wnętrza itp itd. a b/b dostały to dopiero w 98 roku i też nie wszyskie wersje. Jeżeli chcesz to mogę sprawdzić dokładnie dla marei jak wygląda schemat stopu MW HLX wink.gif

>Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi, skoro od skrzynki odchodzi tylko jeden kabelek, to skąd w przeszłości moja padaka wiedziała, że spaliła się żarówka lewego stopu? - świeciła się lewa kontrolka STOP na piktogramie, a są dwie osobne: dla lewej i dla prawej lampy (zresztą piktogram wie też które drzwi są niedomknięte).

Akurat ostatnio swapowałem takie zegary dla mojej padaki i juz mówie jak wszystko to działa. Jeśli chodzi o stop to jeden przewód w którym jest + gdy naciśniesz na hamulec jest poporowadzony do zegarów (wtedy check panel wie że ma sprawdzać żarówki stopu) dwa następne idą od checka do lamp tylnych(lewa i prawa) i sprawdzaja połączenie z masą(jak wiadomo niespalona żarówka przewodzi prąd między plusem a minusem) Jeżeli takowego połączenia nie ma check wywala spaloną żarówkę. Co do drzwi to jeszcze łatwiej to działa. Poprostu idą 4 przewody do check'a od każdych drzwi. Po otwarciu drzwi np. kierowcy przez stycznik w zamku podawana jest masa która idzie do checka wink.gif

>Może ktoś zna odpowiedzi na moje "niedorzeczne" pytania.

Myśle że udało mi się przekazać to co miałem na myśli wink.gif Pozdrawiam

Napisano

"Jeśli> chodzi o stop to jeden przewód w którym jest + gdy naciśniesz na hamulec jest poporowadzony do

> zegarów (wtedy check panel wie że ma sprawdzać żarówki stopu) dwa następne idą od checka do

> lamp tylnych(lewa i prawa)"

Witaj,

Wielkie dzięki za szybką reakcję i pomoc.

Niestety ja, człowiek w gorącej wodzie kąpany, za namową szwagra (co będziesz się sam paprał, jedź do "Imię Nazwisko", za parę zł ci zrobi i będziesz miał spokój) i trochę z braku czasu (do domu wracam ok. godz.18, a o 19 jest już ciemno) na wgryzienie się w temat, pojechałem do elektryka. Mimo wyjaśnień, że pewne rzeczy wcześniej sam sprawdziłem i mam schemat (rano przypomnialo mi się, że mam zgrane rózne ze "śmietnika"), fachman nie chcial pomocy i zaczął od podstaw, ale nie mogąc znaleźć przyczyny od ręki, kazał zostawić padaczkę. Po 4 godz. "mozolnej roboty" była do odbioru (dobrze że pan zostawiłeś ten schemat). Okazało się, że wytopiło się złącze (kostka) właśnie w check panelu. Fachowiec porobił jakieś obejścia i skasowal mnie na skromne 150 zł klnie.gif. Toż to moje 1,5 dniówki! Jakby tego było mało, odpalam marychę, a tu zonk - błąd poduchy. Fachowiec w ferworze poszukiwań, po prostu wypiął zegary przy włączonym zapłonie. Nie chciał nawet słyszeć o utargowaniu jakiejś kwoty na kasowanie błędu (panie, ile ja tu czasu straciłem na szukanie i jak mialem to robić bez napięcia) sciana.gif.

No cóż, mądry Polak (może jednak Wolak) po szkodzie. A wystarczyłoby trochę cierliwości i wolne popołudnie.

Napisano

> Wielkie dzięki za szybką reakcję i pomoc.

Spoko 20.GIF

> No cóż, mądry Polak (może jednak Wolak) po szkodzie. A wystarczyłoby trochę cierliwości i wolne popołudnie.

Człowiek cały czas uczy sie na błędach wink.gif Ważne że macher ogarnął chociaż jak za taką robotę tak Cię skasował to chyba otwieram nowy interes zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.