Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja ręcznego a toczenie bębnów

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj byłem z kropkiem na warsztacie, mieli m. in. poprawić ręczny. Siła hamowania nożnego była dobra ale ręcznego nie było w ogóle. Mechanik wymienił szczęki i stwierdził że ręczny jest słaby i trzeba przetoczyć bębny żeby było lepiej. Ręczny jest na prawdę słaby ale żeby nie można było tego wyregulować ? Czy tak jest na prawdę czy mnie naciąga ?

Napisano

Kwestia w regulacji samoregulatorów i/lub linki

Sam możesz podciągnąć linkę. Ja miałem odwrotny problem. Po własnoręcznej wymianie szczęk miałem tylko dobry ręczny.

Hamulec nożny był słaby. Poprosiłem przy okazji mechanika o wyregulowanie i wyregulował. Chodzą OK.

Moim zdaniem ranty na bębnach mają oddziaływanie na ogólną jakość działania hamulców. Kwestią regulacji jest udane hamowanie ręczne/nożne.

Napisano
  • Autor

Ja też miałem nadzieję że to tylko regulacja a tu taki kwiatek. Szczęki były robione jakieś 26 kkm temu.

Napisano

To spróbuj podciągnąć linkę od ręcznego.

Może Ci się od częstego używania po prostu naciągnęły linki ?

Napisano

jak nożny jest dobry to toczenie bębnów nic nie da, warsztat albo Cię naciąga, albo sam nie wie co robić.

1. przegląd wszystkich zapadek w szczękach

2, sprawdzenie czy linki nie są za długie

3. próba regulacji linek

4. wymiana linek

Napisano

> słaby i trzeba przetoczyć bębny żeby było lepiej. Ręczny jest na prawdę słaby ale żeby nie

> można było tego wyregulować ? Czy tak jest na prawdę czy mnie naciąga ?

Zmień mechanika, tak na początek.

Toczenie nie pomoże, poza tym, "margines" w PII jest bardzo mały. Z tego co pamiętam, między nowym, a zużytym bębnem jest różnica 1.4mm na średnicy.

Jeżeli nożny jest OK, a brak ręcznego, to masz samoregulatory + linki + rozpieraki do sprawdzenia i regulacji.

Jeżeli nie ma nożnego i ręcznego, lub są słabe i na ścieżce wyjdą jednakowo, to czas na pomiary i najprawdopodobniej wymianę.

Obecnie, po 180kkm szykuje mi się wymiana bębnów i drugi raz szczęk. Ręczny i nożny na lewym tylnym kole są prawie równe, lecz o 30% gorsze jak na prawej.

Napisano
  • Autor

> Zmień mechanika, tak na początek.

> Toczenie nie pomoże, ...

Zmienię i nie dam toczyć, problem z tym że nie puścili mnie na przeglądzie m. in. z powodu tego ręcznego - muszę jakoś go przejść a czasu mało. Spróbowałem wyregulować ręczny (pod popielniczką) i się pojawił. Na wyczucie nie hamuje podczas toczenia się ale żeby mieć pewność to bym musiał na podnośnik.

> Jeżeli nożny jest OK, ...

Nożny na przeglądzie wyszedł dobrze, szczęki były wymieniane 2,5 roku temu (25-30 kkm przy mojej jeździe). Je... partacz, uznał że krzywo biorą i je wymienił a ręcznego nie ustawił.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc, pomogła wymiana linek. Przegląd przeszedłem ale to niestety nie koniec moich problemów z hamulcami, teraz mam problem z ABS'em frown.gif Po pierwszej wymianie (szczęk z tyłu oraz tarcz i szczęk z przodu) ABS stał się "nad-aktywny", działa przy lekkim hamowaniu. Na dodatek po drugiej wymianie (linki) zaświeca się i gaśnie w trakcie jazdy kontrolka ABS. Jak świeci nie ma ABS'u, jak zgaśnie jest ale "nad-aktywny".

Drugi mechanik powiedział mi że w jednej z nowych szczęk z tyłu jest słabsza sprężyna, na przeglądzie było widać że ta strona bierze mocniej.

Zabrudzili czujniki, źle je ustawili czy może je uszkodzili ?

Napisano

Czizys....

Zmień mechaniorów....

Co do szczęk, regulacji itd. Jesteś pewny, że masz je do wersji z ABS-em ? Podobno, szczęki są różne...

Sprawdź pierścienie ABS-u czy nie są zasyfione, czujnik ABS-u, czy nie jest zasyfiony. Pomierz, czy wszystko jest OK.

Już był taki wątek, o "natarczywym ABS-ie", wklejałem "poradnik z magazynu warsztatowego".

Napisano

> Sprawdź pierścienie ABS-u czy nie są zasyfione, czujnik ABS-u, czy nie jest zasyfiony.

PII ma pierścienie magnetyczne i syf im w niczym nie przeszkadza.

Napisano

> PII ma pierścienie magnetyczne i syf im w niczym nie przeszkadza.

Nawet ten z zużytych kompletnie bębnów ?

Jak pierścienie się "zabiją" pyłem z opiłkami, ABS zaczyna wariować. Przynajmniej, u znajomego pomogło.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Późno ale na zakończenie powiem co było (podobno):

rozleciał się pierścień magnetyczny, pomogła wymiana piasty.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.