Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek oleju, prawdopodobnie uszczelniacz wału

Featured Replies

Napisano

Witam,

niedawno stałem się posiadaczem astry G z 2001 roku z silnikiem 1.7DTI (y17td) o przebiegu 170.000km. Przy wymianie rozrusznika zauważyłem, że na łączeniu silnika ze skrzynią biegów zbierają się krople oleju. Mechanik stwierdził, że to prawdopodobnie wyciek z uszczelniacza wału (nie wiem na 100% bo mnie przy tym nie było niestety).

Czy ktoś z Was naprawiał tę usterkę i mógłby napisać ile mniej więcej kosztuje taka naprawa?

Napisano

Bez kozery powiem pińćset wink.gif.

Trzeba wyjąć skrzynię, sprzęgło i koło zamachowe. Jeśli wyciek jest mały (poci się, ale olej nie kapie) to rozważ wstrzymanie się z tym do wymiany sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> Bez kozery powiem pińćset .

> Trzeba wyjąć skrzynię, sprzęgło i koło zamachowe. Jeśli wyciek jest mały (poci się, ale olej nie

> kapie) to rozważ wstrzymanie się z tym do wymiany sprzęgła.

No to ładnie... Nie wiem czy jest sens czekać z tym do wymiany sprzęgła (a swoją drogą - przy jakim przebiegu powinienem wymienić?). Jak na warsztacie zdjęli osłonę silnika to poleciało z 4-5 kropel oleju. Sama osłona też była dość ufajdana. Nie za bardzo mam jak obserwować wycieki przez tę osłonę. Sprawdzać poziom oleju na bagnecie czy to niezbyt wiarygodny pomiar przy takiej nieszczelności?

Napisano

A czy jest sens wydać 500 zł z powodu 5 kropli oleju? Przecież za tę kwotę kupisz 25 litrów oleju GM syntetycznego lub 50 litrów półsyntetyka GM "na dolewki"...

Wiem, nowy nabytek, ale wpadasz niepotrzebnie w panikę. Co innego, jesli olej dostaje się na tarczę sprzęgła i są poślizgi, nie da się jechać, to mus! A tak, po co?

Poza tym, jesli już musisz, to ustal skąd i co to za olej, bo połaczenie silnika ze skrzynią to miejsce, gdzie zbierają się wszystkie wycieki: płynu chłodniczego, oleju silnikowego z miski, z uszczelniaczy WK, a również olej ze skrzyni przekładniowej, wyciekający przez uszczelniacze półosi. Ja ci radzę zdjąć osłonę, kupić preparat do mycia silników w sprayu, umyć dół silnika i skrzynki i pojeździć trochę bez osłony (aby pył z ulicy przykleił się do tłustych lub wilgotnych miejsc pokazując ścieżkę wycieku), tydzień, dwa. Potem zajrzeć pod samochód i dokładnie zobaczyć skąd są wycieki i z czego (olej ze skrzyni jest czerwony). Najlepiej porobić dokładne (10M z fleszem) zdjęcia całego dołu i przeanalizować je na komputerze. Na zbliżeniach zobaczysz skąd leci olej. W razie czego koledzy z forum pomogą.

PS. A tak z ciekawości zapytam, jak ty ten samochód sprawdziłeś przed zakupem, nie kazałeś zdjąć osłony, żeby obejrzeć silnik od dołu? Przecież to podstawa: czysty i suchy = podejrzane, bo umyty dla klienta, tłusty i brudny = wycieki, brudny i suchy = OK. Za te wycieki mozna było zbić cenę nawet o te 500 zł za potencjalną wymianę simmeringa WK... No, chyba, że darowizna lub spadek, to się nie ocenia i nie targuje...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź..

Nie panikuję, po prostu do tej pory nie jeździłem dieslem, w dodatku z takim przebiegiem. Moje poprzednie auto to seicento z 70.000km przebiegu (dostałem go z przebiegiem 18.000) i jak do tej pory tylko zmieniałem w nim olej:)

Czyli na razie czekać? No dobrze, zobaczymy co będzie dalej...

Cenę i tak udało mi się zbić i to dużo więcej niż 500zł wink.gif

Napisano

> Czyli na razie czekać? No dobrze, zobaczymy co będzie dalej...

No, nie czekać, bo nigdy się nie dowiesz co to za wyciek i jak duzy. Napisałem ci, co zrobić, to niewiele kosztuje. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> No, nie czekać, bo nigdy się nie dowiesz co to za wyciek i jak duzy. Napisałem ci, co zrobić, to

> niewiele kosztuje. Pozdr.

No to właśnie miałem na myśli. Wyczyszczę, poczekam i sprawdzę.. jak będzie się mocno lało to zacznę szukać mechanika.

Dzięki raz jeszcze.

Napisano

> do tej pory nie jeździłem dieslem, w dodatku z takim przebiegiem.

a co to za przebieg? wink.gif

ja mam ponad 244 tys km przejechane (1.6 benzyna) i nie przewiduję jakichś robót przy silniku ok.gif

(oczywiście simering tylny wału zaczyna cieknąć ale czekam z nim na robotę sprzęgła - która mam nadzieję, że nie nastąpi przed upływem przebiegu 300 tys km),

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.