Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa stara zabawa:D

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj na strychu u dziadka odkopałem takie oto cudo:) Wymaga trochę pracy, ale najważniejsza że jest prawie kompletna.

image219.jpg

Napisano

> Dzisiaj na strychu u dziadka odkopałem takie oto cudo:) Wymaga trochę pracy, ale najważniejsza że

> jest prawie kompletna.

A co to jest konkretnie? WFM, SHL czy jeszcze coś innego???

EDIT 1: Czy to może Jawa?

EDIT 2: Raczej na pewno Jawa... Fajny sprzęt!

Napisano
  • Autor

> A co to jest konkretnie? WFM, SHL czy jeszcze coś innego???

> EDIT 1: Czy to może Jawa?

> EDIT 2: Raczej na pewno Jawa... Fajny sprzęt!

Jawa 250, wersja 353, 1958r.

Napisano

> Dzisiaj na strychu u dziadka odkopałem takie oto cudo:) Wymaga trochę pracy, ale najważniejsza że

> jest prawie kompletna.

Alez ktoś musiał miec krzepę aby ja wtachać na strych hmm.gif

Ciekawe jak tam w środku jej stan...

Napisano
  • Autor

> Alez ktoś musiał miec krzepę aby ja wtachać na strych

> Ciekawe jak tam w środku jej stan...

Ściągnąć było gorzej, bo bez powietrza w kołach i kilka kg więcej z samego kurzu. środek nie wygląda za dobrze;/ tzn dziadek Wykręcał jakieś 20 lat temu z niej świecę i zapomniał wkręcić;/ Tłok jest chwycony mniej więcej w połowie cylindra. Wlałem do cylindra benzynę i nie przeleciała pod tłok. Szczelna bestia. Silnik i tak trzeba na części rozbierać, ale mam nadzieję że skończy się na wymianie łożysk. Stan jej jest bardzo zadowalający, bo jest kompletna (brakuje tylko tylnej lampy). Wszystko na oryginale i rdza jest tylko taka powierzchowna. Jakby silnik chodził to dało by się nią już jeździć:)

Napisano

> jest prawie kompletna.

Szykuj sporo kasy i duuużo czasu zlosnik.gif

Same chromy to ładnych kilka stówek, do tego remont silnika kolejne....jeszcze piaskowanie, lakier, ogumienie....ale warto, ładna będzie wink.gif

Mam jakieś klamoty od takiego modelu, część sprzedałem, ale chyba coś jeszcze się wala w piwnicy. Tyle, że Ci się nie przyda, o masz w sumie wszystko, tylko do reanimacji ok.gif

Napisano

O kurka...

Napisano
  • Autor

> Szykuj sporo kasy i duuużo czasu

> Same chromy to ładnych kilka stówek, do tego remont silnika kolejne....jeszcze piaskowanie, lakier,

> ogumienie....ale warto, ładna będzie

> Mam jakieś klamoty od takiego modelu, część sprzedałem, ale chyba coś jeszcze się wala w piwnicy.

> Tyle, że Ci się nie przyda, o masz w sumie wszystko, tylko do reanimacji

Małymi kroczkami dojdę do celu:) Nie śpieszy mi się żeby z nią zrobić. Przygarnąłem ją żeby uchronić przed złomem bo źli ludzie którzy jej nie doceniali chcieli ją na złom wywieźć:D Wiem że trochę kasy pochłonie, ale myślę że widok efektu końcowego zwraca wszystko:) Dużo rzeczy sam porobię. Najgorzej będzie z hromami bo jest tego tyle co w Harleyach a to trochę kosztuje:D

Chromy w tej jawie to dobrzy przykład tego jak kiedyś robiło się coś żeby było zrobione dobrze a nie tak jak teraz, żeby było jak naj taniej. Bak w tej jawie był najpierw cały chromowany, a później pomalowany na czerwono:D Jakbym ładnie zeszlifował tą czerwoną farbę na baku to miałbym chromowany bak z zardzewiałymi bokami;p

Napisano

> Bak w tej jawie był najpierw cały chromowany, a

> później pomalowany na czerwono:D Jakbym ładnie zeszlifował tą czerwoną farbę na baku to

> miałbym chromowany bak z zardzewiałymi bokami;p

Jesteś tego pewny? Miałem taki zbiornik, w dużo lepszym stanie, ale nie zwróciłem na to uwagi... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jesteś tego pewny? Miałem taki zbiornik, w dużo lepszym stanie, ale nie zwróciłem na to uwagi...

Pod lakierem jest chrom. Zdjęcie może trochę nie wyraźne, ale widać że w miejscach gdzie nie ma lakieru jest srebrne. Nie szlifowałem do gołej blachy:)

image238.jpg

Napisano

> Pod lakierem jest chrom. Zdjęcie może trochę nie wyraźne, ale widać że w miejscach gdzie nie ma

> lakieru jest srebrne. Nie szlifowałem do gołej blachy:)

ok.gif

Ja miałem jednak inny zbiornik - bez tego wskaźnika na górze, ale też miał chromowane boki i lakier po środku - pewnie był z innego modelu Jawy, a było ich tyle, że ja tego nie ogarniam zlosnik.gif

Ciekawa technologia - lakierować na chrom...sądziłem, że to powinno odłazić po chwili, jak widać żyje dziesiątki lat zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem jednak inny zbiornik - bez tego wskaźnika na górze, ale też miał chromowane boki i lakier

> po środku - pewnie był z innego modelu Jawy, a było ich tyle, że ja tego nie ogarniam

> Ciekawa technologia - lakierować na chrom...sądziłem, że to powinno odłazić po chwili, jak widać

> żyje dziesiątki lat

Siedzę teraz na forum Jawy 250. Ludzie mówią tam że każda była malowana inaczej:D Jak się komuś w fabryce podobało tak malował;p Nie ma określonych wielkości tych powierzchnii chromowanych. Podobno były też najtańsze wersje które miały zamiast chromu srebrny lakier.

Napisano

> jest prawie kompletna.

ok.gif

Sam mam kilka części do 353, prawie kompletny silnik, trochę blach, w tym zbiornik wink.gif

Zmotywowałeś mnie do małych porządków w garażu devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.