Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ilość oleju w manualnej skrzyni biegów.

Featured Replies

Napisano

Witam.

W związku z testami Xado, zamierzam zmienić olej w skrzyni. Potrzebuję info o ilości oleju. Chciałbym także zapytać w jaki sposób najłatwiej wymienić. Na forum Vectry wyczytałem, że wchodzi 3,2 lita i od jakiegoś czasu zalewają tylko 2,2 litra, ze względu na lepszą pracę. Można także wyczytać, że dużo łatwiej wlać świeży olej przez wykręcony czujnik wstecznego. Tylko czy Opel montuje takie same skrzynie jak Fiat do 1.9 16v?

Napisano
  • Autor

> Autodata mówi, że wchodzi 2,4l do manuala i 3,2l do automatu.

Dzięki, choć nie wiadomo czy można ufać tym danym, do automatu z tego co wiem to wchodzi dużo więcej, być może przy wymianie statycznej wchodzi 3,2.

Skrzynię mam suchą i nie ma śladów wycieków, więc zaleję dokładnie tyle oleju ile zleci i powinno być dobrze. Jak zleci więcej niż dwa litry, które posiadam (tak naprawdę to 2,2 - Xado bardzo hojnie napełnia pojemniki, także w przypadku oleju silnikowego) to dokupię jeszcze litr i doleję.

Pozdrawiam

Napisano

Właśnie sie przymierzam do tego samego .... ale mam dylemat co tam wlać... hehe.gif

Z danych w różnych info wynika, że 1,9 6 biegowy manual z 150KM silnikiem ma pojemność 1,9 litra ....

Olej jaki powinien tam być to 75W85 o klasie API GL 4 syntetyczny...

Dokładnie to

SAE 75W-85, API GL 4 PLUS, FIAT 9.55550 CONTRACTUAL TECHNICAL REF. N'F010.B05

Xado nie dysponuje takim olejem.... to znaczy ma ale nie sprzedaje w Polsce...

Alternatywa wydaje się dobry olej Castrola:

Syntrans 75W85

W pełni syntetyczny olej przekładniowy do mechanicznych skrzyń biegów, szczególnie polecany dla skrzyń biegów samochodów dostawczych MB

Specyfikacje: API GL4, Eaton 2273/500 000km/DAF, MAN 341 Typ E-4, MB Approval 235.4, Volvo 97307 (transmission oil)

Nawet jest polecane do tego auta ale nie wiem dlaczego do 2006 roku bo potem juz nie... no i nie mozna go dostac sick.gifu tu....

Więc nie wiem co tam wleje confused.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie sie przymierzam do tego samego .... ale mam dylemat co tam wlać...

> Z danych w różnych info wynika, że 1,9 6 biegowy manual z 150KM silnikiem ma pojemność 1,9 litra

> ....

> Olej jaki powinien tam być to 75W85 o klasie API GL 4 syntetyczny...

> Dokładnie to

> SAE 75W-85, API GL 4 PLUS, FIAT 9.55550 CONTRACTUAL TECHNICAL REF. N'F010.B05

> Xado nie dysponuje takim olejem.... to znaczy ma ale nie sprzedaje w Polsce...

> Alternatywa wydaje się dobry olej Castrola:

> Syntrans 75W85

> W pełni syntetyczny olej przekładniowy do mechanicznych skrzyń biegów, szczególnie polecany dla

> skrzyń biegów samochodów dostawczych MB

> Specyfikacje: API GL4, Eaton 2273/500 000km/DAF, MAN 341 Typ E-4, MB Approval 235.4, Volvo 97307

> (transmission oil)

> Nawet jest polecane do tego auta ale nie wiem dlaczego do 2006 roku bo potem juz nie... no i nie

> mozna go dostac u tu....

> Więc nie wiem co tam wleje

Kupiłem taki Xado , patrząc na parametry jest bardzo dobry, bazy to PAO więc wytrzymałość i długowieczność gwarantowana, cena dla nas to 55 zł za 1,1 litra - mają gest i leją z bonusem do opakowań. Zalewam to do skrzyni w tym tygodniu i podzielę się informacjami. W moim przypadku skrzynia pracuje prawidłowo, jednak zauważyłem bardzo delikatny odgłos przy hamowaniu silnikiem na 4 biegu i słyszalne delikatne buczenie przy hamowaniu silnikiem na 2 biegu. Zaleję olej Xado + rewitalizant + kondycjoner. W przypadku poprawy zarekomenduje w wątku o Xado.

Edit

Jak nie chcesz Xado z jakiegoś powodu to kup Amsa, takiego - gwarantuję, że będziesz zadowolony.

Napisano

Mi skrzynia pracuje normalnie.... ale ze względu na prawie 90 tys km chciałem wymienic... o takie widzimisie mam hehe.gif

Zastanawiałem sie nad nim ale martwi mie ten indeks lepkości 90... różnie to może być confused.gif

Napisano
  • Autor

> Mi skrzynia pracuje normalnie.... ale ze względu na prawie 90 tys km chciałem wymienic... o takie

> widzimisie mam

> Zastanawiałem sie nad nim ale martwi mie ten indeks lepkości 90... różnie to może być

Zgubiłeś 1, przed tą 90 tką i zapomniałeś dodać 5 grinser006.gif

Napisano

Tak jak pisali poprzednicy według różnych danych do tej skrzyni wchodzi 1,9 lub jakieś 3l oleju.

Do mojej weszły jakieś dwa litry.

Napisano

> Zgubiłeś 1, przed tą 90 tką i zapomniałeś dodać 5

Czepiasz sie szczegółów zlosnik.gif

Lepiej powiedz jak synchronizatory pracuja na tym oleju i czy jest tam sens wlewania jeszcze jakiś dodatków....

Napisano
  • Autor

> Czepiasz sie szczegółów

> Lepiej powiedz jak synchronizatory pracuja na tym oleju i czy jest tam sens wlewania jeszcze jakiś

> dodatków....

Odpowiem jak zaleję, dzisiaj pół dnia rozpuszczałem dodatki w oleju, w celu łatwiejszej aplikacji do skrzyni. Tak jak pisałem w innym wątku po zalaniu do silnika oleju i dodatku jestem waytogo.gif., niestety we wspomaganiu bez zmian buu.gif.

Pozdrawiam

EDIT

Za manual o lusterkach należy się duże 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.