Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po Ściągnięciu Półośki Zrobił się Problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie na dniach wymieniałem gumy na przegubach bo je porozprówało

Drążka kierowniczego nie ruszałem tak samo wahacza nie ruszałem podczas wyciągania półośki

Teraz pojawił się problem po założeniu półośki mocowanie amora na zwrotnicy jest po skosem wogóle nie zgrywa się prostopadle z amorem...tak samo drążek nie przylega prostopadle do budy tylko idzie pod skosem

Jedno koło jest skrecone maksymalnie np w prawo a te od tej pół ośki jest proste...

O co tu chodzi ? :shock:

Dodam jeszcze ze silnik idzie lekko pod skosem to i skrzynia jest lekko pod skosem ale przedtem jakos to było założone i jeździło to i znów tak powinno być

7a0fb00289c1a83emed.jpg

Napisano

jak wyprostujesz to drugie kolo, to bedzie ok...lub jak to zlozysz jakos z amorem, to sie skreci tak, jak to drugie...

Napisano
  • Autor

Jak pierw wsadzam półośkę do piasty później łąpie amor

to znów przegub jest pod skosem do skrzyni

i śrubami cięzko to bedzie złapać

Tak jeszcze myślałem aby wyciągnąć drążek ustawić skrecić amora i na końcu nasadzić drążek

Hm ale jak drążką przedtem nie ruszałem to czemu i teraz miałbym ruszać smile.gif

Napisano

a wymieniałeś samą gumę czy cały przegub? Tzn ściągałeś przegub z półośki? jeśli tak to może Ci nie wskoczył odpowiednio i przez co się półośka cała wydłużyła?

Napisano
  • Autor

nie no jesli by źle siedział to by wogóle byś go nie nasunął na półośkę a on pracuje i zapiera sie o zabezpieczenia wink.gif

Napisano

Ostatnio widziałem, jak to robił mechanik u mnie. Włożyć ośkę w skrzynię, włożyć drugą stronę ośki z przegubem w piastę, złożyć amorka. Musi pasować. Jeżeli nie, tzn, że źle wchodzi w skrzynię

Napisano
  • Autor

Powinno być tak jak piszesz ale jak ta robie to w takiej kolejności to mocowanie amora na zwrotnicy jest odchylone o pare cm od amortyzatora...I nie nacigniesz tego...

Skrzynie mam pod skosem lekkim i teraz najwyraźniej wychodzą mi te kąty

Co do osadzenia przegubu wewnetrznego w skrzyni to mam przykrecone na 6 śrub imbusowych jeśli trawisz w otwory że się pokryją to zakłądam że przegub jest dobrze osadzony w skrzyni...

Tak myśle aby wybić drążek ze zwrotnicy później złąpć amor tylko znów nie wiem czy ten otwór na zwrotnicy na drązek się pokryje...

A tym bardziej drążką nie ruszałem przy demontażu to czemu miałbym teraz...

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jeszcze czy ten przegub przy skrzyni chodzi na sztywno jedynie co to wysuwa delikatnie sie do przodu do tyłu ?

czy powinien też wyginać się na boki jak ten przy kole ?

Napisano

> Powiedzcie mi jeszcze czy ten przegub przy skrzyni chodzi na sztywno jedynie co to wysuwa

> delikatnie sie do przodu do tyłu ?

> czy powinien też wyginać się na boki jak ten przy kole ?

Powinien się wyginać bez żadnego problemu.

Może rozsypały ci się te łożyska pod tą gumą tzn wysypały się wałeczki i dlatego nie chce wejść do końca i się blokuje.

Napisano

A sam przegub po sciagnieciu z polosi przy wymianie oslony wbiles na nowo albo tylko oparl sie o zabezpieczenie i zostawiles jak poczules opor?

Napisano
  • Autor

przegu od strony koła jest wbity i pracuje na półosi do momentu aż nie dojdzie do pierścienia na półosi Jednym słowem chodzi wink.gif

Przegub wewnetrzny wygląda tak (dodam jeszcze że są to półosie unowskie) że w przegubie w środku masz koszyczek na którym osadzone są kulki po środku wsuwasz półoś i zakładasz zabezpieczenie i to tyle wink.gif Sama półoś nie wchodzi do środka skrzyni

Interesuje mnie fakt czy ten przegub pracuje tylko góra dół a na boki się nie wygina jest sztywny Czy po prostu powinien się wyginać na boki jak przy kole ?

Napisano

Może ci ze skrzyni wyszedł przegub? Coś robisz chyba nie tak. Jeśli się dobrze rozebrało to musi się i złożyć. Wymieniałem u siebie osłonę przy kole i też nie ruszałem ani wahacza ani końcówki drążka. To się musi dać nastawić tak jak było ok.gif Zakręć tarczą może wtedy ten przegub przy skrzyni wejdzie. Poza tym sprawdziłeś czy aby na pewno półoś dobrze się zblokowała w tym przegubie zewnętrznym? Przy wciśnięciu musi dać się wyczuć jak ten pierścień zaskakuje na półosi. Ale tak czy tak kręcąc powoli tarczą hamulcową spróbuj wcisnąć półoś w stronę skrzyni.

Napisano

http://www.anthecar.pl/SKLEP/SKLEP/20-alfa-romeo-przegub-wewnetrzny-28-zebow-zwykly.html

Zerknij na to. W Seiu jest raczej podobnie bo nie wyobrażam sobie żeby miało być inaczej. Po tym zdjęciu się sam domyśl, jak to ma chodzić ok.gif Wg mnie w każdą stronę ma skręcać półoś w to włożona. Ktoś potwierdzi czy się nie mylę?

Napisano
  • Autor

Ona w rekach chodzi we wszystkie stronyale po założeniu na półoś robi się na sztywno

Jest podejrzenie że przestawiłem bierznie podczas jej składania nie wiem o co zbytnio chodzi tym bardziej że wśrodku wszystko wygląda identycznie i mogło by się wydawać że tam jakaś kolejność nie gra żadnej roli

Ogólnie mam przestawić o kulke

Napisano

Ty rozbierałeś przegub zewnętrzny na części pierwsze? Po co. Przecież go się da wyczyścić bez tego.

Zobacz na to:

cost.jpg

Ogólnie dość przykra robota i też się nieźle nawkur przy tym grinser006.gif Ale u mnie nie było później problemu z nastawieniem tego. Ja nie rozbierałem przegubu na części pierwsze. Wyczyściłem go bardzo dokładnie bez tego.

Napisano
  • Autor

wewnetrzny rozbierałem wink.gif

a później jak patrzyłęm na ten koszyczek to wydawał się z góry jak i z dołu identyczne a ile to wsunąć kulki w otwory

Ale widocznie tak do końca nie jest...

Napisano
  • Autor

> A rozumiem

Zobaczymy co ja jutro zdziałam i czy zacznie mi sie ruszac i na boki wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.