Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.7 DTI chłodniczka oleju

Featured Replies

Napisano

witajcie

podczas demontażu głowicy zauważyłem pełno oleistych plam w okolicy filtra czytałem kiedyś, że tam lubi się pocić i trzeba ją wymienić. Czy to prawda?

Napisano

> witajcie

> podczas demontażu głowicy zauważyłem pełno oleistych plam w okolicy filtra czytałem kiedyś, że tam

> lubi się pocić i trzeba ją wymienić. Czy to prawda?

Y17DT? niestety prawda, olej miesza się z płynem chłodniczym...

Rzadko kiedy idzie naprawić, generalnie wymiana. Tylko oryginał no.gif

Napisano
  • Autor

> Y17DT? niestety prawda, olej miesza się z płynem chłodniczym...

> Rzadko kiedy idzie naprawić, generalnie wymiana. Tylko oryginał

ile takie coś może kosztować? Auto to meriva 1.7dti

Napisano

> ile takie coś może kosztować? Auto to meriva 1.7dti

katalogowo to 630PLN niezależnie czy Y17DT czy Z17DTH choć obie są różne... I obu nie ma w GM PL.

Porażka ogólnie ale one zawsze miały taką cenę.

Napisano
  • Autor

> katalogowo to 630PLN niezależnie czy Y17DT czy Z17DTH choć obie są różne... I obu nie ma w GM PL.

> Porażka ogólnie ale one zawsze miały taką cenę.

w przyszły weekend będę w DE to zobaczę po ile tam mają, muszę to wreszcie zrobić bo mi ten złom zaczyna zawadzać smile.gif

Napisano

> w przyszły weekend będę w DE to zobaczę po ile tam mają, muszę to wreszcie zrobić bo mi ten złom

> zaczyna zawadzać

dla ułatwienia masz numery - ciągle nie wiem jaki motor:

Y17DT: 5650786

Z17DTH: 5650787

Napisano
  • Autor

> dla ułatwienia masz numery - ciągle nie wiem jaki motor:

> Y17DT: 5650786

> Z17DTH: 5650787

a jak je odróżnić? to jest DTI a nie CR jeszcze meriva z pierwszych lat produkcji nie mam od niego dowodu to nie mogę sprawdzić daty produkcji.

Napisano

> a jak je odróżnić? to jest DTI a nie CR jeszcze meriva z pierwszych lat produkcji nie mam od niego

> dowodu to nie mogę sprawdzić daty produkcji.

Jak DTI i na 100% nie CR to silnik Y17DT.

Napisano

> a jak je odróżnić? to jest DTI a nie CR jeszcze meriva z pierwszych lat produkcji nie mam od niego

> dowodu to nie mogę sprawdzić daty produkcji.

popatrz na kapy zaworowe:

Y17DT albo Z17DTH

albo podaj VIN z tabliczki na słupku w drzwiach pasażera.

Ale zapewne masz Y17DT jak pisze rostex

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ale zapewne masz Y17DT jak pisze rostex

tak zgadza się, dzisiaj wszystko zostało zmontowane jest nowa UPG dokręcał mój znajomy bo ja niestety nie miałem dynamometra pojechał wszystko zgodnie z zaleceniami potem po pierwszym odpaleniu jeszcze podciągnął o 90stopni. Chłodniczka oleju nowa ori, są także nowe wtryski. Samochodem przejechałem jakieś 7km po powrocie zaglądam do zbiorniczka a tam czarna maź.

Wszystkie węże wodne przez tydzień wymaczały się w specyfiku do oczyszczania z oleju (coś jak sorbent) blok także przepłukany. Nie mam już pomysłu frown.gif

Napisano

> tak zgadza się, dzisiaj wszystko zostało zmontowane jest nowa UPG dokręcał mój znajomy bo ja

> niestety nie miałem dynamometra pojechał wszystko zgodnie z zaleceniami potem po pierwszym

> odpaleniu jeszcze podciągnął o 90stopni. Chłodniczka oleju nowa ori, są także nowe wtryski.

> Samochodem przejechałem jakieś 7km po powrocie zaglądam do zbiorniczka a tam czarna maź.

> Wszystkie węże wodne przez tydzień wymaczały się w specyfiku do oczyszczania z oleju (coś jak

> sorbent) blok także przepłukany. Nie mam już pomysłu

jakbyś napisał że przejechałeś 1000km i masz to samo to bym się martwił, jesteś pewien że wszysko w układzie chłodzenia było wolne od oleju? Wyczyścić taki układ (cały) to pewnie nie kwestia zalania jakimś czyścikiem, po 7km ciężko będzie to stwierdzić.

Odpowiadając bezpośrdnio na pytanie z motokącika: nie słyszałem o awaryjności nowych oryginalnych chłodniczek.

Napisano
  • Autor

> jakbyś napisał że przejechałeś 1000km i masz to samo to bym się martwił, jesteś pewien że wszysko w

> układzie chłodzenia było wolne od oleju?

wszystko łącznie z chłodnicą było czyszczone. Przepłukiwane kilka wiele razy. Auto pojechało gościu ma zrobić więcej km i zobaczymy czy nie będzie któregoś z płynów ubywało/przybywało. Ja już mam dosyć silników 1.7 czy opel nie mógł zastosować jakiegoś normalnego silnika np 1.9 od fiata grinser006.gif?

Napisano

> opel nie mógł zastosować jakiegoś normalnego silnika np 1.9 od

> fiata ?

w każdym znajdziesz jakieś kwiatki, nie ma ma zmiłuj się no.gif

Takie są dzisiejsze silniki, nie tylko stosowane w łOplach frown.gif

Napisano

Jezeli po naprawie sie okazuje ze dalej wystepuja problemy z olejem w wodzie lub odwrotnie moze sie okazac ze obsady wtryskiwacza sa nieszczelne w glowicy.

Napisano
  • Autor

> Jezeli po naprawie sie okazuje ze dalej wystepuja problemy z olejem w wodzie lub odwrotnie moze sie

> okazac ze obsady wtryskiwacza sa nieszczelne w glowicy.

ja już odpuściłem sobie to auto, tak tragicznego silnika jeszcze nigdy nie widziałem, wtryski były wyciągane i wszystkie uszczelnienia wymieniane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.