Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto2 FL wypadanie zapłonów po wymianie paska alternatora?

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Puntoposiadaczy! Niedawno zostałem właścicielem błękitnego (azurro!) P2FL z 2004 roku. Od pewnego czasu (a dokładnie od wymiany paska alternatora przez ASO!) w samochodzie czasami miga mi kontrolka EOBD. Fiaecuscan mówi, że to są misfires. Sytuacja ta zdarza się przy gwałtownym przyspieszaniu (np. mocne wciśnięcie gazu na trójce przy 80 km/h itp.). Co ciekawe, na luzie można kręcić silnikiem do odcięcia zapłonu i kontrolka się nie zapala - dopiero pod obciążeniem. Samochód po zakupie miał wymieniony olej i filtr powietrza. Pasek rozrządu wygląda na dobry i prawidłowo założony. Zarówno przed, jak i po wymianie tych rzeczy wszystko było OK. Dopiero kiedy zachciało mi się wymienić pasek alternatora udałem się do ASO, gdzie a jakże - wymieniono mi go. Następnego dnia pojawiło się miganie kontrolki, które ustępuje po tym jak łagodniej zacznę obchodzić się z pedałem gazu. Wymieniłem kable WN i świece (dobre, markowe) - nic się nie zmieniło. Zastanawiam się, czy może to być spowodowane jakimiś działaniami w okolicach koła fonicznego i czujnika - może próbowali wciskać pasek na siłę, zamiast poluzować czujnik??? Czy ktoś z Was spotkał się z takimi reakcjami kontrolki EOBD? Dodam, że samochód nie traci przyspieszenia, nie zużywa więcej paliwa... Tylko to wypadanie zapłonów. Niestety nie mam jak zresetować koła fonicznego, bo darmowy FES tego nie robi. Czy jest może jakiś "chałupniczy" sposób na reset koła fonicznego? A może wogóle przyczyny należy szukać gdzie indziej?

Napisano

> Fiaecuscan mówi, że to są misfires....

U mnie przyczyną było przetarty przewód WN.

Do sprawdzenia kable WN i ich podłączenie do cewek i świec.

Napisano

> U mnie przyczyną było przetarty przewód WN.

> Do sprawdzenia kable WN i ich podłączenie do cewek i świec.

Kable (oryginalne fiata) i świece (NGK) są nowe - więc ta przyczyna odpada.

Napisano

> Kable (oryginalne fiata) i świece (NGK) są nowe - więc ta przyczyna odpada.

Sprawdź cewki. A to, że masz nowe kable i świece, o niczym nie świadczy ok.gif

Czy przed wymianą świec/ kabli było ok ?

Skoro podłączałeś pod kompa, to wiesz, na którym cylindrze/cylindrach tak się dzieje i kiedy.

Napisano

> Sprawdź cewki. A to, że masz nowe kable i świece, o niczym nie świadczy

Może to być cewka, ale czy wtedy miało by znaczenie, że dzieje się to TYLKO podczas jazdy / obciażonego silnika, a nie na luzie?

> Czy przed wymianą świec/ kabli było ok ?

NIE. Kable i świece wymieniłem dopiero po stwierdzeniu probelmu z wypadaniem zapłonów. Świece były stare, ale wylądały chyba prawidłowo (suche, zabarwione na piaskowo-ceglasty kolor).

> Skoro podłączałeś pod kompa, to wiesz, na którym cylindrze/cylindrach tak się dzieje i kiedy.

Właśnie chodzi o to, że błąd jest bodajże P300, czyli "losowo", na różnych cylindrach. Raz tylko, po krótkim odcinku drogi pojawił się błąd na 2 cylindrze, ale to pewnie dlatego, że przejechałem wtedy może ze 2 kilometry, więc tylko ten cylinder się załapał. Po dłuższych odcinkach jest tylko P300.

Znalazłem na konkurencyjnym forum osobnika z podobnym problemem: [ http://fiatpunto.com.pl/post386497.html?highlight= ] Ja też dolewałem czarnego STP i też g... to dało. Do jakości paliwa też nie mam raczej wątpliwości - wlewałem z dwóch różnych stacji (tzw. renomowanych sieci) i bez zmian...

Napisano

> Może to być cewka, ale czy wtedy miało by znaczenie, że dzieje się to TYLKO podczas jazdy /

> obciażonego silnika, a nie na luzie?

Układ zapłonowy, bez obciążenia silnika może pracować "wzorowo", dopiero pod obciążeniem pojawiają się problemy.

Dobrze by było, aby gdzieś na warsztacie posprawdzali parametry pracy silnika "online".

Jak na postoju, z biegu jałowego depniesz nagle w podłogę, też "check zamiga" ?

Jak już będziesz miał zweryfikowane czy na pewno jest to losowe wypadanie, czy może komputer do którego podpinasz nie ma możliwości "głębszej" ingerencji, będziesz wiedział, czy to wina cewek.

Cewki, z tego co kojarzę da się także w warunkach warsztatowych sprawdzić, czy są OK.

Na początek parametry pracy silnika, sprawdzić ciśnienie sprężania, analizator spalin.

Napisano

ja ostatnio miałem podobny problem gaz mi strzelał na II i mocnym depnięciu gazu

wczoraj zszedłem do samochodu jak juz było ciemno, zobaczyłem choinkę na 4 cylindrze i juz wiem czemu tak bylo

zalecam dlatego tez zerknięcie pod osłoną nocy na iskierki biglaugh.gif

Napisano

> zalecam dlatego tez zerknięcie pod osłoną nocy na iskierki

a ja mam fajko-cewki i nic nie widac... cfaniaczek.gif

Napisano

Byłem w ASO. Za 140 złotych dowiedziałem się, że komputer nie wskazuje na żadnej usterki. Błędy zostały wykasowane, problem prawdopodobnie wynika ze złego paliwa. Problem powinien zanikać po wyjeżdżeniu paliwa i dolaniu nowego. Zalecili obserwować i czekać na poprawę. Dziwne, bo mam też inny samochód, który tankuję na tych samych stacjach i jakoś nic się nie dzieje...

Napisano

> Za 140 złotych dowiedziałem się, że komputer nie wskazuje na żadnej usterki.

> Błędy zostały wykasowane, problem prawdopodobnie wynika ze złego paliwa.

zle zrobiles. za 140zl, to sprawdzisz bledy u kolegi w klubie x razy, jak nie za darmo.

moze i nie bylo w tamtym momencie bledu, ale stare bledy, ktore wykasowalo Ci ASO mogly pomoc w diagnozie problemu. ew. bys sprawdzil czy blad pojawil sie ponownie za jakis czas.

pieniadze wyrzuciles w bloto, a pracowanik ASO poszedl na latwizne.

uzupelnij profil i wpisz swoje miasto, tak na przyszlosc.

wypadanie zaplonow w "żelowych" kompach wskazuje na uszkodzenie kompa i koniecznosc wymiany za jakis czas.

Napisano

Czegoś nie rozumiem komputer nie wykazuje usterki a błędy zostały wykasowane. Jeżeli były zapisane kody błędów to coś je wywoływało same nie zapisały się bez przyczyny.

Całe ASO zbyć klienta i wziąć kasę - zalecenia jak zawsze: obserwować i jak będzie coś nie tak przyjechać ponownie i znowu "odelżymy" mu kieszeń.

Napisano

> zle zrobiles. za 140zl, to sprawdzisz bledy u kolegi w klubie x razy, jak nie za darmo.

Sprawdzić błędy i wykasować to mogę sobie nawet nie u kolegi, a SAM, bo mam kabelek i FES. Robiłem to zresztą kilka razy, ale zawsze błędy powracały. Niestety daromowy FES nie umożliwia resetowania ani ustawiania żadnych parametrów, dlatego pojechałem na Examiner do ASO. Jakkolwiek ASO Avanti w Piasecznie nigdy nie było moim ulubionym (najlepiej wspomiam Dukiewicza), to jednak mieszkając w okolicy Piaseczna-Konstancina nie chce mi się jeździć taki kawał - chociaż niewykluczone, że następnym razem tam pojadę. Miałem już kilka fiatów i AR, które zawsze tam serwisowałem. Teraz po latach kupiłem używane Punto jako autko "zapasowo-dostawcze", które po po prostu przydaje się w "domu i zagrodzie". Wcześniej ten samochód ponad rok stał nieużywany i możliwe, że po wymianie oleju na nowy półsyntetyk z dodatkami czyszczącymi, nalaniu nowego paliwa i preparatu do czyszczenia wtrysków z dobrobytu przewróciło mu się w d...., co jednak z czasem faktycznie minie.

Jeszcze odpowiedź dla kol. Pitusia: "komputer nie wykazuje usterek" W DANYM MOMENCIE, bo błędy zostały zapisane w chwili wystąpienia usterki (wypadania zapłonów), która w momencie podłączenia examinera nie występuje. W ASO dostałem wydruk z Examinera z adnotacją, że jeżeli błąd będzie się powtarzał, nie będę już płacił drugi raz za diagnostykę na komputerze.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Niestety zapłony wciąż wypadają, ale jakby mniej.... Zaobserwowałem takie prawidłowości:

1. Wypadanie zapłonów sygnalizowane miganiem Check Engine nastepuje tylko przy OBCIĄŻONYM silniku (w czasie jazdy, na biegu). Bez włączonego biegu można gazować do woli i nic się nie dzieje

2. Check Engine zapala się dopiero po przekroczeniu ok. 3000 obrotów. Tzn. np. do 60 km/h na dwójce, do 80 km/h na trójce, do ok. 100 na czwórce do 120 na piątce nic się nie dzieje. Np. przy 60 km/h na czwórce można wcisnąć gaz w podłogę i NIC SIĘ NIE DZIEJE. Ale nawet delikatne dodanie gazu przy wyższych obrotach powoduje miganie Check Engine

3. Check Engine nie miga nawet znacznie powyżej 3000 obrotów przy wymuszonym odcięciu dopływu paliwa - czyli np. jeżeli przy 100 km/h zredukuję do trójki i puszczam gaz - LAMPKA NIE MIGA... Ale dodanie gazu może spowodować miganie.

4. Zauważyłem, że z czasem miganie pojawia się coraz rzadziej i jakby trudniej je wywołać (potrzebne jest większe obciążenie silnika). Samochód jeździ mało i rzadko, więc rotacja paliwa w baku (być może niepotrzebnie wzbogaconego czarnym preparatem STP do wtrysków, którego pozwoliłem sobie nalać, ale tylko pół flaszki na cały zbiornik) też jest powolna.

5. Powyższe ekscesy absolutnie nie wpływają na wyczuwalną dynamikę samochodu. Tzn. przyspieszenie, spalanie, prędkość maksymalna (ok 140 wg licznika i pewnie byłoby więcej, ale czymś takim jak starszawe punto się boję :-) są OK.

Ktoś z Was ma jakiś pomysł???

Kol. Psychik sugerował, że wypadanie zapłonów może wskazywać na uszkodzenie ECU. Wyczytałem, że ZWYKLE w takich przypadkach jest to spowodowane uszkodzenie cewki, która z kolei uszkadza ECU... U mnie natomiast FES uszkodzenia cewki nie pokazuje... Poza tym uszkodzenie cewki chyba byłoby STAŁE, tzn. silnik paliłby na 2 cylindry niezależnie od obciążenia, skoro układ sterujący zapłonami w ECU byłby 'spalony'... Dobrze myślę?

I teraz moje pytanie o ECU. Rozumiem, że ECU to jest to COŚ za przepustnicą, z wetkniętymi dwiema grubymi wtyczkami. Dokąd prowadzą przewody od tych wtyczek? Rozumiem też, że ECU w jakiś sposób monitoruje jakość/skład paliwa.... Może warto byłoby wymontować i oczyścić jakiś czujnik przekazujący sygnał do ECU. Tylko KTORY?

Napisano

U mnie sie poprawilo jak zalozylem osłonę termiczna katalizatora.

Napisano

> Kol. Psychik sugerował, że wypadanie zapłonów może wskazywać na uszkodzenie ECU. Wyczytałem, że

> ZWYKLE w takich przypadkach jest to spowodowane uszkodzenie cewki, która z kolei uszkadza

> ECU... U mnie natomiast FES uszkodzenia cewki nie pokazuje... Poza tym uszkodzenie cewki chyba

> byłoby STAŁE, tzn. silnik paliłby na 2 cylindry niezależnie od obciążenia, skoro układ

> sterujący zapłonami w ECU byłby 'spalony'... Dobrze myślę?

Dobrze myslisz wink.gif to na 99% nie ECU bo po pierwsze nie tak objawiało się te popularne uszkodzenie kompa w punto II a po drugie nie ten rocznik samochodu, powyżej 2002 roku usterka związana z brakiem sterowania jednej cewki została naprawiona.

> I teraz moje pytanie o ECU. Rozumiem, że ECU to jest to COŚ za przepustnicą, z wetkniętymi dwiema

> grubymi wtyczkami. Dokąd prowadzą przewody od tych wtyczek?

Tak ECU jest przykręcone do przepustnicy na silniku smile.gif

Rozumiem też, że ECU w jakiś

> sposób monitoruje jakość/skład paliwa.... Może warto byłoby wymontować i oczyścić jakiś

> czujnik przekazujący sygnał do ECU. Tylko KTORY?

Dokładnie wink.gif Tylko teraz tak.... Swego czasu miałem mega problem z Punciakiem tak jak piszesz przy intensywnym dodawaniu gazu pod obciażeniem u mnie pojawiały sie jakieś zakłowcenia w sieci CAN a po pewnym czasie powodowało całkowite zawieszenie ECU dopiero odpięcie AKU powodowało jego zresetowanie, w czasie zawiechy ECU obumierały zegary wspomaganie itp. W moim przypadku okazało się że winne były NIEWŁAŚCIWE ŚWIECE ZAPŁONOWE które sprzedał mi idiota z miejscowego sklepu smirk.gif jak się później okazało dedykowane go jakiegoś Peugota czy jakoś tak.

W twoim przypadku jak dodajesz intensywnie gazu wzbogaca się mieszanka paliwa moze coś z sonda lambda ale nie miał bym do tego przekonania... Świece chyba mozemy wykluczyć ?? Moze spróbuj od kogoś podmienić cewki WN

A z alternatorem wszystko OK ?? Regulator jest sprawny ?? Byłeś przy wymianie paska na pewno tylko grzebali przy pasku rozrządu ??

Jakie teraz są zapisane błędy ?? Co pokazuje FES ??

A że tak zapytam u Ciebie oczywiście pedał gazu jest na lince ?? Nie na potencjometrze ??

Pozdrawiam

Napisano

> U mnie sie poprawilo jak zalozylem osłonę termiczna katalizatora.

A jakie ty miałeś objawy ??

Napisano

> W twoim przypadku jak dodajesz intensywnie gazu wzbogaca się mieszanka paliwa moze coś z sonda

> lambda ale nie miał bym do tego przekonania... Świece chyba mozemy wykluczyć ?? Moze spróbuj

> od kogoś podmienić cewki WN

> A z alternatorem wszystko OK ?? Regulator jest sprawny ?? Byłeś przy wymianie paska na pewno tylko

> grzebali przy pasku rozrządu ??

> Jakie teraz są zapisane błędy ?? Co pokazuje FES ??

> A że tak zapytam u Ciebie oczywiście pedał gazu jest na lince ?? Nie na potencjometrze ??

> Pozdrawiam

Świece i kable są OK, nowe i prawidłowe. Zresztą to działo się i przed i po wymianie świec i kabli.

Mam zwykłą linkę gazu, żadne tam drive by wire

FES pokazuje "losowe wypadanie zapłonów". Raz tylko pokazał "wypadanie zapłonów na 2 cylindrze", ale to po dosłownie 3 minutach jazdy - pewnie na innych nie zdążyło wypaść.

Co do regulatora napięcia - chyba jest OK, bo o ile pamiętam przy włączonym silniku ładowanie jest na stałym poziomie (trochę pow. 14V - ale musiałbym jeszcze raz sprawdzić).

Nie bardzo znam się na prawidłowości odczytów sond Lambda, ale skoro ci z Examinerem nie mieli uwag to chyba jest OK

Wymieniany był pasek OSPRZĘTU, a nie rozrządu, czyli pasek napędzający alternator. Nie patrzyłem nikomu na ręce, więc nie wiem, czy coś mogli spiepszyć. Podejrzewam natomiast, że wymiana paska mogła wpłynąć na tzw. koło foniczne lub jego czujnik... Przydałby się reset. Problem w tym, że tego samego dnia zmieniłem pasek alternatora i dolałem czarnego STP (w ramach dopieszczania nowego-starego samochodu po zakupie). I następnego dnia pojawił się problem z wypadaniem zapłonów - stąd wiążę tę przypadość albo jednym albo z drugim.... Może tego STP było za dużo, ale nalałem tylko pół butelki (przeznaczonej na 50 litrów), po czym zatankowałem do pełna.

Napisano

> A jakie ty miałeś objawy ??

Jak Kolega... przytyrzymanie motory na biegu powyzej 3000obr czy to na 2, 3 ,4 biegu. Zmienilem swiece, przewody itp.

Aha i zauwazylem ze problem wlasnie u mnie pojawil sie niedlugo po fakcie jak zdemontowalem oslone, a ustapil po jej zamontowaniu. Moze to tylko zbieg okolicznosci, ale to prosta i tania czynnosc smile.gif

Napisano

> Jak Kolega... przytyrzymanie motory na biegu powyzej 3000obr czy to na 2, 3 ,4 biegu. Zmienilem

> swiece, przewody itp.

> Aha i zauwazylem ze problem wlasnie u mnie pojawil sie niedlugo po fakcie jak zdemontowalem oslone,

> a ustapil po jej zamontowaniu. Moze to tylko zbieg okolicznosci, ale to prosta i tania

> czynnosc

Osłona termiczna katalizatora? Masz na myśli tę aluminową blachę przykręconą do kolektora wylotowego i osłaniającą katalizator? U mnie to jest przykręcone i sądząc z wyglądu śrub nigdy nie było odkręcane.... Może poruszyłeś wtedy przypadkiem kabelkami przy sondach lambda i "się naprawiło"?

Napisano

A wyjeździłeś już te paliwo do końca ?? Czy jest jeszcze coś??

A weź podczas pracy silnika poruszaj za przewód od czujnika położenia wału, jest przy kole fonicznym moze podczas zakładania paska mechanik jakoś go z deka uszkodził.....

Najlepiej było by mieć jakiegoś Punciaka i po podmieniać kilka elementów...

• 4 tygodnie później...
Napisano

Zrobiłem na Święta prezent Punciakowi i kupiłem FES z licencją za 50 ojro. Następnie wykasowałem adaptację i przyswojenie koła fonicznego, po czym je zgodnie z instrukcją dostroiłem. Wypadanie zapłonów przeszło - przynajmniej nie udało mi się go po tym zabiegu wywołać, a przejechałem ponad 100 km. Wniosek: przy wymianie paska alternatora czujnik musiał został przestawiony albocuś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.