Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana amortyzatorów i sprężyn - szczegóły

Featured Replies

Napisano

Witam,

jako, że w końcu udało mi się nabyć sprężyny od uno 1.5 i chcę je włożyc do 1.0 mam kilka pytań do osób które temat przerabiały osobiście w tym bądż innych autach:

1. Czy po złożeniu kolumny mcpersona z "nową" - dłuższą sprężyną powinno się wkładać ją na miejsce ze ściągaczami na sprężynie i dopiero po wstępnym opuszczeniu auta na kolumnę zdjąć ściągacze? Czy jeżeli tak nie zrobię to siła rozciągająca sprężyny będzie tak duża, że pomimo nowego amorka może wyrwać jego tłoczyszko z korpusu?

2. Przy wymianie tylnych sprężyn i amorków od czego zacząć - najpierw wymontowac całkowicie amorki a potem sprężyny? Jak podlewarowywać auto? Czy muszę przy wymianie tylnych sprężyn odkręcać połaczenie tylnej belki z nadwoziem - jak można to wyczytać w poradniku Sam naprawiam? Czy jest jakis inny patent? Prosze o łopatologiczny opis...

3. Czy prawdą jest, że amorki przed założeniem należy przez min 24h trzymać w pozycji pionowej i choc kilkakronie je przepompowywać?

4. Tylne sprężyny posiadają/posiadały w dolnej swej części naciągnięty na zwój gumowy wąż. Jaka jest jego rola - oprócz chyba tłumiącej - i jeżeli już go nie ma. to wogóle i czy warto zastępowac go czymś nowym?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Paweł

PS. Dziękuję Koledze gajoss na sprężyny, które nabyłem za symboliczną cenę...

Napisano

> Witam,

> jako, że w końcu udało mi się nabyć sprężyny od uno 1.5 i chcę je włożyc do 1.0 mam kilka pytań do

> osób które temat przerabiały osobiście w tym bądż innych autach:

> 1. Czy po złożeniu kolumny mcpersona z "nową" - dłuższą sprężyną powinno się wkładać ją na miejsce

> ze ściągaczami na sprężynie i dopiero po wstępnym opuszczeniu auta na kolumnę zdjąć ściągacze?

> Czy jeżeli tak nie zrobię to siła rozciągająca sprężyny będzie tak duża, że pomimo nowego

> amorka może wyrwać jego tłoczyszko z korpusu?

ściągacz zdejmujesz zanim włożysz kolumne do auta.

> 2. Przy wymianie tylnych sprężyn i amorków od czego zacząć - najpierw wymontowac całkowicie amorki

> a potem sprężyny? Jak podlewarowywać auto? Czy muszę przy wymianie tylnych sprężyn odkręcać

> połaczenie tylnej belki z nadwoziem - jak można to wyczytać w poradniku Sam naprawiam? Czy

> jest jakis inny patent? Prosze o łopatologiczny opis...

odkręcasz amortyzatory u góry lub na dole i podnosisz auto.

czasami może zajść konieczność odkręcenia łapy od korektora siły hamowania od belki.

nic więcej odkręcać nie trza.

> 3. Czy prawdą jest, że amorki przed założeniem należy przez min 24h trzymać w pozycji pionowej i

> choc kilkakronie je przepompowywać?

co do 24 - nie ma takiej potrzeby.

co do przepompowania - można się zrobić 2 - 3 przepompowania w pozycji pracy amorka, ale nie jest to jakoś specjalnie wymagane.

> 4. Tylne sprężyny posiadają/posiadały w dolnej swej części naciągnięty na zwój gumowy wąż. Jaka

> jest jego rola - oprócz chyba tłumiącej - i jeżeli już go nie ma. to wogóle i czy warto

> zastępowac go czymś nowym?

on nie tłumi - zapobiega jedynie tarciu metal o metal (sprężyna i belka)

można go zastąpić jakimś węzem naciągniętym na sprężynę.

Lepiej jednak żeby ten kawałek gumy/igielitu tam był

> Z góry dziękuję za podpowiedzi

> Paweł

> PS. Dziękuję Koledze gajoss na sprężyny, które nabyłem za symboliczną cenę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.