Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniwersalny zamek centralny - który tak a który nie

Featured Replies

Napisano

jest całe mnóstwo zamków uniwersalnych, wszystkie pewnie to tajwan, ale tajwan tajwanowi nie równy i tak

czy macie jakies sugestie które omijać a które warto kupić ? mam zamiar włożyć je do astry F,

Napisano

> jest całe mnóstwo zamków uniwersalnych, wszystkie pewnie to tajwan,

> ale tajwan tajwanowi nie równy i tak

> czy macie jakies sugestie które omijać a które warto kupić ? mam

> zamiar włożyć je do astry F,

Stosowałem kilka różnych wróżnych autach.

Z tanich chińskich polecam TESOR. 2 lata- zero problemu.

ZWróć uwagę, żeby siłowniki miały obracaną głowicę, do której zakłada się szpilkę/cięgno. Ułatwia to a czsami wręcz umożliwia montaż

Napisano

> jest całe mnóstwo zamków uniwersalnych, wszystkie pewnie to tajwan,

> ale tajwan tajwanowi nie równy i tak

> czy macie jakies sugestie które omijać a które warto kupić ? mam

> zamiar włożyć je do astry F,

Najpierw proponuje rozebrac drzwi i przyjrzec sie gdzie da sie zamocowac silownik i jak dlugie ciegna oraz plaskowniki mocujace beda potrzebne. Zauwazylem, ze ostatnio wielu producentow taniochy tnie koszty odchudzajac i skracajac te wlasnie elementy. Plaskownik montazowy z zestawu TYTAN, ktory montowalem kilka lat temu byl zdecydowanie dluzszy i solidniejszy niz w tym ,ktory kupilem ostatnio. Obudowa tez stracila na solidnosci (w starej obie polowki byly nitowane, teraz sa sklejone). Obrotowa glowica to faktycznie piekna sprawa - warto takiej poszukac.

Napisano
  • Autor

> 2 lata- zero problemu.

a po dwóch latach co sie dzieje ?

Napisano

> Stosowałem kilka różnych wróżnych autach.

> Z tanich chińskich polecam TESOR. 2 lata- zero problemu.

> ZWróć uwagę, żeby siłowniki miały obracaną głowicę, do której zakłada

> się szpilkę/cięgno. Ułatwia to a czsami wręcz umożliwia montaż

Też mam TESOR (od kolegi z AK kupiony z kącikową zniżką waytogo.gif - jakby co to info na priv kto, co i jak - bo to nie kącik reklamowy) - montaż bezproblemowy, działanie tak samo waytogo.gif Generalnie dobrze jest oglądnąć po prostu zamek - tak jak z innymi produktami - niedbałość wykonania nie świadczy zbyt dobrze o jakości mechanizmów sick.gif TESOR jest wykonany bardzo porządnie, wiązka kabli starczy na pewno do dość dużego auta (w Matizie do wszystkich drzwi zostało po długim odcinku kabla).

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Na ulicy Lubelskiej masz sklep "Silicon".

Kup tam zamek "Langeford" - myślę że będziesz zadowolony.

Napisano
  • Autor

a jak to jest z tymi silownikami, czy niepodłączony siłownik mozna przesunąc wciskająć przycisk od blokady drzwi czy nie da rady ?, jak sie dostac/zamknac samochod bez akumulatora ?

Napisano

> a jak to jest z tymi silownikami, czy niepodłączony siłownik mozna

> przesunąc wciskająć przycisk od blokady drzwi czy nie da rady ?,

Oczywiscie, ze mozna! Czujesz wiekszy opor, ale mozna uzywac przycisku i zamka normalnie.

> jak sie dostac/zamknac samochod bez akumulatora ?

Zwyczajnie - kluczykiem. Wszystko dziala normalnie.

Napisano

> Najpierw proponuje rozebrac drzwi i przyjrzec sie gdzie da sie

> zamocowac silownik i jak dlugie ciegna oraz plaskowniki mocujace

> beda potrzebne. Zauwazylem, ze ostatnio wielu producentow

> taniochy tnie koszty odchudzajac i skracajac te wlasnie

> elementy. Plaskownik montazowy z zestawu TYTAN, ktory montowalem

> kilka lat temu byl zdecydowanie dluzszy i solidniejszy niz w tym

> ,ktory kupilem ostatnio.

Hmm, a po co te płaskowniki? Zakładałem sobie centralny w 3 autach, a na szrotach widziałem sposób zamontowania siłownika w wielu innych markach pojazdow.

Generalnie producent samochodu przewiduje w drzwiach miejsce na przykręcenie siłownika bezpośrednio do ożebrowania. Potem trzeba sobie tylko wyciąć i dopasować odpowiednio długie i grube cięgło pomiędzy końcówkę siłownika i kształkę, do której jest zamocowane cięgło od "pipka" - w większości samochodów też jest w niej przewidziane miejsce na zapięcie cięgła. Najdłuższe cięgła, jakie musiałem założyć, to było z 50 cm - wtedy na połowie długości trzeba było dać plastikowe "oczko" przymocowane do konstrukcji drzwi, żeby cięgło się nie wyboczało.

Napisano

> Hmm, a po co te płaskowniki? Zakładałem sobie centralny w 3 autach, a

> na szrotach widziałem sposób zamontowania siłownika w wielu

> innych markach pojazdow.

> Generalnie producent samochodu przewiduje w drzwiach miejsce na

> przykręcenie siłownika bezpośrednio do ożebrowania.

Zasadniczo masz racje! Do niedawna tez tak myslalem - w trzech autach w jakich montowalem wczesniej CZ faktycznie dalo sie przykrecic silowniki wprost do drzwi. Ale nie w Fabii! Widziales kiedys drzwi tego auta po zdjeciu poszycia wewnetrznego? To zobacz:

276224352-drz0.jpg

Tu podczas montazu przydaly mi sie plaskowniki "zaoszczedzone" przy poprzednich samochodach... zlosnik.gif

A w wersjach tego auta z fabrycznym centralem silowniki sa zintegrowane z mechanizmem zamka (produkuje sie 2 rodzaje zamkow - z silownikami i bez).

P.S. Zdjecie kolejny raz "pozyczylem" ze strony www.fabiaclub.pl Dziekuje autorom ww strony i mam nadzieje, ze nie maja mi tego za zle... zlosnik.gif

post-53603-14352467337604_thumb.jpg

Napisano

> Zasadniczo masz racje! Do niedawna tez tak myslalem - w trzech autach

> w jakich montowalem wczesniej CZ faktycznie dalo sie przyrecic

> silowniki wprost do drzwi. Ale nie w Fabii! Widziales kiedys

> drzwi tego auta po zdjeciu poszycia wewnetrznego? To zobacz:

W Audi jest podobna płyta, ze 3 mm grubości. Ale lepiej pomyśleli, bo siłownik się przykręca od środka do brzegu plata wewnętrznego drzwi (na Twoim zdjęciu to by było po lewej stronie od wewnątrz drzwi do niebieskiego rantu), bo kształtka plastikowa jest wewnątrz drzwi, pod tą płyta. Tutaj faktycznioe to by było przejegrane zlosnik.gif

Ale za to nawet w tylnych drzwiach ma ciężarki otwierające na wypadek czołówki ok.gif

> Tu podczas montazu przydaly mi sie plaskowniki "zaoszczedzone" przy

> poprzednich samochodach...

Fakt.

> A w wersjach z fabrycznym centralem silowniki sa zintegrowane z

> mechanizmem zamka (produkuje sie 2 rodzaje zamkow - z

> silownikami i bez).

Dopiero w tych "nowych nowoczesnych". W starych i nienowoczesnych zlosnik.gif od zawsze było uniweralnie - nawet jak nie było CZ, to wszystko było przygotowane pod siłowniki. Musiałem tylko dołożyć rurki powietrzne (Audi/VW) albo przewody (przy stosowaniu zamków niefabrycznych).

A teraz zgodnie z zasadą - "klient zapłaci" no.gif Zwali się sterownik, to się z niego wyjmie pieniądze za kompletny zamek i jeszcze za zgranie bębenka ze starym kluczem. Jeszcze trochę i zrobią takie samochody, że jak złapiesz kapcia to trzeba będzie pół samochodu wymienić.

> P.S. Zdjecie kolejny raz "pozyczylem" ze strony www.fabiaclub.pl

> Dziekuje autorom ww strony i mam nadzieje, ze nie maja mi tego

> za zle...

Napisano

> A teraz zgodnie z zasadą - "klient zapłaci" Zwali się sterownik, to

> się z niego wyjmie pieniądze za kompletny zamek i jeszcze za

> zgranie bębenka ze starym kluczem.

Dokladnie tak! Dodam jeszcze ze wylaczniki drzwiowe tez sa zintegrowane z zamkami. A lubia sie popsuc... Oficjalnie nie wystepuja jako czesc zamienna i serwis proponuje w przypadku awarii mikrostyku o wartosci moze 1-2 zlote wymiane calego zamka za kosmiczne pieniadze. "Skodniki" dobrze wiedza o czym mowie zlosnik.gif Ci, ktorzy nie chcieli dac sie oskubac musieli "rzezbic" we wlasnym zakresie, niektorzy nawet z powodzeniem ok.gif

No, ale na temat metod projektowania i produkcji "nowoczesnych" aut to mysmy juz sobie chyba niedawno podyskutowali... zlosnik.gif

20.GIF

Napisano

> a po dwóch latach co sie dzieje ?

Po dwóch latachh to jest dziś i centralny dalej działa

Napisano

> Dokladnie tak! Dodam jeszcze ze wylaczniki drzwiowe tez sa

> zintegrowane z zamkami. A lubia sie popsuc... Oficjalnie nie

> wystepuja jako czesc zamienna i serwis proponuje w przypadku

> awarii mikrostyku o wartosci moze 1-2 zlote wymiane calego zamka

> za kosmiczne pieniadze. "Skodniki" dobrze wiedza o czym mowie

> Ci, ktorzy nie chcieli dac sie oskubac musieli "rzezbic" we

> wlasnym zakresie, niektorzy nawet z powodzeniem

Podobnie jest z mikroswitchem gardzieli przepustnicy Audi. Występuje tylko z przepustnicą. Ale spokojnie mozna porzeźbić.

> No, ale na temat metod projektowania i produkcji "nowoczesnych" aut

> to mysmy juz sobie chyba niedawno podyskutowali...

Oj tak. Uważam, że uczciwe zarabianie pieniędzy jest rzeczą chwalebną. Ale wciąż się nie mogę pogodzić z chamstwem. To tak, jakby gumiarz rozsypywał w okolicy swojego zakłądu gwoździe na ulicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.