Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek wielorowkowy Epica.

Featured Replies

Napisano

WItam,

Mam wielka prośbę do posiadaczy EPC - bardzo bym prosił o przesłanie printscreena z sekcją paska wielorowkowy ( ze wszystkimi częściami, które wchodzą w skład - razem z tym paskiem).

Zapowiada się, że będę musiał go wymienić ( zaczyna piszczeć) - nie wiem dokładnie co go napina - i jak się do tego zabrać.

Moja Epica 2007 - 2.0 benzyna , wersja LT.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam,

Obloz

P.S

Szukam ale coś nie bardzo.. zna ktoś może adres katalogu części w wersji On-Line ?

A może ktoś już wymieniał pasek wielorowkowy w Epice ?

Napisano

Raczej wielorowkowy ? A jaki objaw jest ? Rano po odpaleni piszczy ślizga się?

Napisano
  • Autor

Dokładnie - po porannym odpaleniu słychać popiskiwanie z paska wielorowkowego . Dodatkowo jak jade to piszczenie nasila się wraz z obrotami - po jakiś 500m pisk ustaje. Już próbowałem spryskiwać preparatami do pasków - ale pomaga to na chwile.

Jeżeli chodzi o nowy pasek - to już go kupiłem smile.gif Contitech 6PK1836. Teraz czas na zmiane.

-Obloz

P.S

Pasek poprawiony smile.gif

Napisano

Kolego to ci ako pada A dzieje się tak ; masz akoa słabe i alternator pracuja całą mocą duży opór stawia i pasek się ślizga po jakimś czasie ako się doładowuje opór alternatora malej i pisk ustaje !!!! czeka cię wymiana aka Ile latek ma?

Napisano
  • Autor

Hmmm akumulator... niby pali na dotyk.... samo AKU ma 4 lata - od nowości.

Dziwna sprawa - jak kiedys spryskałem preparatem do pasków - to momentalnie pisk ustał.

A sam pasek ma najechane 129 tys. km. oryginalny

Napisano

psikami cudami to pomaga na chwilke na 200% objaw słabego aka ! on bedzie palił ale jest cienki i czeka cię wymiana a zpaskiem szkoda roboty! Wez prostownik naładuj ako i wtedy rano odpal nie będzie nic piszczeć ale po kilku dniach powrut do betowena pewny! Lub słabe ładowanie masz , Albo krudkie trasy dużo odbiorników i też siada ako jak jest troche mały albo słaby. W każdym razie początki końca jego bo stracił na pojemności. Miałem kilka przypadków że skończyła się gwarancja 2 letnia i ako padło

Napisano
  • Autor

Po prawdzie to wygląda to tak:

Poprzedni właściciel jak był w ASO w Styczniu tego roku na przeglądzie to już zaznaczył, że cos mu piszczy pod maską.

Generalnie facet ma taka prace, że robi dużo kilometrów - 4 lata 130 tys.km.

Później auto stało 3 meisiące w ASO w Chorzowie - jako auto na sprzedaż - i teraz wkraczam JA smile.gif Wczoraj kupiłem ten samochód z ASO Chevy w Chorzowie. Musze zaznaczyć, że auto nawet się nie zająknęło przy pierwszym starcie na parkingu - przed kupnem. Dopiero po jakiejś minucie do trzech - zaczęło popiskiwać - ale po paru minutach ustało.

Tak mi się wydaję - gdyby to był AKU to przy pierwszym starcie od razu pasek zaczął by piszczeć niemiłosiernie.

Ale Fakt Faktem - jutro sprawdze ładowanie - ale też jestem ciekaw jak wygląda sprawa z napinaczem tego paska. Z góry to kiepsko to widze , żeby coś ugrać.

Napisano

Weż zrób tak włącz światła drogowe przed odpaleniem na 5-10 minut jak ako gut to po 15 min powinien odpalić i nie powinien pasek piszczeć a jak nie odpali albo bedzie piszczał to wszystko już wiesz!!! Tak na marginesie to 130 tyś przebieg no to ako jest do bani bo było ostro eksploatowane!! ako traci na wartości bo ma ograniczone cykle ładowań i rozładować więc nie dziw sie!!!

Napisano
  • Autor

Wiesz.. popiskiwać to na pewno będzie - już tak robi teraz bez żadnych testów - ale mimo wszystko jutro pomierzę ładowania, może podjadę do elektryka żeby sprawdził AKU na obciążenie .

Dzięki adik102 za rady.

Jeżeli jeszcze ktoś mógłby zrobić screeny z EPC tego paska to byłbym Super wdzięczny !

Dam znać jak wypadły testy.

Napisano

> psikami cudami to pomaga na chwilke na 200% objaw słabego aka !

U mnie też potrafi pisnąć a akumulator nowy. Gdzie te 200%? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Powiedz blue_impuls wymieniałeś u siebie pasek wielorowkowy ? I jeszcze jedno - jaki masz przebieg ? Jak mówisz, że wymieniałeś AKU - to ze starości , czy coś innego ?

AHA - no i ostatnia sprawa smile.gif - jak odłącze AKu w Epice , to oprócz radia, zegarka i kompasu co musze ustawić ? A alarm nie będzie "wyć" - nie dostałem z kluczykami dodatkowego kluczyka od syreny. A alarm jest fabryczny.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem rano AKU i ładowanie - po całej nocy na parkingu, napięcie na AKU = 12,54V ( wychodzi - nówka) - ładowanie stabilne na poziomie 14,5V.

Jak na ta chwile główny winowajca piszczenia - to sam pasek.

Tylko jak go teraz wymienić ?

Napisano

nowy nieznaczy że 100% sprawny amoże za mały też bedzie taki objaw ale kolegi niejest nowy i ma ponad 100 tyś przebiegu jaka moc jest aka?

Napisano
  • Autor

W sumie się zgadza - napięcie na AKU jeszcze o niczym do końca nie świadczy - to jest fabryczny 55AH - 610A prądu rozruchu.

No nic- jako, że i tak już ten pasek kupiłem - to juz go zmienie. Jutro rano jade na przegląd , to przy okazji zmienią mi ten pasek. Jeżeli to nie pomoże, to pozostaje kwestia samego napinacza, alternatora, rolki prowadzącej, kompresora klimatyzacji, wspomagania, pompy wody smile.gif i nie zapominajmy o AKU smile.gif

W mojej poprzedniej Octavii pasek nie mial tyle roboty co w Epice smile.gifhehhe -- a tu jest 1,8m paska smile.gif

Napisano

55A hmm.... miał jak był nowy ! Tam masz 6 garów jakiś malutki ładują on pewnie ma w tej chwili to ze 30 A bedzie miał wez go sprawdz pod obciążeniem włącz mu światła i poczekaj z 10-15 min jak odpali i nie bedzie piszczeć to jest git w przeciwnym razie wymiana . Podejrzewam jak tylko poczuje jesienne przymrozki to dopiero bedzie koncert jak w filcharmoni biglaugh.gif

Napisano

> Powiedz blue_impuls wymieniałeś u siebie pasek wielorowkowy ?

Nie

> I jeszcze jedno - jaki masz

> przebieg ?

Ok. 70kkm

> Jak mówisz, że wymieniałeś AKU - to ze starości , czy coś innego ?

Po prostu padł na wiosnę

> AHA - no i ostatnia sprawa - jak odłącze AKu w Epice , to oprócz radia, zegarka i kompasu co musze

> ustawić ?

Kompasu nie musisz

> A alarm nie będzie "wyć" - nie dostałem z kluczykami dodatkowego kluczyka od syreny.

> A alarm jest fabryczny.

Pewnie będzie wył

Napisano

> nowy nieznaczy że 100% sprawny amoże za mały też bedzie taki objaw

Nowy, sprawny.

Napisano

> wez go sprawdz pod obciążeniem włącz mu światła i poczekaj z 10-15

> min jak odpali

Metoda jak u Zenka w stodole

Napisano
  • Autor

blue_impuls miałeś kiedyś zdarzenie pt. awaria asystenta parkowania ? Dzis po powrocie z myjni ( czyszczeni skór itd..) zauważyłem, że kontrolka systemu PAS ciągle jest aktywna. Pomyslałem, że chłopaki jak myli to może ciśnienie było za duże na karscherze ( w sumie to aż naklejka z rejestracji odpadła smile.gif ) i zalało czujnik.

Po paru godzinach dalej lipa - więc włączyłem zapłon i wsteczny - zacząłem "opukiwać" poszczególne czujniki. Wyszło, że 2-gi z prawej jest przyczyną zamieszania. Jak go lekko trące to kontrolka PAS gaśnie.

Czy miałeś podobne akcje blue_impuls u siebie w Epice ?

U mnie problem wraca - chyba jeszcze jest mokry w środku. Ale pierwszy raz takie coś mi się przydarzyło. W mojej Octavii też mam fabryczne czujniki parkowania - ale tam nigdy nie miałem żadnego problemu.

Napisano

> Metoda jak u Zenka w stodole zenek sam se eprawdzi za darmo , serwis ; trza zapisać sie w kolejke za dwa dni podjechać i serwis stwierdza to samo co zenek tylko trza 100 zł beknąć bo serwis kompa podpioł hehe.gif i nieroba wysłać bo musi kilka ukłonów zrobić i paragon wydrukować + 23 % 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> blue_impuls miałeś kiedyś zdarzenie pt. awaria asystenta parkowania ? Dzis po powrocie z myjni (

> czyszczeni skór itd..) zauważyłem, że kontrolka systemu PAS ciągle jest aktywna. Pomyslałem,

> że chłopaki jak myli to może ciśnienie było za duże na karscherze ( w sumie to aż naklejka z

> rejestracji odpadła ) i zalało czujnik.

> Po paru godzinach dalej lipa - więc włączyłem zapłon i wsteczny - zacząłem "opukiwać" poszczególne

> czujniki. Wyszło, że 2-gi z prawej jest przyczyną zamieszania. Jak go lekko trące to kontrolka

> PAS gaśnie.

> Czy miałeś podobne akcje blue_impuls u siebie w Epice ?

Miałem jakiś rok temu. Asystent nie działa a ASO rozkłada ręce i chce po kolei wymieniać elementy sciana.gif

Napisano

> > Metoda jak u Zenka w stodole zenek sam se eprawdzi za darmo , serwis ; trza zapisać sie w

> kolejke za dwa dni podjechać i serwis stwierdza to samo co zenek tylko trza 100 zł beknąć bo

> serwis kompa podpioł i nieroba wysłać bo musi kilka ukłonów zrobić i paragon wydrukować + 23

> %

Skończ szczeniackie komentarze bo nic nie wnosisz na tym forum jak widać

Napisano

sam jesteś szczeniak i wnosisz zadyme czepiasz sie na każdym kroku smarkaczu weż sie odczep

Napisano
  • Autor

> Miałem jakiś rok temu. Asystent nie działa a ASO rozkłada ręce i chce po kolei wymieniać elementy

Dalej Ci nie działa ? Czy tylko po myciu ciśnieniowym.

Ja myślę o nałożeniu warstwy lakiery bezbarwnego na te czujniki. Tak tylko mi się wydaje, że przecieka woda przez szczeline wokół wnętrza czujnika - w sensie środkowa część jego. Coś takiego wymodze - ale wpierw muszą mi one wyschnąć i działać na 100%.

Ile Ci ASO "zaśpiewało" za wymiane samych czujników ?

Napisano

> sam jesteś szczeniak czepiasz sie na każdym kroku smarkaczu weż sie odczep

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Dalej Ci nie działa ? Czy tylko po myciu ciśnieniowym.

Cały czas od ponad roku. ASO naciągnęło mnie na wymianę czujnika i bez efektu a kosztował chyba z 300PLN. Centralkę podmieniłem na nową i też bez efektu niewiem.gif

> Ja myślę o nałożeniu warstwy lakiery bezbarwnego na te czujniki.

Lepiej nie. Już szron zakłóca pomiar a co dopiero lakier

Napisano
  • Autor

Wiesz.. znalazłem na innym forum Taką Wypowiedź

W sumie też sie dołączyłem do tematu sys. PAS. - Generalnie koledzie z innego forum czujniki nie działają jak jest mokro na zewnątrz - jak przeschnie to działa.

A może u Ciebie blue_impuls padł więcej niż jeden czujnik ?

Znalazłem w TIS 2010 takie coś

Quote:

Self Sensor Error Check

Circuit Description

If system fault is detected by warning indicator or the alarm, perform the diagnosis for sensor circuit before the other circuits in the parking assist system. The parking assist control module can perform the error check for the each rear object sensor by using self sensor error check mode. Below is the procedure that should be performed in order to enter the sensor error check mode.

Turn the ignition ON.

Turn the parking brake switch On/Off over 3 times by locking and unlocking the parking brake over 3 times within 10 seconds after the ignition switch is turned ON.

The control module will start the sensor error check mode.

Sensor Error Alarm Pattern

If the sensor circuit fault is not detected, control module will ring the normal alarm(1 time for 0.05 second).

If the sensor circuit fault is detected, the alarm pattern will follow the table below according to the faulty sensor circuit.

To jest procedura autodiagnozy sys. PAS - w zależności ile będzie "piknięć" systemu to ten czujnik jest walnięty - I tak jedno "piknięcie" to jest walnięty lewy czujnik - analogicznie 2 "pikniecia " następny... Mozę to coś pomoże ?

Wracając do tematu lakieru - tak zachodze w głowe - w Octavii I mam też asystenta parkowania i widać na czujnikach warstwe lakieru - taka nawet sporą ( w porównaniu do Epici) . No nic jeszcze sie zastanowie co dalej. A może cienka warstwe jakiegos silikonu bezbarwnego na samym obwodzie czujnika ( miedzy czujnikiem a jego obbudową) ??

Napisano

> sam jesteś szczeniak i wnosisz zadyme czepiasz sie na każdym kroku smarkaczu weż sie odczep

Ostrzegam! admin.gif

Jeszcze nikogo nie zbanowałem, jak mnie pamięć nie myli, ale w końcu będzie ten pierwszy raz. zlosnik.gif

Pozostałych proszę o ignorowanie zaczepek w tym stylu.

Napisano

> A może u Ciebie blue_impuls padł więcej niż jeden czujnik ?

Nie wiem, skoro serwis wymienia na próbę moim kosztem to obejdę się bez czujników ok.gif

Napisano
  • Autor

Chciałem zameldować smile.gif - pasek wielorowkowy ( -klinowy) został dziś wymieniony - 3-minuty roboty. Potrzebny jest kanaL( podnośnik) , klucz 14 i nowy pasek smile.gif . Na kanale( podnośniku) ściągamy lewą osłone silnika ( od paska) , "luzujemy" kluczem 14 napinacz ( nacisakmy na klucz zgodnie z ruchem wskazówek zegara), stary pasek wypada - opuszczamy lekko auto zakładamy pasek od góry , dalej możemy sobie podnieść troche auto i "napiąć" napinacz smile.gif Koniec. BEz kanału lub podnośnika - to trzeba mieć bardzo drobniutkie rączki heheheh - ja niestety mam dłonie a'la rzeźnik smile.gif i potrzebowałem podnośnika smile.gif

Ehhh zostaje tylko ten cholerny asystent parkowania, a w szczególności jeden czujnik!!! angryfire.gif GOD DAMN IT sciana.gif No nic jak wróce do Wrocka to się umówię w chevrolecie na diagnoze. Aha i tak muszę wymienić tylne tuleje przedniego wahacza .

Napisano

> Aha i tak muszę

> wymienić tylne tuleje przedniego wahacza .

Ile wytrzymały?

Napisano
  • Autor

Obecny przebieg - 129 tys.km. Objaw, jak ruszasz to czasami słychać pukanie - jakby wydech gdzies sie "tłukł". ALe to załatwie po weekendzie - jak wróce do wrocka.

Dziś byłem na przegłądzie - i "tylko" a może aż tyle wyszło smile.gif Reszta zawieszenia, hamulców i całej reszty jak nówka - tak mi diagnosta powiedział.

Napisano

> Obecny przebieg - 129 tys.km.

A to u mnie jeszcze fabryka ok.gif Ale czasem jak jest gorąco i sucho z tyłu coś puknie przy ruszaniu

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Nie wiem, skoro serwis wymienia na próbę moim kosztem to obejdę się bez czujników

U mnie był to czujnik - po wymianie jednego system pracuje bez problemów. Może u ciebie blue_impuls wymienili nie ten czujnik co trzeba ?

AHA - na innym forum kolega pisał, że w jego przypadku powodem niesprawności sys. PAS była wtyczka, która łączy wiązke czujników z wiązką do modułu sys. PAS w bagazniku. To jest ta wtyczką pod tylnym zderzakiem ( jedyna taka w tym rejonie smile.gif ) Można ją wyczyścić np. preparatem Sonax zmywacz do elektroniki. Też to u siebie zrobiłem.

Napisano

> U mnie był to czujnik - po wymianie jednego system pracuje bez problemów. Może u ciebie

> blue_impuls wymienili nie ten czujnik co trzeba ?

Bardzo możliwe ale nie dam im eksperymentować skoro jeszcze 3 możliwości mają to 2 razy mogą źle obstawić wink.gif

Napisano
  • Autor

Jeżeli masz ochotę - można zdiagnozować, który czujnik jest uszkodzony. Jak wcześniej pisałem, gdzieś na parkingu włączyłem zapłon i bieg wsteczny, po czym zacząłem "opukiwać " po kolei każdy z czujników ( wiem ,że brzmi to jak metoda co najmniej nie profesjonalna ) ale u mnie to zadziałało. W ten sposób doszedłem, że to jest właśnie ten konkretny czujnik.

Jeżeli ta metoda nic nie da - to pozostaje ta nieszczęsna wtyczka pod tylnym zderzakiem. Faktycznie nie jest w żaden sposób osłonięta od błota, wody itp.. Widać taniość tego samochodu w tym miejscu.

Można ją potraktować jakimś preparatem do elektroniki ( ja użyłem SONAX Elektronik Reiniger ).

Napisano

U mnie diagnoza nie działa bo przy podłączonej centralce na wstecznym piszczy cały czas. Dlatego metoda diagnozy "na biip" nie działa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.