Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat w silnikach FIRE

Featured Replies

Napisano

dlaczego termostat sie przycina?

przycina w jakiejs pozycji np otwartej - pobedzie w takim stanie paredziesiat km i przecudownie sie odblokowuje dzialajac prawidlowo. czy blokuje sie mechanicznie, jakas czesc stanowi opor czy to bimetal?

Mowa o termostacie oryginalnym BEHR - NIE Vernet.

Behr nie posiada w swojej budowie elementow plastykowych.

Przyjmujemy, ze wszystko w aucie jest sprawne, plyn OK - wymieniany co 2 lata.

Prosze o fachowe odpowiedzie nie filozofowanie - WATEK AKTYWNIE MODEROWANY.

Napisano

ale w tym temacie to będzie gdybanie

ogólnie to masz sprężynę bimetalowa która to powoduje otwarcie lub zamknięcie się obiegu

a przywieszanie może być spowodowane np kiepskiej jakości płynem i wytrącaniem się osadu (zła proporcja glikolu) itp

Napisano
>>> Tutaj w PDF dobry artykuł o chłodzeniu silnika i budowie termostatu ... ok.gif generalnie to po pewnym czasie termoelement się spracowuje otwiera raptownie , rozszerza się nieliniowo , albo w ogóle nie pokonuje siły sprężyny i nie otwiera się ... u mnie np. padł w ten sposób , że działał jak sinusoida , regularnie 70 - 90 st i znowu 70-90 st itd.
Napisano

Wildze że dostałeś odpowiedź jakiej szukałeś, więc ja zadam tu moje pytania związane z termostatem żeby nie zakładać nowego wątku:

Jak szybko nagrzewa (90st) się wam samochód przy temp ok 0-5 st tzn. po ilu kilometrach ??

Mocno u was grzeje ogrzewanie w zimie ?? bo ja jak temp spadają poniżej 0 to zarzucam karton osłaniający chłodnice tak ok 3/4 jej powierzchni bo inaczej to słabo grzeje wręcz bym powiedział fatalnie (tu w przypadku większych mrozów)domyślam sie że to może być wina termostatu....

Jaki kupić termostat jak kiedyś czytałem tylko ORI ?? jaka jego orientacyjna cena ??

Pozdrawiam wink.gif

Napisano
  • Autor

odpowiem tak, dzieki materialom JOE'ego:

termostat w w FIRE jest zamontowany na wlocie do bloku silnika co daje dobre parametry kontroli wlasciwej temperatury, slabo reagowac powinien np na "wlaczenie" nagrzewnicy itp ....

odnosnie termostatu - tylko oryginal BEHR nic innego (zdarza sie VERNET - on ma plastykowe elementy - opinia kiepska bo podobniez ma inna temperature otwarcia i lubi padac czesciej).

zaplacilem za termostat + 2 uszczelki + 5 srub 87,00 pln (ja mam znizki)

dzisiaj bylo ok -2*C i nagrzal mnie sie po ok 2 - 3 km do polowy skali. uzywam plynu chlodniczego HEPU G12+; wymieniam co 2 lata, kolor taki rozowy.

jesli spada temperatura to termostat mowi by by kansas dorothy.

ja tak mialem, ze mi sie nie przymykal po ochlodzeniu i wskazowka spadala o 3 krechy w dol.

przy sprawnym termostacie zaraz po osiagnieciu polowy skali opadala mi wkazowka tylko po przejechaniu 5 km kiedy stalem na swiatlach mroz byl wiekszy niz - 32*C i ogrzewanie na max.

ruszajac z tychze swiatel wskazowka wracala na swoje miejsce i juz sie nie bujnela.

minusem tutaj bylo to, ze pompa caly czas pompuje plyn - bez sensu. dlatego nowsze rozwiazania wg mnie sa lepsiejsze.

Napisano

>że to może być wina

> termostatu....

prawdopodobnie masz cały czas otwarty ok.gif

> Jaki kupić termostat jak kiedyś czytałem tylko ORI ?? jaka jego orientacyjna cena ??

Ricambi Originali który robi BEHR w ASO kosztuje ok. 100PLN , kup też uszczelkę i masz spokój na kilka lat ok.gif najlepiej też kupić i wymienić oring gumowy obudowy cewek , bo wygodnie do wymiany termostatu zdjęć zespół cewek zapłonowych ok.gif

Napisano

dzięki panowie za odpowiedzi wink.gif Chyba będę musiał go zmienić na zimę bo mnie zaczyna już irytować zimne powietrze z nawiewów.....

Pozdrawiam wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.